maandag 17 oktober 2022

van extra zonnepanelen tot de natte hoek in de schuur

 

7-3-2022: gaten en buisjes
Johan bedenkt hoe hij de stroomkabel t.b.v. de nieuwe zonnepanelen kan aansluiten op de


schakelkast in de schuur. Daarna worden de eerste gaten en buisjes geplaatst (in de carport).



8-3-2022: in de krant


Johan gaat in de carport verder met steuntjes en buizen (waar de stroomkabel doorheen moet komen). De buisjes krijgen tijdelijk een sticker met nummer m.b.t. de volgorde. Daarna worden ze op de kabel


geregen.  Ons huis wordt genoemd in een artikel over Duurzaamheid in ‘het Achterhoeks Nieuws’. [Duurzaam Fins houten huis met organische isolatie door hennep- en vlasvezel, luchtwarmtepomp, hout CV-kachel, zonnepanelen, geen gasaansluiting.) Leuk om over je eigen huis te lezen in de krant.

9-3-2022: geul spitten
Boven de schakelkast in de schuur wordt een buisje met 2 klemmetjes gemonteerd t.b.v. de


stroomkabel. Buiten wordt een geul gespit voor de stroomkabel, startend bij de carport. Eerst richting het pad en daarna richting het huis. Het is een inspannende klus. Voor het vervolg haalt Johan eerst al het grijze grind (=Ardenner split) uit de rand rond het huis.

10-3-2022: kabelgat boren
We hebben af en toe last van rioollucht in huis. Dit hebben we opgenoemd naar Pascal Michorius. Bij doorvragen bleek er een afdekkap op de rioolontluchting te ontbreken. Die is geleverd tezamen met de grondkabel en door Johan op de pijp (op de vliering) geplaatst. Het laatste stuk Ardenner split, onder de grote ramen, wordt nog verwijderd. Het lukt om de


kabel onder het pad door te leiden door een opening te boren m.b.v. een staaf en de boormachine. Dat scheelt toch weer openbreken van het pad. Het lukt ook voor de tuindeur. Als de kabel op zijn plek ligt, wordt de geul weer gevuld met zand en veegt Johan het pad. Daarna gaat het Ardenner split er


weer op (bak voor bak). Er is niets meer te zien van alle activiteiten.

11-3-2022: klaar voor de aansluiting


Johan gaat nog even ‘klussen’: de klemmetjes naast de regenpijp bevestigen voor de buizen waardoor de kabel richting het dak gaat. De buizen worden op maat gemaakt. Het is nu klaar om de zonnepanelen (die binnenkort komen) aan te sluiten. Het laatste stuk wordt weer aangevuld met de laatste Ardenner split.


We gaan op pad voor het teamuitje van NKC-oost in Oene (op de Veluwe).


15-3-2022: zonnepanelen geplaatst


Om 7.30 uur kwamen 4 mannen van Michorius (waaronder Dennis die al heel veel heeft aangelegd bij ons) met de zonnepanelen. Eerst wordt er een steiger gebouwd en daarna moesten er dakpannen opzij. Deze keer komen de panelen



boven de dakpannen. Johan staat vaak geïnteresseerd toe te kijken en moet soms iets toelichten. Eerst worden er 6 zonnepanelen links van de dakkapel geplaatst. Daarna 8


rechts van de dakkapel. Om 15.00 uur is de klus geklaard.

17-3-2022: niet goed in de app
De gegevens van de nieuwe zonnepanelen worden nog niet goed verwerkt in de Enphase-app. Johan stuurt een bericht naar Michorius. Daar hadden ze het ook al gezien. Morgenochtend wordt er iemand langs gestuurd. Johan gaat de zonnepanelen schoonspuiten na de stofwolk met Sahara-zand.

18-3-2022: losgesprongen
Om 7.45 uur is Mark van de firma Michorius er. Samen met Johan gaat hij naar de schakelkast in de schuur. Mobiel gaat mee om de app te checken. Er bleek een stroomdraad losgesprongen in het doosje waar de nieuwe en oudere stroomdraden aan elkaar gekoppeld waren. De weergave in de app lijkt weer goed te zijn. Johan kit in de sauna de laatste naad bij de drempel. Na veel gestoei met (verdwenen) documenten op de computer, start Johan met het opruimen van de schuur. Ellen gaat documenten van een back-up weer organiseren. (We hebben een nog grotere hekel aan het programma OneDrive gekregen.)

19-3-2022: aanmaakhoutjes
We kregen ’s morgens weer een groep mensen op bezoek van de Duurzame Huizenroute Winterswijk. ’s Middags gaat Johan verder met het opruimen en ontstoffen van de schuur. Als eerste wordt een (van de buren gekregen) pallet tot aanmaakhoutjes gezaagd.

20-3-2022: rest hout
Johan gaat nog even de schuur in. We zouden gaan helpen in Groenlo, maar een zieke Michiel belde af. Daarom gaat Johan weer verder in de schuur. Er worden nog meer aanmaakhoutjes gemaakt van rest hout. Ellen is (op de computer) druk bezig met de organisatie van NKC-evenementen.

21-3-2022: verplaatsen
In de carport worden steunen (voor opslag van lang hout) verplaatst naar een vak verder naar


achter. Tevens komt er, in het midden, extra ondersteuning. Op de nieuwe plek ‘botst’ het niet met de toekomstige veranda én kan er nog meer hout bij vanuit de schuur. Ellen gaat de kruiden/groentetuin gereed maken voor nieuw zaad.

22-3-2022: anti-kalk bad
Johan gaat proberen de douchekop en de regendouche boven te repareren. Gisteren sprong hij los. Met het mooie weer gaat Ellen onkruid plukken in de tuin. De lente is echt begonnen. Het vliegengordijn wordt weer bij de tuindeur opgehangen. Johan gaat verder met de schuur-klus.  De regendouchekop krijgt nog een anti-kalk bad. Daarna wordt hij weer gemonteerd. Hij lijkt weer goed te werken.

23-3-2022: padvast hark
Johan maakt een soort hark om de bovenlaag van het padvast wat los te halen, zodat onkruid


opgeraapt kan worden. Daarna wordt de oprit aangepakt. Het knapt mooi op.

24-3-2022: inspiratie opdoen
Johan gaat (op de fiets) naar de Gamma om inspiratie op te doen voor mogelijkheden m.b.t. de ‘natte hoek’ in de schuur. Het betreft een uitstort voor het chemisch campertoilet en een aanrecht. Thuis gekomen begint hij met het schrapen van de tuinpaden.

25-3-2022: tijdelijke verhoging randen
Om de tuinpaden weer vlak te maken, wordt de sneeuwschuiver gebruikt. Omdat er daarbij


toch wel veel steentjes de tuin inrollen, maakt Johan 2 tijdelijke hogere randen van planken. Bij het aanzetten van het waterornament blijkt de aardlekschakelaar om te slaan. Dat wordt een uitzoekklus.

26-3-2022: verder
Johan gaat verder met de tuinpaden in de achtertuin. Eerst loskrabben, daarna afvlakken. ’s Middags gaan we op de fiets naar Groenlo om Guusjes eerste verjaardag te vieren.

27-3-2022: als nieuw
De tuinpaden van de zij-tuin en de voortuin worden onder handen genomen. Een fysiek inspannende klus! Na afloop ziet het uit ‘als nieuw’.

28-3-2022: elektra-kistje opgraven
Johan gaat het ‘elektra-kistje’ achter het waterornament opgraven. We praten samen over mogelijkheden. Om de (in onze ogen) beste oplossing te kunnen uitvoeren, moet Johan even snel op en neer naar de Gamma.

29-3-2022: tekening

Johan gaat een tekening maken van het te bouwen bovengrondse kastje voor de stroomvoorziening van het waterornament en de tuinlampen. Het wordt op werkelijke grootte getekend. 



30-3-2022: betontriplex


N.a.v. de tekeningen worden plankjes van (een restant) betontriplex gezaagd. Daarna wordt het in elkaar gezet en achter het waterornament geplaatst. Bij het checken lijkt 1


tuinverlichtingspaal het niet te doen. Dat wordt weer een onderzoek-klus. De hele tuin is nu ontdaan van ongewenst kruid. Ellen maakt een wandeling door de buurt en brengt flyers voor de Dorpsvisie-avond rond.

2-4-2022: Duurzame Huizenroute Winterswijk
We krijgen weer bezoek van een groepje vanwege Duurzame Huizenroute Winterswijk. De start is bij ons. Daarna gaan we zelf mee om de andere 2 huizen te bezoeken. Johan gaat een wals maken om het losgehaalde padvast weer stevig aan te drukken. 


3-4-2022: wals
De wals wordt afgerond en meteen uitgeprobeerd. Voor het gewicht in de rol is padvast gebruikt. Johan wil de wals nog extra


verzwaren. Daarvoor construeert hij nog iets, waardoor er 2 trottoirtegels op kunnen.  Het wordt meteen uitgeprobeerd. (Zoek de verschillen!) 

4-4-2022: vlakke oprit en paden
Johan bewerkt de oprit met de wals (voordat de camper uit de carport gaat.) Ook de paadjes in de tuin worden bewerkt.

Break voor het NKC-evenement Neem het stuur over (waar we evenementbegeleiders zijn.)

9-4-2022: merelnest
Bij het aanvullen van de houtvoorraad in huis, ontdekte Johan een vogelnest in de


houtopslag. Even later zat er een merel op.

10-4-2022: actieve mieren
Johan heeft de kapotte buitenlamp nagekeken. Het bleek dat mieren de lamp hadden volgeduwd met natte prut. Gelukkig betrof het niet de stroomaansluiting.

12-4-2022: condens bij sensor
Johan bekijkt de sensor in de sauna. (Gisteren viel de sauna uit met de melding: storing sensor.) Er was condens bij gekomen. M.b.v. tape en kit wordt de ruimte boven de sensor afgedicht. Het probleem lijkt opgelost. Johan gaat een lijstje maken m.b.t. de materialen die nodig zijn voor de ‘natte hoek’ in de schuur.

13-4-2022: goede vliering-oogst
De camper gaat uit de carport i.v.m. het NKC-evenement Pasen in Ootmarsum (we zijn assistent-evenementbegeleiders.) Daardoor kon Johan goed op de vliering kijken af er nog geschikt materiaal ligt. Hij had een goed oogst. ’s Avonds wordt de tuin besproeid, omdat er ’s middags siermest is gestrooid.

21-4-2022: regenton
We kunnen een (gratis) regenton ophalen bij ‘Duurzaam Winterswijk’. (We hadden ons daarvoor aangemeld met motivatie.) Daarna naar de Gamma o.a. voor de WC-pot die bedoeld is voor de uitstort van het chemisch toilet in de schuur.

24-4-2022: boodschappenlijstje
Johan gaat op internet op zoek naar materialen die nog nodig zijn voor de aansluitingen bij de ‘natte hoek’ en maakt een ‘boodschappenlijstje’. Het is toch meer dan gedacht.

25-4-2022: aansluiting regenton
De tekening m.b.t. de ‘natte hoek’ wordt een beetje aangepast. In de schuur wordt gekeken of we toevallig nog bruikbare materialen hebben. Aan het einde van een wandeling gaan we langs Wenninkhof om een aansluiting (met overloop) van de regenton te halen. Dit was een tip van ‘Duurzaam Winterswijk’. We konden mooi een Wenninkhof-bon verzilveren die Ellen gekregen had. Er was zelf nog wat over om 2 tuinplantjes te kopen.

26-4-2022: vriendelijke dame
Johan gaat naar de Gamma voor diverse materialen. O.a. een plaat betontriplex. Die moest boven op het dak van de auto vervoerd worden. Gelukkig kreeg hij hulp van een vriendelijke dame op de parkeerplaats van de Gamma. Thuis mocht Ellen helpen met afladen.


27-4-2022: passen en meten.

Johan gaat m.b.v. papiertjes ‘op maat’ uitzoeken of de ‘aanrecht’ van de ‘natte hoek’ uit de plaat betontriplex gehaald kunnen worden. Ellen geeft het afdakje achter het waterornament een eerste laag grijze verf.  De ‘boodschappenlijst’ voor de Leidingshop is gemaakt. Johan heeft het ontwerp in zijn hoofd zitten.

28-4-2022: bestellen
Het afdakje krijgt een 2e laag grijs. De lijst voor de Leidingshop wordt nog een keer gecontroleerd en de bestelling wordt geplaatst. Ergens anders wordt een speciale waterspoeling besteld.


29-4-2022: waterspoeling
De bestelde waterspoeling wordt al geleverd door PostNL. Even naar de Gamma voor een


fontein-kraan voor bij de spoelbak. Bij Overkamp worden nog een paar ‘stijlen’ gekocht. Omdat de camper toch even uit de carport word. Werd de plaat betontriplex daar gelegd. M.b.v. papierplakband tekent Johan af hoe hij had bedacht dat de delen uit de plaat gezaagd moeten worden. 

30-4-2022: bestelling
De bestelling van de Leidingshop wordt geleverd. We ontvangen een groepje mensen vanwege de Duurzame Huizenroute Winterswijk. Daarna vertrekken we voor een kort bezoek aan Heerhugowaard.

2-5-2022: verloop-nippel in archief
Johan controleert de bestelling van de Leidingshop. Die was in orde. De kraan (van de Gamma) bleek toch een andere aansluitmaat te hebben dan op de website stond vermeld. Gelukkig was er nog een geschikte verloop-nippel in het archief.

3-5-2022: afvoer-materiaal
Johan fietst naar de Gamma om materiaal voor de afvoer voor de gootsteen te halen.

4-5-2022: keurige stukken


Johan meet de getekende lijnen op de plaat betontriplex na en past het, zo nodig, aan. Daarna gaat hij aan de slag met de cirkelzaag. De plaat

wordt in keurige stukken gezaagd. 


Break voor het NKC-evenement Opa- en oma-weekend in Radewijk  (waar we evenementbegeleiders zijn.)

10-5-2022: balkjes en lijntjes
Leidingshop brengt de nabestelling (die gisteren was geplaatst). Johan begint met de basis


van het aanrechtblok. De balkjes zijn op maat gemaakt en er staan lijntjes op de vloer. 

11-5-2022: balkjes vast
De balkjes worden vast geschroefd op de vloer.

12-5-2022: jongen en ei
De merel was even van het nest. Nieuwsgierig bekijken we het m.b.v. een spiegel. We zien 2


jongen en een ei. Johan maakt de onderrand van de aanrechtkastjes. 


13-5-2022: leidingen aanpassen


De leidingen worden aangepast, zodat ze onder de bodem van de kastjes komen. 




14-5-2022: waterleiding-test
Johan test, m.b.v. de buitenkraanslang, via de meterkast


de waterleiding in de schuur. Dat was niet voor niets. Het lekte bij de aansluiting. De sauna heeft voor het eerst 4 personen binnen (Dick en Chitra waren op bezoek.) Het past prima!





15-5-2022: riolering aansluiten

Johan is bezig geweest met het onderste deel van de riolering: op maat gemaakt, in elkaar gelijmd en aangesloten op het deel uit de vloer. Johan doet nog een keer de watertest. Er lijkt nu geen lekkage te zijn. We zien geen merel meer op het nest. Bij nadere inspectie met de spiegel lijken de jonge vogeltjes dood.


16-5-2022: riolering-test
Johan test de riolering. Een gelijmde verbinding bleek toch niet goed te zitten, dus werd er weer gelijmd. Daarna een test met een volle WC-cassette. Die ging goed. De onderste omkasting is nog even aangepast en vastgezet.

17-5-2022: vogelvoederhuisje


We maken samen een vogelvoederhuisje van restmaterialen. Ellen geeft aanwijzingen en Johan bedienthet gereedschap. 

18-5-2022: bodemplaat
Johan maakt de bodemplaat precies op maat en voorziet het van gaten en inkepingen voor


buizen en leidingen. Daarna wordt de bodemplaat vastgezet. We keken nog een keer in het merelnest. De dode jonge vogeltjes waren er naast gegooid. De maden deden hun best. Ze zijn in de GFT-kliko beland. Het nest krijgt nog een kans.

19-5-2022: water door onweer
Ellen is af en toe actief in de tuin. De tuin krijgt water (12 mm) door een zeer heftige onweersbui (met ook windvlagen.. Landelijk was er de nodige schade). Johan bevestigt balkjes aan de wand waar het aanrechtblad opkomt te rusten.

20-5-2022: WC-wand
Ellen werkt weer even in de tuin (zo lang de zon schijnt.) Het water geven ging weer d.m.v. een onweersbui (6 mm). Johan gaat aan de slag met de wand waar de WC op gemonteerd moet worden. Het vergt veel passen en meten.

21-5-2022: paadje in Groenlo
Johan gaat helpen met ‘paadje leggen’ in Groenlo. Ellen doet allerlei klusjes in huis.

24-5-2022: verloopstuk
Johan plaatst een verloopstuk t.b.v. de drukknop in de wand waar de WC-pot aan komt. Daarna gaan we samen aan de slag voor een insectenhotel (van ons eigen restmateriaal.) Johan gaat met gereedschap aan de slag. Ellen gaat toch maar de tuin in.

25-5-2022: insectenhotel


We beslissen samen de plek en de hoogte van het insectenhotel. Johan gaat een bouwpakket maken voor het frame en zet het daarna in elkaar. In de tussentijd haalt Ellen ongewenst kruid uit de tuin en paden. De palen zijn extra

lang, omdat ze 60 cm de grond in moeten. We gaan samen aan de slag met het dakleer voor het dakje. Het lukt echter niet om het vandaag af te krijgen.

26-5-2022: dakrubber lijmen


We gaan verder met het beplakken van het dakje. Johan bedenkt om de

bovenkant er op te plakken. Dit lukt zo goed, dat ook andere delen worden gelijmd. (Lang leve de restjes bisontix!) Alleen bij de hoeken wordt het dakrubber vast gezet met nietjes. In de tuin wordt de definitieve plek bepaalt. Gaten voor de poten gemaakt en het geheel waterpas neergezet. 

27-5-2022: insectenhotel vullen


Ellen begint met het vullen van de vakjes van het insectenhotel. Eerst (bewaarde) stukken boomschors. Enkelen moesten op maat gezaagd worden. De bewaarde (en gezochte) dennenappels worden in een ander
vak gedaan. Er kan nog meer bij. Op maat gezaagde, holle takken van de vorige week gesnoeide forsythia, komen in een ander vak. Met een beetje houtlijm wordt de achterkant van een hol takje gevuld. Johan heeft eerst de schuur opgeruimd. Daarna gaat hij verder met het aanrechtje.






28-5-2022: verstevigen


Het bezoek van de ‘Duurzame huizenroute Winterswijk’ wordt geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen. We maken een weefplankje om alternatief ‘kippengaas’ te maken. Er zijn 3 vakken gevuld, waarbij de dennenappels achter het geweven matje liggen.



 Johan verstevigd de achterwand van de WC-pot met balkjes en maakt het geschikt om te bevestigen aan de achterwand en de bodem. 

30-5-2022: extra dennenappels

Tijdens een wandeling rapen we nog wat dennenappels. Die worden (door het vlechtwerk ) in het vak van het insectenhotel gedaan. Daarmee is het vak mooi gevuld. Ellen gaat gaatjes boren in de gezaagde stammetjes.

Voor de grotere gaten (diameter 12 mm) zijn de zware boormachine en Johan nodig. Johan gaat zelf aan de slag met het ‘aanrechtblad’. Het gat voor de gootsteen en de kraan zijn gemaakt. Het past! De vakken van het insectenhotel blijken toch groter dan verwacht. We


vullen de overblijvende vakken (voorlopig) met gekloofd haardhout. 





31-5-2022: drukknop WC


Johan gaat eerst naar de Gamma om nog wat klein materiaal te halen. Daarna gaat hij aan de slag met het leidingwerk. De drukknop voor de WC

en de kraan voor de ‘spoel-slang’ zitten op hun plek. 

1-6-2022: lekkages opgelost
Johan gaat aansluitingen maken t.b.v. de WC-pot. Dat betekent: passen, meten en af en toe


kijken op de tablet. Bij de eerste ‘water-check’  (water via buitenkraan-slang in de leiding richting de schuur) bleken er toch 4 lekkages te zijn. Die gaat Johan meteen te lijf. Na 3 pogingen was ook het laatste lek gedicht. Daarvoor moest een koppeling vervangen worden.



2-6-2022: aangesloten


De gootsteen en de kraan zijn bevestigd in het werkblad en

aangesloten op de betreffende leidingen. 

3-6-2022: WC-pot
Johan hangt nog even de WC-pot op, zodat die gebruikt kan worden voor het lozen van de


WC-cassette van de camper.

Break Klitsie-familie-weekend in Nunspeet

7-6-2022: uitstort geslaagd
De uitstort voor toiletcassette en vuil water (van de camper) is goed gelukt. Een grote aardbeien-oogst (3 kg) wordt grotendeels verwerkt tot jam (Eerste keer!)
We zien bewoning in het insectenhotel.

Break reis Frankrijk-Spanje

22-7-2022: Y-stuk
Op de fiets naar Winterswijk. O.a. naar de Gamma om een Y-stuk te halen voor ontluchting van de WC-uitstort.

25-7-2022: Y-stuk geplaatst
Johan zaagt de afvoerbuis van de gootsteen door om het Y-stuk te kunnen plaatsen. Daarna wordt het geplaats en (voorlopig) met tape vastgezet. De test verliep goed. Het water liep lekker snel door.


26-7-2022: kraan verplaatst

De tape wordt vervangen door lijm. De kraan naast de WC-pot krijgt een andere plek, zodat de slang op een natuurlijkere manier opgehangen kan worden. Daarna begint het nadenken over hoe het water aangesloten

moet worden in de meterkast.  Er lijkt lekkage te zijn onder het aanrechtblok. Daarom sloopt Johan de constructie. 

27-7-2022: waterleiding verplaatst
De waterleiding wordt verplaatst, zodat hij boven de bodem van het aanrechtblok komt. Voordat alles helemaal in elkaar gezet wordt, wordt de waterleiding onder druk getest over een langere periode. De test lijkt geslaagd.

28-7-2022: stromend water in de schuur
In de schuur wordt de rest ook in elkaar gezet. Nu volgt het spannende deel: de aansluiting van het water in de meterkast. De leiding die naar de schuur gaat (en al heel lang omhoog stak) wordt achter de watermeter omgeleid en vastgezet. De ‘gewone’ waterleiding wordt doorgezaagd en voorzien van een T-stuk, zodat


het water nu ook naar de schuur kan stromen. Er waren nog een paar kleine lekkages bij verbindingen (zowel in de meterkast als bij het aanrechtblok.) Uiteindelijk is de leiding in de meterkast helemaal goed. Voor de aansluiting bij de kraan moet nog een kleine aanpassing gedaan worden.

29-7-2022: extra ondersteuning
Johan maakt nog een extra ondersteuning van de schuurwaterleiding in de meterkast. 

30-7-2022: blad boven de WC


De constructie van het aanrechtblad boven de WC wordt afgerond. Met balkjes en klemmen aan de onderkant wordt het stevig vastgezet, zodat het ook losgemaakt kan worden.  Het

lijkt nu een aansluitend aanrechtblad met 1 naad. 



31-7-2022: speurtocht


Er blijkt toch nog een lekkage te zijn. Na een speurtocht vindt Johan nattigheid bij het riool. Hij zaagt een stuk uit de bodem van het aanrechtkastje om er bij te kunnen. 

1-8-2022: speciale tape
We halen, op de fiets, speciale tape bij de Gamma. (Op de terugweg worden we verrast door een regenbui.) Met de speciale tape plakt Johan de afvoer van de riolering af.

2-8-2022: 3 delen
Johan begint met het deurtje dat voor de WC moet komen. Het moet er een in 3 delen worden.

4-8-2022: beter op maat
Johan gaat het 3-luik-deurtje nog beter op maat maken.

5-8-2022: passen en meten
Johan gaat verder met het hoek-deurtje. De 3 delen moeten in elkaar gaan passen, zodat het een geheel wordt. Dat betekent dus steeds passen en meten.

8-8-2022: haaks drogen


De 3 delen worden (droog) in elkaar gezet en gepast bij de aanrecht. M.b.v. een haakse opstelling worden de delen aan elkaar gelijmd (en geschroefd)

en mag het een dag drogen. 

9-8-2022: klemmen
De 3 delen zitten stevig aan elkaar. Op een paar plekjes klemt het en moet er geschaafd worden. Er wordt een balkje geschroefd op de binnenzijde van het ‘deurtje’. Daarop moeten de scharnieren komen.

10-8-2022: 3-luik-deurtje


Het 3-luik-deurtje wordt afgerond met scharnieren. Hij kan helemaal opzij openslaan. Als het deurtje dicht is, is het niet

zichtbaar dat de WC-pot en het waterwerk er achter is. 

11-8-2022: MDF-plaat
We besluiten om de slaapkamerdeur (aan de slaapkamerkant) te isoleren m.b.t. geluid. Daartoe gaat Johan naar de Gamma (met de auto) om een MDF-plaat op maat te laten zagen en plaatjes zachtboard op te halen. Thuis worden de zachtboardplaten op de gewenste maat gemaakt.

12-8-2022: kleine kier
Johan haalt (nu op de fiets) nog wat spulletjes bij de Gamma. O.a. een schuifje, zodat het slaapkamerraam ook op een kleine kier kan.

13-8-2022: zachtboard
Johan maakt en plakt het zachtboard op maat, zodat het in de vakken van de slaapkamerdeur kan.

14-8-2022: rubber stroken


Johan voorziet de MDF-plaat met rubber stroken, zodat het niet gaat

rammelen.  Daarna wordt de rand van de plaat mooi schuin gefreesd. 

Ze zachtboardplaten worden nog beter op maat gemaakt. Het passen is makkelijk, omdat de schuurdeur hetzelfde profiel heeft.

15-8-2022: deur passend
De deurplaat krijgt ook alvast gaatjes op de plek waar de schroeven komen. De zachtboard-platen worden nog iets bete op maat gemaakt (3 mm eraf). De kier onder de slaapkamerdeur wordt  opgemeten. Daarna wordt een lat op maat gemaakt die onder de deur komt.


16-8-2022: Knisper-test


De slaapkamerdeur wordt uit de sponning gehaald en op balkjes in de


kamer gelegd. Op de deur wordt afgetekend waar de MDF-plaat moet komen. De zachtboard-plaatjes worden in de vakken gelegd.  Daarna worden ze op hun plek gehouden door breed

plakband. De MDF-plaat wordt tussen de getekende lijntjes gelegd en


daarna vastgeschroefd (door de voorgeboorde gaatjes) op de deur. De schroefgaatjes worden gevuld met houtvuller. Vervolgens wordt de deur weer opgehangen en doen we de ‘knisper-test’. Jammer genoeg nog steeds goed hoorbaar. Daarom gaat Johan ’s avonds naar de Gamma om tochtband te kopen. Hij plakt het meteen op het kozijn. Daarna weer de ‘knisper-test’. Nu is het geluid veel doffer.

19-8-2022: even schuren
De slaapkamerdeur (slaapkamerkant) wordt geschuurd. De opgevulde gaatjes zijn mooi vlak, dus hoeven niet nog een keer extra gevuld te worden.

Break vanwege de reis “Rondje Ierse Zee”

7-10-2022
: aardbeienveld
Nadat de tuin is aangepakt en het nieuwste aardbeienveld totaal verdroogd bleek te zijn, besluiten we om de ‘kruidentuin’ te verplaatsen. Er zijn gelukkig nog plantjes op het oude aardbeienveld (locatie van de toekomstige fietsenstalling). Die plantjes komen op de vrijgekomen plek. Daarna gaat Johan aan de slag in de schuur, startend met goed opruimen.

8-10-2022 rest-platen
M.b.v. rest-platen worden paneeltjes, deurtje, afwerklat en een onder-lat voor de ‘natte hoek’ gemaakt.

12-10-2022: aanrecht-wandje
Een wandje van de ‘aanrecht’ wordt aan de binnenkant vastgemaakt. 




13-10-2022: keukenkastdeurtje


Het ‘gewone’ keukenkastdeurtje wordt, met een bovenlat, onder het aanrechtblad gemonteerd. Oude keukendeurscharnieren (uit de Zoetermeerse tijd, zo’n 30 jaar geleden) kwamen mooi van pas.


14-10-2022: handgreep-gaatjes
Er worden handgreep-gaatjes in de deurtjes gemaakt.


Daarna wordt een paaltje gemaakt, die samen met een plankje in het open hoekkastje komt.




16-10-2022: paaltje


Het paaltje wordt vastgezet en het plankje kan er dan in. Om het geheel af te maken, komt er een haakje (voor handdoek en doekje). Een, eerder door Johan gemaakte, spiegel krijgt ook een plekje. Boeken worden op het plankje geplaatst. De deurtjes moeten wachten op een schilderbeurt, totdat Ellen tijd heeft.