maandag 29 november 2021

Werkplaats wordt slaapkamer en schuur wordt werkplaats

 

2-5-2021: droogmolensteun afwerken
Johan gaat de droogmolensteun grijs spuiten. Jammer genoeg zit er te weinig in de spuitbus. Bij de voorraad wordt nog een klein blikje grijs gevonden, maar omdat het een ander soort verf is, moet het nog even wachten. Johan gaat verder met ruimte maken in de schuur en ook in de carport. Voor de veiligheid en om achter op de vliering te komen, wordt de camper even naar buiten gereden.

3-5-2021: egalisatiecement
Johan geeft de droogmolensteun een laag verf. Daarna gaan we een stuk wandelen. We gaan samen naar de Gamma (Het mag nu weer!) om egalisatiecement (15 zakken) + toebehoren te halen voor de schuurvloer. We kiezen raamfolie uit voor het grote schuurraam. Verder nog wat kleinere materialen gekocht.

4-5-2021: lege vloer
Ellen geeft de droogmolensteun nog een laag verf. Johan gaat verder met de schuur. De vloer is helemaal leeggehaald (verschillende materialen zijn naar de carport verhuisd) en schoongemaakt. De naden onder de stel-latten zijn gevuld met PUR-schuim en de vloer is 
behandeld met voorstrijkmiddel. 

5-5-2021: egaliseren


Johan gaat rand PUR-schuim recht afsnijden en alles voorbereiden m.b.t. het egaliseren van de vloer. In ongeveer 2 uur hebben we samen de vloer geëgaliseerd. De emmer water (voor het aanmaken van het vloeibare cement) wordt gevuld met de tuinslang. Johan meet het aantal liter water af en doet het in de

specie-kuip met nog een zak egalisatiecement. De eerste sessie was met 2 zakken in 1 beurt gedaan, maar dat bleek toch niet zo handig m.b.t. 

goede menging. Ellen spreidt het cement uit m.b.v. een grote tegellijm-

kam. Daarna wordt de vloer bewerkt met een ‘prik-roller’ op een steel om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk luchtbelletjes blijven. We eindigen bij de deur. Er zijn dan 11 zakken cement verwerkt. Johan geeft de droogmolensteun een plekje naast het terras.  Diana Bent komt, opverzoek, nog even langs, omdat Ellen nog niet alle planten in de tuin had ontdekt. (Ze hadden geen kaartje.) Sommigen stonden op een andere plek. We besluiten om de olijfboom te vervangen. Die bleek toch wel echt dood te zijn.

6-5-2021: prunus


De vloer van de schuur heeft toch wel veel kleine kuiltjes. Johan gaat uitzoeken (op internet) wat hij nog kan doen. We besluiten om er nog een laagje cement op te doen, nadat hobbeltjes zijn weggeslepen. Nu moet de vloer eerst nog verder drogen. Bij Wenninkhof halen we een nieuw boompje ter vervanging van de olijfboom. Het wordt (weer) een prunus. (De afgelopen 30 jaar in Zuid-Holland hadden we altijd een prunus in de tuin.) De boom wordt meteen vervangen door Johan. Ellen verplaatst nog een paar bollen (die al bloeien).



7-5-2021: kuiltjes vullen
Johan slijpt een richel en puntjes, die boven de vloer uitsteken, af. Daarna gaat hij het experiment aan om de minikuiltjes te vullen m.b.v. (een restje) kant en klaar cementpoeder. Dit lijkt te lukken. Daarna gaat er (weer) een laag voorstrijkmiddel over. Het restant uit de emmer was nog genoeg. Johan gaat naar de Gamma om nog 6 zakken egalisatiecement te halen. Hij neemt ook een flexibele betonkuip mee (dat lijkt handiger, gezien op filmpjes) en alvast een blik betonverf.

8-5-2021: flexibele kuip
We gaan de tweede laag egalisatiecement aanbrengen met een iets andere aanpak. Ellen


start met mixen, terwijl Johan het cementpoeder in de kuip giet. Daarna mixt Johan nog 4 minuten. Met de flexibele kuip was het cement veel beter te richten. We hebben 7 zakken egalisatiecement gebruikt.

10-5-2021: behang er af
Omdat de schuurvloer goed moet drogen, besluiten we in huis wat klussen te doen. Als eerste de keuken opnieuw behangen. Er zitten namelijk heel wat bobbels in het behang en het nieuwe behang hebben we al heel lang

in huis. Eerst moet het oude behang eraf. (Nadat kasten zijn leeggehaald en verplaatst.) Johan start met de ‘steamcleaner’. Ellen even later met een

sponsje en warm water. Dat lijkt zo wat nog beter te werken, zodat we allebei met een sponsje aan de slag gaan. De truc is vooral: geduld hebben om het behang te laten weken. Voor theetijd is het behang eraf en alles weer netjes (rond de muren.)

11-5-2021: behangen


Nadat de muren zijn geschuurd door Johan en banen behang geknipt door Ellen, kan het behangen beginnen. Johan gaat, op zijn knieën, de

gaatjes vullen van de schuurvloer.  Het lukt met de hoeveelheid alabastine die we nog hadden. Tussendoor corrigeert Johan de stand van de schakelaar van het licht boven de

aanrecht. Door iets langer door te gaan, lukt het om al het behang op de keukenmuren te plakken. 1 doosje behanglijm was net genoeg.

12-5-2021: weer op zijn plek
Na schoonmaken (door Ellen) zet Johan de kasten weer op hun plek en bevestigd, waar nodig, weer plinten. Alles krijgt weer een plekje aan de wand om in de kasten, nadat Ellen alles heeft afgenomen. Johan gaat opmeten hoe hij de buis van de afzuigkap (die zichtbaar is in de bijkeuken) kan aftimmeren en zoekt bijpassende materialen uit de voorraad.

13-5-2021: start ombouw
Johan gaat, heel even, iets zagen m.b.t. de ombouw (van de afzuigkapbuis.)
’s Middags krijgen we bezoek van onze kleinzoons met hun ouders.

14-5-2021: plukken
Door het groeizame weer doen de tuinplanten het erg goed. Echter ook het ‘ongewenste kruid’. Ellen gaat dat plukken, startend met de voortuin. Johan gaat verder met de ombouw. De voortuin was meer werk dan verwacht en nog niet klaar.

15-5-2021: ombouw


Ellen gaat verder met de tuin.

Johan bevestigt het eerste houten deel van de ombouw. Daarna de latjes t.b.v. gipsplaatjes.

De tuin is afgerond. Johan wil de afvoerbuis nog isoleren om het geluid te dempen. Hij vindt nog een stuk isolatie op de vliering van de carport. Na veel meten en passen zijn de gipsplaatjes op maat en vastgezet. 

Daarna worden naadjes en gaatje nog geplamuurd.

Break vanwege ‘rondje zwerven in het Reestdal’ en Klitsie familieweekend in Almere

25-5-2021: water-overlast
De pomp en het licht van het ornament doen het niet en laten de aardlekschakelaar omslaan. Johan gaat op zoek bij het stopcontact (waar hij wel wat water in zat) en het ‘kistje’ (waar een


flinke laag water in stond). Hij gaat bedenken hoe het opgelost kan worden. Voorlopig wordt het even afgedekt tot het beter weer wordt. Daarna gaat hij de schuurvloer schuren om de laatste oneffenheden weg te halen. Doordat de hechting van de schuurzool versleten was, moest hij stoppen. Het was nog een puzzel om uit te zoeken waar een nieuwe te koop is. Morgen wordt actie ondernomen.

26-5-2021: schuren
Johan start met een bezoek aan de Gamma. De overgebleven zakken egalisatiemortel worden teruggebracht en een schuurzool + een klein emmertje voorstrijkmiddel gekocht. Ellen gaat de keuken uitgebreid schoonmaken. (Mieren hebben de keuken ontdekt toen wij weg waren.) De nieuw gekochte schuurzool zou geschikt zijn voor Bosch, maar moet toch aangepast worden. De aanpassing lukt. De hele schuurvloer is nu geschuurd en gezogen.

27-5-2021: genoeg voorstrijkmiddel
Ellen gaat de houtenrand van de ombouw een eerste laag geven (met de ‘verkeerde’ whitewash’ die gebruikt wordt als primer.) Daarna wordt op verschillende verfpotjes weer leesbaar gemaakt welk type verf het is. Johan gaat (als afleiding van een zware verkoudheid)  de schuurvloer behandelen met voorstrijkmiddel. Tot zijn verbazing lukt het met het restant uit de grote emmer en kan de nieuw gekochte emmer weer retour. Ellen geeft de houten rand van de ombouw nog een laag met gewone whitewash.

28-5-2021: restje behang
De whitewash heeft genoeg dekking gegeven. Johan vult de naad tussen hout en gipsplaat met witte siliconenkit. Daarna gaan we op zoek naar het behang dat gebruikt is in de bijkeuken. Er ligt nog een beetje boven achter het schot. Nu de zon schijnt, gaat Johan het


stopcontact buiten beter afkitten. Het kistje achter het ornament wordt leeggezogen en moet nu drogen. Ellen tekent en knipt behang voor de ombouw op maat en plakt het op de gipsplaat.

29-5-2021: kiezel-test
Johan werkt de ombouw in de bijkeuken af met een streek siliconenkit (terwijl Ellen haar 2e corona-vaccinatie haalt bij de huisarts.) Het lijkt of de


ombouw er altijd al geweest is. Daarna gaat hij het kistje

achter het ornament extra goed afdichten. Op de vloer van de schuur wordt een stuk plastic geplakt om te zien of de vloer al droog genoeg is. (Tip op de bus betonverf.) De nieuwe droogmolensteun wordt in gebruik genomen en bevalt prima. Johan maakt een testvak met ronde kiezels op het dak van de slaapkamer om m.b.v. een gieter het effect van een regenbui op kaal dak of op grind te testen. De test is geslaagd: Er was een groot verschil in geluid. Er komen kiezels op het dak.

31-5-2021: grind bestellen
Ellen gaat vandaag in de tuin aan de slag. Johan gaat op het dak van de slaapkamer meten en daarna berekenen hoeveel tegels en kiezels/grind er nodig is. Daarna gaat hij het bestellen bij Overkamp. We drinken koffie (lekker in het zonnetje) op de toekomstige plek van de veranda. Omdat het heel mooi weer is, gaan we een stuk fietsen. Johan harkt het onkruid tussen de nieuwe planten los. (Dat scheelt later veel werk bij het onkruid plukken.)

1-6-2021: betonverf
Ellen gaat verder met de tuin. De schuurvloer lijkt droog, dus Johan gaat voorbereidingen


treffen om de betonverf aan te brengen en daarna, op zijn knieën aan de slag. De CV-installatie gaf een storingscode aan en was overgegaan op koelen. Johan zet daarom het systeem van de vloerverwarming op koelen.

2-6-2021: foutcode CV
De CV-installatie geeft nog steeds een foutcode en Ellen ontdekt (in bad) dat het laatste water koud is. Johan stuurt een bericht naar Pascal Michorius. Die belt later terug. Waarschijnlijk moet het CV-water aangevuld worden. De druk bleek op 0,5 Bar te staan en moet naar 1,5 Bar. M.b.v. de tuinslang wordt het buffervat aangevuld. Alles lijkt weer te werken. Johan ziet nog wat kleine kuiltjes in de betonvloer en gaat ze afstrijken met tegellijm. Ellen gaat weer in de tuin aan de slag. Overkamp brengt het


bestelde grind en een deel van de tegels die ze nog op voorraad hadden. De schuurvloer ziet er mooi strak uit. Zelfs het terras is ontdaan van mos, nadat de tuin onkruid-arm was.


3-6-2021: emmertje voor emmertje


Johan brengt eerst de ‘drain-tegels’ op het dak. Daarna volgt, emmertje voor emmertje, het grind. Voor die gelegenheid is het pleintje van de containers leeggehaald. M.b.v. een touw met haak

worden de emmers, door Johan, naar boven getakeld. Na het ‘boodschappen doen’ assisteert

Ellen met het vullen van de emmers. We zijn tot bijna de helft gekomen.

4-6-2021: grind op dak
Ellen gaat eerst nog wat zaaien in de groentetuin (en voorzien van paaltje met naamkaartje) en nog 2 planten verplaatsen. Daarna gaan we verder met het grind


verplaatsen van de ‘big bag’ naar het dak. Het lukt om aan het einde van de middag de ‘big bag’ leeg te krijgen, zodat

al het grind nu op het platte dak ligt.  Na het opruimen hebben we een bad-sessie wel verdiend.

5-6-2021: raamfolie
Na de huishoudelijke klussen en voor het verjaardagsfeestje van Eefje (wordt al weer 2 jaar)


plakken we raamfolie op het grote schuurraam.

6-6-2021:
Johan haalt zijn tweede coronavaccinatie bij de GGD in Borculo. Daarna bestudeert hij hoe de CV-installatie om ‘vakantieperiode’ gezet kan worden. 
’s Middags schuurt hij het achterste deel van de opgebrachte tegellijm vlak.

7-6-2021: stukje bij stukje
Johan gaat verder met jet schuren van de vloer. Dat gaat stukje bij beetje. Als het klaar is, wordt de vloer gezogen en gedweild. Alle kleine kuiltjes lijken goed gevuld.

8-6-2021: betonverf
Johan schildert de vloer met betonverf. Het ziet er netjes uit. Voor de veiligheid gaat de schuurdeur op slot.

9-6-2021: ‘jonge’ tuin
De “jonge’ tuin wordt geharkt en ’s avonds van water voorzien.


10-6-2021: laatste draintegels
Overkamp brengt (nog net op tijd) de laatste draintegels. Johan gaat ze meteen op het


dak leggen. Er moesten 2 tegels op maat geslepen worden. Er is nog 1 tegel over als reserve.

Break voor zwerftocht door Limburg en NO-Frankrijk

10-7-2021: explosief
Bij terugkomst gaan we eerst in de tuin werken. Die was ‘geëxplodeerd’ met het groeizame weer.

11-7-2021: scheve douchedeur
De douchedeur was iets scheef gaan hangen, waardoor hij ‘aanliep’ tegen de tegelwand. Johan doet stukjes hout in het bovenste scharnier, waardoor hij (hopelijk) niet meer onderuit zakt. De betonverf van de schuur is goed uitgehard.

13-7-2021: los gesprongen plank
De stapel autobanden gaat weer naar de schuur. Ellen ontdekt (tijdens het tuinafval storten op de composthoop) dat er een plank is los gesprongen aan de achterkant van de schuur.

14-7-2021: plankenkant leeg
Johan bestudeert hoe hij de plank moet herstellen. In ieder geval moet hij eerst goed drogen. Voordat de schone camper weer in de carport gaan, wordt voor de daar tijdelijk opgeslagen spullen een plek gezocht. De meeste spullen gaan weer naar de schuur. Er gaan ook veel spullen (vanaf de planken) van de werkplaats/slaapkamer naar de schuur/werkplaats. In de carport worden een paar extra steunen bijgeplaatst, zodat daar nog wat lange planken op kunnen. De plankenkant in de werkplaats/slaapkamer is leeg. 


15-7-2021:bredere planken
Johan gaat verder met reorganiseren. Daarna uitrekenen hoeveel brede planken er nodig zijn en checken of er nog steunen bijgekocht moeten worden. ’s Middags gaat hij naar de Gamma, waar hij weer in mag zonder mondkapje. Weer thuis komt hij er achter dat de brede planken die we al hadden toch breder zijn dan gedacht (geen 30 cm maar 40 cm). Dus meteen weer naar de Gamma om ze om te ruilen.

16-7-2021: lange plankenwand
Johan gaat planken op maat maken en maakt op verschillende een steunplankje, zodat 2 planken in elkaars verlengde liggend goed op elkaar aansluiten. Daarna worden ze geplaatst 
op de lange wand in de schuur. Er komen ook nog 3 stijlen (voor de steunen) op de achterwand.

17-7-2021: hoge Verbana
Johan gaat de planken vullen. Daartoe haalt hij nog meer spullen (m.b.v. een krat) uit de werkplaats/slaapkamer. Daarna krijgen de spullen die tijdelijk op de grond stonden ook een plek op de planken. Ellen gaat, nu het weer mooi weer is, onkruid verwijderen in de achtertuin. Eerst een vak vooraan, daarna het zijvak naast de carport. Vanwege de kleuren mogen kamille en koolzaad blijven staan. Tussendoor de was gedaan en aan de droogmolen opgehangen. Dat was nog een uitdaging, omdat de plant Verbana heel hoog was gegroeid.

18-7-2021: lijst voor Ikea
Johan maakt de werkplaats/slaapkamer nog leger. Zover dat de vloer vrij is. Ellen maakt een lijst van de materialen die bij Ikea vandaan moeten komen.

19-7-2021: gereedschapsbord
Johan haalt het gereedschapsbord weg en past het aan voor in de schuur. Het zal in


delen komen naast de stroomkabels richting de stopcontacten. We genieten van onze mooi bloeiende achtertuin waar de nodige vlinders op bezoek komen.


20-7-2021: naar Ikea
We gaan naar Ikea Hengelo om de uitgekozen kastenwand nog een keer te bekijken. Daarna bestellen we de kastenwand m.b.v. de gemaakte tekening. Die wordt donderdag (= over 2 dagen) al geleverd tezamen met nog 3 uitgezochte kastjes. In het zelfbedieningsmagazijn vinden we lampen die meteen meegaan.

21-7-2021: 2 rollen behang
We gaan, op de fiets, naar Winterswijk o.a. naar de Gamma. Daar kopen we 2 rollen behang voor de achterwand van de slaapkamer. De kleuren passen bij de 2 rollen behang die we nog


over hadden van de relaxkamer. Johan gaat zich bezig houden met de gebarsten plank, die nu droog genoeg is om bewerken. De kapstok krijgt

ook een plekje in de schuur. Er is zelfs een plankje boven gemaakt (o.a. voor Ellens klus-bril.)

22-7-2021: plafond zuigen
Johan gaat het plafond en de balken in de slaapkamer stofzuigen. Onderwijl worden de


deuren van de kastenwand geleverd. Ellen neemt daarna plafond en balken af met een vochtige doek. Ook de wanden worden met een vochtige doek afgenomen. Johan gaat het raamkozijn van het ‘kiep-kantel raam’ aftimmeren. Daarmee is het ‘aftimmer-hout’ (nog geleverd door Finnhouse) op. Om
 15.00 uur de rest van de kastenwand en de 3 kasten geleverd.

Een hele stapel!
 Ellen verwijdert nog wat onkruid van het pad in de buurt van de schuur.

23-7-2021: Eerste kast


Ellen gaat de schroefgaatjes in de wanden vullen. We zetten gezamenlijk de eerste kast van de kastenwand in elkaar. Johan tekent af waar de spijkertjes in de achterwand moeten komen. M.b.v. het hulpmiddeltje van
Ikea lukt het goed om de spijkertjes er netjes in te krijgen.
 

24-7-2021: Start kastenwand


Johan freest een naad in het hardboard, zodat hij het kan ombuigen
 en de tegels, op de plek waar de kastenwand moet komen, weer zichtbaar

worden. Johan zaagt een klein stukje uit de onderkant van de kast, zodat hij over de ‘plint’ heen kan.
 De kast wordt, op proef, even neergezet. Daarna dweilt Ellen de vrijgekomen

tegels en wordt het volgende pakket klaar gelegd. Die wordt ook in elkaar gezet. Er zijn nu 2 kasten klaar. We gaan even oppassen om de kleindochters in Groenlo vanwege een verrassing voor Lieneke. Weer thuis wordt de derde kast in elkaar gezet. Ook die wordt op de tegels geplaatst. Het middendeel is klaar.
 

25-7-2021: nieuwe kozijnlatten geverfd
Ellen controleert alle deuren in huis op beschadigingen en noteert dat. Daarna worden ze geschuurd. Ook de nieuwste kozijnlatten (in slaapkamer en badkamer) worden geschuurd. Johan zet de 2 grote kasten in elkaar. Het afplakken rond de te schilderen latten was toch weer meer werk dan gedacht. Het is gelukt om de onbeschilderde latten te voorzien van een


eerste laag verf. De kastdelen staan op hun plek, maar zijn nog niet verankerd. Tijdens het schilderen ontdekt Ellen dat er nog een paar schroefgaten in het kozijn van de badkamer geplamuurd moet worden. Johan onderneemt meteen actie.


27-7-2021: restant verf
Ellen schuurt het gisteren geschilderde hout en de rest van het kozijn. Er moesten nog enkele stukjes afgeplakt worden. Met het restant verf uit het blik lukt het om alles te schilderen. Johan haalt bij Overkamp (nadat hij eerst zijn nieuwe bril heeft opgehaald) 2 balken voor naast de kastenwand. Ook nog een paar doosjes schroeven. Tot slot schuurt Ellen het badkamerraam en kozijn alvast. ’s Middags gaan we naar een NKC-vergadering.

27-7-2021: pas-balk
Johan gaat meten hoe breed het pas-stuk naast de kastenwand moet worden. Dat is een precisie klusje. Ellen gaat het badkamerraam afplakken en schilderen. Johan zet de ‘pas-balk’


vast aan balkjes op de muur. Zo komen er geen zichtbare schroefgaten. Eerst wordt de rechterkant pas gemaakt. Daarna is de linkerkant aan de beurt. Bij het passen blijkt dat Johan zicht vergist heeft. Hij is gaan werken vanaf de verkeerde kant van de afgetekende lijn. De onderdelen worden losgeschroefd en op de juiste maat gemaakt. Daarna wordt gepast of alle

kasten tussen de ‘pas-balken’ passen. Het lukt!  Ellen krabt nog wat gemorste roze kit weg.

28-7-2021: holle wanddoos
Ellen gaan aan de slag met 4 soorten verf, nadat er geschuurd is. De ‘verkeerde white wash’ dient als primer voor de passtukken. Met ‘vinha’ wordt het openslaande slaapkamerraam gedaan. De plint in de badkamer krijgt een laag ‘Histor wit’. Tot slot krijgen de passtukken nog


een laag ‘goede white wash’. Johan gaat verder met het herstellen van de rode plank. Het blijkt de plank te zijn die er al eerder uitgesprongen was. Hij wordt nu met extra spijkers vastgezet. Johan wil het extra stopcontact t.b.v. de kaptafellamp gaan maken. Er is nog wel een voorkant in de voorraad, maar geen doos voor in de wand (= holle wanddoos). Dat wordt dus een ritje naar de Gamma. Meteen ook schuurpapier 240 gehaald. Die voorraad was op.

29-7-2021: stevige kastenwand
Johan zet de kasten op hun plek en koppelt ze volgens voorschrift. De wand staat mooi stevig.

Kort break voor een bezoek aan Zuid-Holland

1-8-2021: manden
Nader er eerst wat spullen uit de camper zijn gehaald, gaat Johan de kasten zekeren aan de balk en daarna uitnemen met een vochtige doek. Vervolgens gaat hij de manden onderin de


midden-kasten plaatsen. 



2-8-2021: plankjes


Nadat we eerst nog wat m.b.t. de camper hebben gedaan, gaan we de plek van de planken bepalen. Johan schroeft de steuntjes het eerst in de middelste kast. 

3-8-2021: kastdeuren
Johan ontdekt dat de kasten bovenaan toch niet heel precies op elkaar aansluiten. Hij lost het op door aan een kant een schuin weglopend stukje van de pas-balk af te halen. (Nadat eerst de kasten weer even van hun plek moesten.) Daarna verder met de planken in de brede kast met de stangen. De eerste deuren worden opgehangen. Vanwege het scharnier van de middelste kasten, moesten een paar planken verzet worden. [Ellen had vanmorgen haar eerste ‘optreden’ met het kerkkoor tijdens een uitvaart.]  De deuren zitten er in.  Even later zitten ook de handgrepen op de


deuren. Ellen snijdt de verpakkingen van de deuren in stukken, zodat ze in de kliko passen.

4-8-2021: extra stopcontact
’s Nachts ging een rookmelder spontaan af. Die werd losgedraaid. Johan gaat ’s morgens op zoek naar de handleiding van de rookmelder en volgt de adviezen. Ellen schuurt de badkamerdeur, die op schragen in de slaapkamer ligt, en gaat 1 kant schilderen.


 Johan gaat aan de slag m.b.t. het stopcontact t.b.v. de kaptafellamp. Daarvoor moet hij nog 2 stroomdraden trekken vanuit de lamp voor de boekenkast. Het was een heel ‘gepiel’. De tuin had al weer een ‘onkruid-pluk-niveau’. Ellen start met plukken in de voortuin. Het lukt om ook de zijtuin te doen. Het is gelukt om een

extra stopcontact te maken. 

5-8-2021: blokbatterijen
Ellen schildert de ander kant van de deur. Johan gaat onkruid plukken. De nieuw gekochte blokbatterijen gaan de oudere in de rookmelders vervangen.

6-8-2021: start behangen


Ellen schuurt de muren van de slaapkamer, zodat er hopelijk geen bobbeltjes zichtbaar worden bij het behang. Samen zetten we de geschilderde deur in het kozijn van de badkamer. Johan schroeft alles weer op zijn plek. Hij gaat daarna nog even aan de slag met de rode plank. Ellen begint met behangen. De laatste hele banen doen we samen: Johan doet

de lijm op de muur en Ellen het behang (incl. het op maat maken rond de stopcontacten en de onderkant. De stopcontacten waar al behang is, krijgen van Johan hun omlijsting weer terug. Dat ziet er meteen ‘af’ uit.

7-8-2021: behangen afgerond


Ellen knipt de afwijkende banen op maat en plakt ze daarna op de muur. We komen

uit met de rollen behang en de lijm. Johan zoekt latten uit die dienst gaan doen als plinten (aan de badkamerkant), maakt ze op maat en schildert ze in de schuur wit. We gaan op de fiets naar Winterswijk. We wilden de kleur van de jaloezieën van de slaapkamer  uitzoeken, maar dat bedrijf blijkt dicht te zijn vanwege vakantie. Bij de Gamma hebben we een windhaak en deurstopper gekocht voor de schuurdeur. Het opruimen van de slaapkamer komt later wel.

8-8-2021: opgeruimd
We gaan eerst alle klusspullen en behangresten opruimen. Daarna worden de


hardboardplaten (na jaren trouwe dienst) verwijderd.  De vloer wordt geveegd, gezogen en gedweild. Johan geeft de plinten nog een 2e laag wit en Ellen lapt de ramen. Alle slaapkamerspullen worden van onder de trap in de hal verplaatst naar de slaapkamer.

9-8-2021: nachtkastjes
Eerst een stuk gefietst en meteen bij de Gamma nog een ‘blindplaat vierkant’ gehaald. (Om de holle wanddoos met de Solcon-kabel af te


dekken.) Die wordt meteen geplaatst. Ellen gaat de nachtkastjes in elkaar zetten. Johan



monteert de spotjes voor de kastenwand. Als afwerkplaatje wordt een stukje hout gebruikt, die ter plekke een laagje ‘white wash’ krijgt. Daarna


wordt ook de andere lamp opgehangen. Het is vandaag gelukt om de 2 nachtkastjes in elkaar te zetten.

10-8-2021: paaltje bij de schuurdeur
Ellen gaat de grote ladekast (=kaptafel) in elkaar zetten en komt er achter dat er een beschadiging is. Op de doos was op die plaats een sticker geplakt. Er bleek een zijwand beschadigd te zijn. Johan gaat Ikea bellen. Hij moest een heel menu doorlopen. Toen het bijna klaar was, werd de verbinding verbroken. Omdat er niet werd teruggebeld, doet Johan nog een poging. Die verliep prima met een kordate Henny. Donderdag (= over 2 dagen) worden de ladekast omgeruild. Ellen pakt de twee dozen zo goed mogelijk weer in en Johan


plakt ze dicht. Daarna gaat Ellen aan de slag in de tuin. De planten groeien heel goed. Johan hangt de kapstok op. Daarna gaat hij aan de


slag met het paaltje (incl. deurstopper en windhaak) voor de schuurdeur. Het was even bikken in het padvast, maar hij staat. Het touwtje bovenaan de deur is niet meer nodig, dus meteen weggehaald.

11-8-2021: eerste oogst
Johan verplaatst de hoge Verbana (tuinplant) bij de droogmolen naar een betere plek in de zijtuin. Daarna gaat hij tekenen en rekenen m.b.t. de toekomstige veranda. Ellen gaat verder met onkruid verwijderen, nadat ze eerst 4 grote courgettes heeft geoogst. Onze eerste oogst uit de groentetuin! Alle tuinvakken zijn nu (weer) onkruid-arm. We eten vandaag de eerst courgette uit eigen tuin!

12-8-2021: kaptafel
Johan gaat de hele dag op Youtube instructiefilmpjes kijken m.b.t. het bouwen van een


veranda. De nieuwe ladekast wordt geleverd en de beschadigde gaat mee terug. Johan belt naar Hochrath om ons nieuwe bed te bestellen. Ellen gaat de ladekast in elkaar zetten. Ook de kruk en de kaptafellamp worden in elkaar gezet. Het geheel is klaar voor

gebruik.

13-8-2021: ontwerp tekenen
Johan gaat nog enkele filmpjes bekijken en een ontwerp tekenen. Het idee om de dakvorm van de carport te nemen lijkt uit te komen m.b.t. later nog te plaatsen zonnepanelen. Tussendoor doen we af en toe een spelletje met ons logeetje: kleinzoon Jesse.

14-8-2021: klus-loze dag
Een klus-loze dag met een bezoek aan natuurpark De Leemputten samen met kleinzoon Jesse, kleindochters Eefje en Guusje, Michiel en Lieneke. Johan kijkt nog even naar instructiefilmpjes m.b.t. zonnepanelen.

15-8-2021: aanpassen
Johan gaat de tekening van de veranda toch weer aanpassen. De constructie van het vorige ontwerp was toch wel ingewikkeld en zou duur worden.

16-8-2021: vullen
We gaan de kastenwand (deels) vullen met kleding. Vooral Johan verplaatst al veel van boven naar beneden.

17-8-2021: omgekeerde douchedeur
Johan maakt een ontwerptekening van de veranda en de tuinkast en zoekt uit hoeveel materiaal er nodig is. M.b.v. het houtboek maakt hij een inschatting van de prijs. Het loont om er zelf een te maken i.p.v. een kant-en-klare te kopen. ’s Middags gaan we naar Overkamp om inspiratie op te doen voor tuintegels. We komen thuis met 3 boekwerken. De houtprijzen zijn behoorlijk gestegen (schijnt vooral veroorzaakt te zijn door een kevertje in bossen.) Johan heeft het idee dat de douchedeur nog niet goed hangt en wist zich te herinneren dat de uitsparingen bij het scharnier verschillend waren. De deur wordt losgehaald en onderste boven weer opgehangen. De opening bij de muur is nu overal even groot. Hij hing dus op zijn kop! Het handvat aan de buitenkant moest worden omgekeerd.

18-8-2021: bedenken
We bedenken en bespreken meerder opties m.b.t. hout, type tegels en plek voor extra zonnepanelen. (Misschien willen we ze toch op het dak van het huis.) Johan schoffelt het stuk tuin waar de veranda moet komen. Ellen plukt nog wat onkruid uit de tuin.

Break voor de reis ‘Griekenland over land’

13-10-2021: keuze jaloezieën
Contact met Zonwering Winterswijk m.b.t. de jaloezieën in de slaapkamer. We kunnen kleurstalen ophalen. Daarna beslissen we de kleur en kan de bestelling geplaatst worden.

19-10-2021: courgettes
Johan gaat na welke materialen er nog nodig zijn m.b.t. de schuifwand in de logeerkamer. Ellen ontdekt in de groentetuin dat er 3 heel grote courgettes (van ± 35 cm) en nog een paar kleintjes zijn. De courgettes worden verwerkt in recepten.

20-10-2021: plaatmateriaal
We halen samen, bij de Gamma, plaatmateriaal voor de schuifwand.

21-10-2021: ontwerp
Johan maat het ontwerp van de schuifwand.

25-10-2021: steunbalkje
Johan maakt 2 balkjes voor de zijkanten van de schuifwand en zet ze vast met schroeven


(m.b.v. de veel gebruikte steunbalkjes.) De rail waaraan de deuren komen te


hangen, worden ook bevestigd. 

26-10-2021: laminaat aangeheeld
Johan haalt de kaptafel en kast weg, zodat hij het laminaat kan aantikken en de (afgelopen 3 jaar) ontstane naad kleiner wordt. Daarna wordt het laminaat aangeheeld tussen de zijbalkjes.

 Daarna wordt de onder-rail er op bevestigd.


28-10-2021: passtukjes
Johan gaat verder met de schuifwand. M.b.v. een ‘paslat’


bepaalt hij de hoogte van de deuren. De boven-rail bleek iets doorgezakt in het midden, zodat er passtukjes naar de zijkanten toe moesten komen. Een hele meetklus.





29-10-2021: loopwielen



De eerste deur voor de voorste rail wordt op maat gemaakt en voorzien van

loopwielen. Daarna wordt er gepast (en een stukje van de onder-rail tijdelijk verwijderd.) Het past mooi. De tweede deur (voor de achterste rail) wordt ook op maat gemaakt. De achterste loopwielen bleken lager uit te komen en moeten dus iets verplaatst worden. Daarna was het prima.




31-10-2021: afwerken


De volgende deur wordt (weer) in de schuur gemaakt. het past precies.
De gezaagde kant wordt steeds voorzien van strijkband. De 4e


deur past ook goed. De onder-rail wordt weer aangeheeld. Daarna worden er maten opgenomen t.b.v. de afwerking. De bovenplank wordt op maat gemaakt, voorzien van gaatjes en vastgezet.

1-11-2021: nieuwe bed
We halen toch de witte kast van de logeerkamer maar uit elkaar. De spullen (vooral kleding) worden grotendeels verplaatst naar de nieuwe wandkast van de slaapkamer

beneden. De voorraad schoenen van Ellen wordt van achter de schuifwand gehaald, schoongemaakt, gesorteerd. Daarna worden er plekken voor gezocht. (Grotendeels in de wandkast, de laarzen weer achter de schuifwand.) Ons nieuwe bed wordt gebracht. Doosjes worden uitgepakt en door twee mannen van Hochrath in elkaar gezet.
Na ongeveer 2 uur is het bed in elkaar en kunnen we het bed


opmaken. Nu nog wachten op de jaloezieën. Bij de afwerking van de schuifwand worden de schroefkoppen netjes weggewerkt met plastic dopjes. De speciale (platte) handgrepen

worden bevestigd. 

2-11-2021: reorganiseren
We gaan reorganiseren! De spullen achter de schuifwand worden anders geplaatst en er gaat nog wat kleding naar de kledingkast beneden. Daarna is er plek voor het opvouwbare logeerbed en klapstoelen. Om de luiken in de logeerkamer beter bereikbaar te maken, moet het bed een kwartslag gedraaid worden. Daarvoor moet het bed eerst, deels, uit elkaar. Een gezamenlijke actie. Stoffige onderdelen worden, met een sopje, afgenomen.

3-11-2021: vaste kast
We gaan door met het reorganiseren van de schuifwandkast. De vaste kast wordt ook gereorganiseerd (vooral m.b.t. de loopkleding) en krijgt een extra plankje. De naaispullen van Ellen worden iets ruimer en overzichtelijker geplaatst.

4-11-2021: saunaruimte leeg
Alles achter het schot van de logeerkamer wordt daar weggehaald. Ook de saunaruimte wordt leeggehaald. We bedenken wat de beste plek wordt voor de spullen en wat eventueel (later)


weg kan. Sommige spullen belanden op de vliering. Het ziet er mooi ruim uit in de logeerkamer.



8-11-2021: kaptafel met spiegel


Johan zoekt uit hoe de latten van de wand in de logeerkamer lopen. Daarna bepaalt hij de plek voor de kaptafel en doet een schroef in de wand. De spiegel kan hangen!  Er wordt 4 kuub brandhout besteld. Johan maakt alles klaar om het hout te ontvangen (oftewel het huidige hout reorganiseren).

9-11-2021: brandhout
Johan legt een zeil neer voor de houtopslag. Om 10.15 uur wordt het brandhout geleverd en precies op het zeil gemikt. Het hout kan nu


verplaatst worden naar opslagruimtes (buiten en in de carport). Alles wordt verwerkt.



11-11-2021: bedlampjes


Ellen gaat op het nieuwe bed liggen om de plek voor het bedlampje te bepalen (moet met 1 beweging met de arm aan kunnen. Daarna gaat Johan aan de slag om ze te bevestigen.


We zijn tevreden met het resultaat.

16-11-2021: sauna tekenen
Johan gaat meten in de saunaruimte. Daarna slaat hij aan het tekenen. Hij heeft al heel veel YouTube-filmpjes gekeken m.b.t. het bouwen van een sauna.

17-11-2021: plug-in deurbel
Er wordt geïnventariseerd hoeveel (resten) vloertegels er nog zijn. Daarna wordt een tegelplan gemaakt voor de sauna. Het moet lukken met het restant. Nu goed nadenken over hoe de vloer gemaakt moet worden. Bij de Gamma kijken we naar de geschikte vezelgipsplaten voor de vloer. Daar kopen we een nieuwe deurbel (die in het stopcontact kan. Dan geen last meer van leeglopende batterijen.) Bij Obbink kopen we een TV met beugel voor de slaapkamer.

18-11-2021: TV
Johan maakt toch nog een ander tegelplan voor de sauna. Daarna gaat hij voorbereidingen doen m.b.t. het ophangen van de TV in de slaapkamer. Ellen gaat (nu de zon even schijnt) weer even de tuin in. Samen bepalen we de plek van de TV, rekening houdend met stijlen en elektrische leidingen. Johan maakt een houder voor de internetontvanger. Het geheel komt


vlak langs de TV te hangen. Als alles is aangesloten, volgt het installeren van de TV. Internet doet het, maar de TV-zender nog niet. Na een tijdje proberen doen ook de TV-programma’s het.

19-11-2021: netjes
Johan bindt de kabels achter de TV netjes bij elkaar. De TV-ontvanger leek het weer niet te doen. Bij naspeuren bleek een datakabel losgesprongen.

20-11-2021: sauna’s bekijken
Johan haalt 4 vezelgipsplaten bij de Gamma. ’s Middags fietsen we naar Bonhof Wellness in Groenlo om naar sauna’s te kijken en voor informatie (oftewel: vooral antwoorden op Johans vragen.) We zijn wijzer geworden en gaan, m.b.v. een gekregen catalogus, uitzoeken wat we nodig hebben.

21-11-2021: toch krachtstroom
Johan checkt (in de meterkast) de aansluiting die bedoeld is voor de sauna. Het blijkt een krachtstroomaansluiting te zijn. We dachten een 2-fasen-aansluiting te hebben. Dat maakt het


m.b.t. de saunakachel simpeler. (Ze hoeven nu geen kachels aan te passen.) Daarna gaat Johan beginnen met de wand van het knieschot. 




22-11-2021: krachtstroom-stopcontact


Een stopcontact voor de krachtstroomaansluiting gehaald bij de Gamma. Een mooie aanleiding voor een fietstocht (zonnig, maar behoorlijk fris, dus de winterjassen aan.) ’s Middag wordt het stopcontact geplaatst.



23-11-2021: materialenlijst
Johan maakt een materialenlijst m.b.t. de sauna en vervolgens een afspraak met Bonhof om


de zaak door te spreken en de bestelling te doen. 
Het tweede wandje bij het knieschot in de sauna wordt geplaatst.



24-11-2021: start luik


Johan haalt hout bij Overkamp t.b.v. de sauna. Tussen de 2 wandjes bij het knieschot wordt het kozijn voor het luik geconstrueerd. Daarna wordt het frame van het luik gemaakt. 


25-11-2021: latten
Johan bestudeert m.b.v. de catalogus en internet nog mogelijke


saunakachels. Daarna gaat hij latten bevestigen in de sauna. (Daarop komen later de planken van de wand.)  De workmate wordt tijdelijk in de relaxkamer gezet. Dat scheelt weer de nodige loopjes naar de schuur.


26-11-2021: latten met klosjes


Johan gaat verder met de latten in de sauna. Achter de latten die voor een gladde wand komen, worden klosjes geplaatst. 



27-11-2021: gipsplaat-vloer
Johan gaat weer verder met de latten in de sauna. Eerst het korte


wandje, daarna de schuine wand van het dak. Er wordt een gipsplaat naar binnen gehaald. Die wordt op maat gemaakt en

vastgeschroefd op de OSB-plaat van de vloer. (Zo wordt de vloer steviger en op een gipsplaat kunnen beter tegels geplakt worden.) Ook een 2e gipsplaat wordt vastgeschroefd. Voor de 3e gipsplaat moet eerst goed gemeten worden. Daar moet een schuin stuk vanaf (bij de deuropening.) Ook deze plaat wordt vastgeschroefd.

29-11-2021: interne verhuizing
Iets voor half 9 komt een werknemer van Zonweringindustrie Winterswijk om de jaloezieën in


de slaapkamer op te hangen. Bij de vaste ramen bleek dat de jaloezieën net 2 mm te breed waren. (Waarschijnlijk was de notitie van de maten van ruim 3 jaar geleden toch niet goed overgenomen.) Johan meet het laatste stuk van de saunavloer op en maakt de gipsplaten op

maat. Daarna worden de stukjes vastgezet. Boven de vloer wordt, langs de rand, een lat geplaatst. De jaloezie op het openslaande raam wordt gemonteerd. Er wordt regelmatig even gekeken naar een voorbeeld (ruim 3 jaar geleden gemonteerd door een voorganger) in de

keuken. De jaloezie zit er netjes op. De 3 andere jaloezieën worden weer meegenomen. Er moet een millimeter aan beide zijden van de jaloezieën af. Omdat we toch naar beneden willen verhuizen, gaan we op zoek naar een tijdelijke oplossing voor de raambedekking. Het wordt het oude keukengordijn (bewaard in een doos op de vliering van de carport.) Enkele plooien moeten losgetornd worden om een goede breedte te krijgen. Daarna kan het gordijn hangen aan een lijn. Er worden allerlei

spullen uit de kaptafel, nachtkastjes, en badkamermeubel van boven  naar beneden gebracht. Daarna wordt er een nieuwe plek voor gezocht (en heel soms iets weggegooid.) Het bed wordt opgemaakt. De slaapplek-verhuizing is een feit.