Johan rekent uit hoe de verdeling over de verticale planken moet worden en maakt een aftekenlat. Daarna worden streepjes op de dwarslatten gezet. Als de planken er op zitten, wordt met draadjes (als een kruis volgens de Achterhoekse vlag) bepaald hoe de steunlatten moeten komen.
We ontvangen de app m.b.t. de zonnepanelen en zien de opbrengst per

paneel. Het is duidelijk dat er gesnoeid moet worden. De onderste steunlat van de poortdeur zit er (in 2 delen) in.
Johan begint met het snoeien achterin de tuin, vlakbij de zonnepanelen. De bovenste
steunlat (ook weer in 2 delen) wordt geplaatst. Ellen gaat de zij- en achtertuin in. Sommige (ongewenste) planten groeien toch wel erg hard en ontnemen ons zicht op gewenste planten. Uit de app van de zonnepanelen bleek dat 1 paneel minder produceerde. Het blijkt dat de top van een andere boom er schaduw op werpt. Die top wordt gesnoeid. (Er kwam nog best veel vanaf.) Daarna worden verticale planken aan de binnenkant van de poortdeur vastgeschroefd. Alle planken zitten vast. Op de schoorlatten worden ook schroeven ingedraaid.
’s morgens om 6.15 uur worden we gewekt door bouwactiviteiten naast
ons. (Het huis wordt in 1 dag neergezet). Johan gaat verder met de poortdeur. Een dunne balk wordt vastgelijmd op de dikke balk. De gemaakte uitsparingen van de dwarsplanken waren precies goed. De extra dwarsplanken (t.b.v. de stevigheid) passen goed in de gleuf van de dunnere balk. Bericht van installatiebedrijf Michorius dat Dennis morgen komt met de thermostaat t.b.v. het koelen via de warmtepomp. (Ellen heeft vandaag een computer-dag). Als Johan de planken van de poort

vast heeft, moet het opengaan natuurlijk uitgeprobeerd worden. Het voelt als een kasteelpoort!
Dennis komt om 8 uur om de thermostaat en draad aan te leggen t.b.v. het koelen via de warmtepomp. Er was wel een foutmelding die Dennis met hulp van Nefit gaat oplossen. Johan gaat het ‘magazijn’ uitruimen. Dit was ook nodig om de ‘draad’ naar de thermostaat in de kamer aan te leggen. Na een paar telefoontjes richting Nefit lijkt het probleem opgelost. We moeten echter nog wel wachten op het koelen. Door het veiligheidssysteem moet het eerst 8 uur boven de 24°C (buiten) zijn. We hoeven gelukkig maar 1 knopje om te zetten om het systeem als koeler te laten werken. Johan zet een paaltje op de rand van het aardbeienveldje om de linker poortdeur vast te zetten. Daarna begint hij met de rechter poortdeur. Als eerste wordt de moeilijkste plank gedaan: de rechter met allerlei uitkepingen. Dat krijgt meteen een likje rood. Ellen gaat vandaag verder met de achtertuin.
Ellen gaat verder aan de tuin. Rond het middaguur wordt het echt te warm: 30 °C. Johan
gaat (deels werkend in de schaduw) verder met de rechter poortdeur. Na de 4 dwarslatten worden de verticale latten bevestigd. De schuine steunlat wordt uitgerekend en voorbereid. Ellen gaat na 3 uur nog even aan de slag in de tuin. De warmtepomp lijkt ( om ± 16.30 uur) te koelen. De temperatuur van het buffervat daalt en er komt warme lucht (i.p.v. koude lucht) uit de buitenunit van de warmtepomp. ’s Avonds geeft de ketel een storingsmelding. Johan stuur meteen een appje naar Pascal Michorius met de melding.
Vanmorgen was er nog een andere storingsmelding. Dit is weer geappt naar Pascal. Hij bericht dat hij vandaag langs komt. De isolatie voor de leidingen (om condensvorming tegen te gaan) zijn ’s morgens geleverd. Johan gaat, bij tropische temperatuur, verder met de schuine steunlatten. Als die er in zitten, zoekt hij de mooiste planken uit voor de achterkant van de poortdeur en schroeft ze vast. Ellen gaat (lekker op de fiets) naar Overkamp voor een doosje korte schroeven. ’s Middags kwam
Pascal Michorius. Hij heeft heel lang met Nefit gebeld. Het blijkt dat ons systeem uit 2 circuits bestaat en daardoor 2 thermostaten nodig heeft. Pascal gaat er nog 1 bestellen. Volgende week wordt die dan gemonteerd. De warmtepomp is weer even van het koelen af. Onderin het buffervat was het ± 5°C geworden. Nadat de achter-planken gemonteerd

zijn, worden er weer dwarsplanken gemonteerd. Door actie van Ellen is de achtertuin nu ook onkruidarm.
Johan gaat verder met de dwarsplanken van de poortdeur. Ellen gaat de leidingen van de warmtepomp met het speciale, geleverde materiaal isoleren. De ‘slangen’ moet eerst open gesneden worden en op maat gemaakt. Daarna geplakt met het speciale isolatieplakband. De door Dennis gemarkeerde (met een stukje tape) leidingen worden ontdaan van de grijze isolatie en vervangen door zwarte isolatiebuis. Het is een

heel ‘gepiel’. (Echt fröbelen!) Johan heeft de laatste dwarsplank geplaatst. Het geheel past netjes. Daarna zoekt hij uit welk materiaal er nodig is voor het sluitwerk van de poort. We gaan lekker op de fiets naar de Gamma om het te halen. Onderweg bedenken we dat er ook schuurpapier (dat eindelijk weer te koop was!), handgrepen en haakjes om de deuren mee vast te zetten meegenomen moeten worden. Voor de rechter poortdeur verbuigt

Johan de lange ‘windhaak’ een beetje, zodat hij ‘om de hoek’ kan. De rechterpoort heeft een korte windhaak met een paaltje in het aardbeienveld. Er zijn vandaag 3 leidingen (incl. vertakkingen) in de zwarte isolatie gezet. In de 2 meter lange 15 mm buis lijmt Johan een stuk draadeinde voor de stevigheid. (Het geheel moet de poort bovenaan vastzetten).
Ellen gaat verder ‘prutsen’ met de isolatie. (Het Volksfeest in Meddo gaat niet door vanwege corona, maar een aanhanger met 3 jongeren waren aan het ‘chillen’ in de buitenlucht door heel Meddo.) Johan gaat de klimop-heg op verzoek van de buurvrouw snoeien. Zij had de andere kant gedaan en mogelijk zou de heg te zwaar worden aan onze kant, met het risico van omvallen van de heg. Johan gaat de schuifgrendels, voor

onderaan de poortdeuren, bevestigen. Voor de (zelf te maken) grendel bovenin, maat hij ‘geleide blokjes’. Ellen heeft alle leidingen voorzien van zwarte isolatie. Voor het allerlaatste stukje moet Johan eerst een ‘sensordraad’ (die losgeschoten was) vast zetten. Alle geleverde tape is op en er is nog 34 cm isolatiebuis over. Het allerlaatste stukje wordt vastgezet met zwarte Duct-tape.
Johan gaat de ‘geleide blokjes’ plaatsen op de balk van het linker poortdeel. De buis (voor de aansluiting) wordt onderaan omgebogen, zodat een handgreep ontstaat. Ellen snijdt de grote kartonnen doos van de isolatiebuizen in stukken, zodat ze in de kliko passen. Het werd een stapel van wel 20 cm hoog. Nadat de grendel bovenaan de deur is

bevestigd (incl. stop) worden 2 handgrepen geplaatst. (Het geheel is nu klaar om afgewerkt te worden met wat tipjes verf= klus voor Ellen.)
Ellen gaat de stukjes hout, die nog een eerste laag wit moeten krijgen eerst schuren. Dat
start bovenop de steiger. Daarna volgt het schilderen. Het aanstootblok bovenaan moet met een ander soort verf i.v.m. kleven. Johan gaat, na de waterverversing van de camper, nog wat opruimen vanuit de tent en doet

nog wat klusjes. Ellen maakt de schroefgaatjes van de grote poorten rood. Soms zittend op de steiger.
Ellen gaat de witte delen van de poort schuren en schilderen. Het bovenste deel m.b.v. de steiger, het onderste deel op de grond. Gelukkig zette de regen niet door. Johan snoeit het middenvak van de voortuin. Daarna helpt hij Michiel bij het maken van zijn TV-kastje (bij ons in de werkplaats.) Het schilderwerk van de poorten is klaar. Zelfs lelijke plekken op de balken hebben nog een likje verf gekregen.
Johan ontdekt op een paar plekken lekkage onder het zonnepaneel-dak (bij de overgang van 2 panelen.) en stuurt een berichtje met foto naar Pascal Michorius. Reactie: morgen komt Dennis om er naar te kijken en om de tweede thermostaat m.b.t. het koelen te plaatsen. ’s Avonds hebben we met de buurt een ‘welkom in de buurt’-bord en meiboom geplaatst (met tekst en vlaggetjes en ballonnen) bij het huis van de nieuwe buren.
Dennis komt om de tweede thermostaat van het koelsysteem te plaatsen. Het komt in de technische ruimte. Samen met Johan kijkt hij naar de mogelijke plek van lekkage bij het zonnepaneel-dak. De tuinslang moet de regen nabootsen. Het is een moeilijke zoektocht. Ze hopen dat het wordt opgelost door rubbertjes te vervangen (met rubber dat nog over was van het schuurdak.) Daarna wordt de tuinslang er weer opgezet. Het lijkt goed te zijn. Ellen gaat even de tuin in, tot een regenbui. Dat is meteen weer een test voor het zonnepaneel-dak. De vliering is droog bij inspectie.
Ellen gaat de voortuin in, met het idee om een uurtje ongewenste plantjes weg te halen, aangezien er regen was voorspeld. Het bleef echter droog, dus de hele voortuin en de zij-tuin zijn gedaan. Johan gaat beginnen met de driehoek boven de poort. De aanpak wordt iets ander dan bij de panelen. Eerst wordt een driehoekig frame op maat gemaakt (boven op de steiger). Daarna worden de plankjes voor de voorkant in de werkplaats gemaakt en vastgezet.
Het huis is koel. De koeling via de warmtepomp lijkt nu te werken. Johan gaat verder met het frame boven de carport. Een wit balkje wordt rood geschilderd en verwerkt in het frame. Er moest een puntje af van het gemaakte frame. Dit wordt gedaan met de multitool. De achter-plankjes moesten eerst nog een keer los gehaald worden, omdat het geheel niet op zijn plek kon. Toen ze er weer achter zaten, stond het mooi ‘af’.

Johan gaat eerst met Rowan (die te logeren is) een tentje opzetten. Daarna gaat hij beginnen aan de rechter punt van het bovenstuk. Eerst worden de randen neergezet, en daarna de plankjes er op. Johan werkt meteen de schroefgaatjes weg. Een mooi resultaat!
Johan gaat uitzoeken hoe hij de steiger veilig kan neerzetten achter de carport. Het lukt! De steiger wordt met een touw geborgd aan de carport. (Ellen begint met de voorbereiding van een Marokkaanse maaltijd voor de gasten Dick en Chitra). Johan kan het meeste voor de driehoek achter vanaf de vliering bereiken.
Johan gaat verder met het grote paneel aan de achterkant. Het ‘op maat maken’ gebeurt in de werkplaats. Het schilderen van de ‘kopse kantjes’ gebeurt in de carport. Daar drogen ze

totdat ze verwerkt kunnen worden. Vanaf de buitenkant, via de steiger, zet Johan het frame op zijn plek. Het lukt om alle plankjes te bevestigen.

Zelfs alle schroefgaatjes krijgen van Johan een tipje rood. De eerste spullen komen al op de vliering te liggen (slangen en leidingen). Johan moest ruimte creëren voor de ladder, zodat hij morgen verder kan met de laatste driehoekige deel van het achter-paneel.
We starten samen met een wandeling van bijna 7 kilometer, waarbij we (met een omweg) bij Overkamp langs gaan om een doosje schroeven op te halen. Johan start met de laatste driehoek boven de achterkant. Het frame en de plankjes worden weer in de werkplaats op maat gemaakt. Toen dat klaar was, bleek dat er van alle rode planken nog slechts één 1 hele rode plank over is (en nog wat kleine stukjes). Deels rekenwerk en deels geluk! In de carport worden de gezaagde kanten voorzien van een streekje rode verf.

We fietsen naar Winterswijk o.a. om hout voor het boeibord te bestellen bij Overkamp houthandel. Vlak voordat we weer thuis waren, belde de Gamma dat de bestelde tape (voor onder de polycarbonaatplaten) binnen was. Dat wordt donderdag (tijdens het boodschappenrondje wel opgehaald.)
29-7-2020: milieubrengstation
Johan vult de auto met de resten isolatieplaten en oude dekzeilen er rijdt er
mee naar het milieubrengstation. (Hij was niet de enige!) Ook even pakketje
opgehaald bij de Gamma. Resterende pallets worden verzaagd (en van spijkers
ontdaan) tot geschikte stukjes voor in de kachel. Ellen is actief m.b.t. de
blog en de tuin (vooral rond het aardbeienveldje.)
30-7-2020: lange vracht
Johan gaat verder met hout verkleinen (m.b.v. afkortzaag en bijl) Ook worden er
weer wat spullen op de vliering gelegd. Ellen gaat de tuin weer te lijf.
Overkamp houthandel belde dat
31-7-2020: kleine stukjes
Johan gaat (verder met ) OSB-platen in kleine stukjes zagen, zodat ze later in de kliko kunnen. Omdat er nog geen hout klaar is om geschilderd te worden, gaat Ellen weer onkruid plukken. Al het verkleinde hout ligt netjes opgestapeld aan de linkerzijkant in de carport.1-8-2020: tuingereedschap op laatste
rode plank

plek staat.
2-8-2020: start boeibord
Johan verplaatst de buitenthermometer naar een plekje in schaduw. De
thermometer gaf soms wel heel hoge temperaturen aan. Daarna wordt het
‘filtertape’ onderaan de polycarbonaatplaten bevestigd. Ellen gaat weer verder
in de achter-rand van de tuin. Er wordt ook het nodige ‘prikspul’ gesnoeid.
Toen er om 13.30 uur een stevige regenbui kwam zijn de tuinactiviteiten
gestopt. Johan is begonnen met de voorbereidingen voor het bevestigen van het
boeibord. Tijdens de bui nam hij even pauze, maar ging daarna weer verder. Er
wordt een lange plank (die we nog hadden) in 4 stroken gezaagd. De stroken
worden gelijmd en geschroefd op de boeibordplanken. Morgen moet er nog een schuin
kantje af. Daarna is alles klaar om te schilderen.
3-8-2020: voorbereiding kozijnen
Terwijl Johan een schuin kantje zaagt aan de 4 boeibordplanken, schuurt Ellen
de 24
4-8-2020: vierkante kozijn
Ellen zet eerst de 24 klosjes in de primer (gisteren vergeten.) Johan begint
met het maken
5-8-2020: stukje vergeten
Johan maat de stijlen precies op (lengte)maat. Daarna bedenkt en zaagt hij de
verbindingen,

Het kozijn past in elkaar.
6-8-2020: kozijndelen zijramen
Johan begint met de profielen van de 2 zijramen. Ellen zet de kozijndelen voor
het vierkante raam in de primer, m.u.v. de afgeplakte verbindingsdelen (anders lukt
het niet goed om ze daar te lijmen.) De 4 dekplanken krijgen aan de andere kant
een tweede laag wit. Omdat de primer moet drogen, gaat Ellen onkruid plukken,
startend met de strook naast de oprit. Dat was een klein beetje. Vervolgens
naast de schuur. Daar stond heel veel én het was lekker om
7-8-2020: gezellig, bezoek
Auke en Irene zijn ’s morgens op bezoek. ’s Middags is het te warm (36°) om te
klussen. We zitten binnen en genieten van ons gekoelde huis (26°). Het koelen
met de warmtepomp lijkt goed te werken.
8-8-2020: tropisch
We beginnen meteen met buiten klussen nu de temperatuur nog aangenaam/te doen
is. In de tent schuurt en schildert Ellen stijlen van kozijnen (voor vierkante raam:
tweede laag wit, voor zijramen: de primer). Tussendoor nog even de kop van een
lat (die nu precies op maat is gemaakt) wit gemaakt. Johan zet de steiger in de
hoogste stand voor de poort om zo de boeiborden te kunnen monteren. Het
vergeten kopje van een lat onder de zonnepanelen krijgt nog een likje wit. De
ladder en de hoge huishoudtrap worden ook ingezet. {Het wasgoed aan de
droogmolen was binnen een uur droog!} Johan schroeft klosjes op de plekken waar
het

gezaagd worden. (De deur naar de kamer moest daarvoor wel openstaan.) De plankjes worden genummerd. Ellen schuurt de gezaagde kopse kanten. Johan gaat hulpstukken maken om de boeilbordplanken vast te houden op hun plek tijdens het afmeten en monteren. Ondanks de hitte (38°) worden ze alvast met

lijmklemmen vastgezet. Alle gezaagde plankjes hebben een witte kop (gekregen van Ellen) en liggen te drogen in het magazijn.
9-8-2020: boeibordplank vast
Ellen schuurt de kozijnlatten van de zijramen en geeft ze een eerste laag wit.
Johan maakt de boeibordplanken precies op maat en bewerkt ze voor, zodat ze
later
Onverwacht gaan we even naar ’t Hilgelo op uitnodiging van Michiel en Lieneke
die daar een mooi (en redelijk rustig) plekje hadden gevonden. We zijn er
meteen naar toe gefietst.
10-8-2020: afdekplank
Ellen schuurt de kozijndelen van de zijramen en geeft ze een tweede laag wit.
Johan maakt de afdekplanken precies op maat en maakt meteen een
spiegelbeeld-versie voor de achterkant. De kopse kanten krijgen een likje witte
verf. De lange afdekplank wordt vastgezet en de schroefgaatjes geplamuurd. ’s
Middags gaan we naar een crematie.
11-8-2020: metalen strip
Johan gaat de korte afdekplank opmeten. Er blijkt toch een spleet te komen tussen
de polycarbonaatplaat en de afdekplank. Dat wordt nadenken over een oplossing
en ’s middags even langs de Gamma. ’s Middags gaan we op de fiets naar
Winterswijk en o.a. naar de Gamma om polymax, houtvuller en metalen strips voor
naast de afdekplank te halen. Thuis worden de strips meteen op maat gemaakt en
aan de afdekplank bevestigd. Tot slot
12-8-2020: Ellen weer bovenop
Johan rondt de nok af met een stukje rubber. Daarna kan Ellen op de
steiger om te schuren en te schilderen. Gelukkig hielp Johan met het steeds verplaatsen van de steiger. De steiger moet ontdaan worden van de bovenste rekken, zodat Johan de latjes onder het boeibord kan bevestigen. De eerste lat wordt een speciale versie: met een haakse lat er op om, t.h.v. de regengoot, de ruimte boven de latten af te schermen. Ellen gaat bedenken (m.b.v. papierplakband en stift) hoe het elektra in de carport moet
komen. Daarna samen met Johan doorgenomen en verder doordacht. Johan is t/m plankje 8 gekomen (incl. plamuren).
13-8-2020: boeibordplankjes
Johan gaat verder met de plankjes onder het boeibord. We krijgen een kruiwagen
vol plaatselijke keien van de buren. De
keien worden verdeeld over plekken rond de oprit (grotere keien beschermen nu het puntje van de tuin.) Ellen gaat naar Overkamp om 2 doosjes Woodies (houtschroeven) te halen. Het was even lekker 5,5 km fietsen. Alle plankjes aan de lange kant zitten op hun plekken en de schroefgaatjes worden (indien nodig) geplamuurd. Daarna begint Johan met de korte plankjes
aan de korte kant. Doordat hij ’s avonds nog even doorgaat, zitten alle plankjes (geplamuurd en wel) op hun plek. 3 schroeven moesten nog iets verder in gedraaid worden. Het is klaar, net voor de voorspelde regen/onweersbui.
14-8-2020: opruim-dag
15-8-2020: licht afgedekt
Omdat er licht schijnt tussen de plankjes aan de rechterkant, willen we het
toch afdichten.
Johan heeft een oplossing bedacht en start met een ritje naar de Gamma. Ellen gaat de boeibordplankjes schuren en schilderen, startend aan de rechterkant. Daarna de linkerkant, waarbij de laatste 5 plankjes worden bereikt via de ladder. Er worden tussendoor nog wat vlekjes weggewerkt rond de poort. Johan heeft 3 mm-MDF-platen gekocht die al aan 1 kant wit zijn. (Dat scheelt weer schilderen en wachten!) Er worden 3 paneeltjes van

gemaakt. Vanuit de carport worden ze (met de witte kant naar boven) op hun plek geschoven onder het polycarbonaat. Ellen haalt het papierplakband van de koppen van de kozijndelen: een kleverig klusje! ’s Middags halen we samen, op de fiets, de camper uit Borculo. Op de terugweg gaan we even langs bij Betting&Riesing in Groenlo om inspiratie op te doen voor tegels in de badkamer.
16-8-2020: kozijn
Ellen gaat de camper vullen met houdbare levensmiddelen. Johan verbouwt de steiger, zodat hij in de carport kan. Daarna gaat hij beginnen met de kozijnen van de schuur. Ellen gaat (weer) onkruid plukken. Om stroom te krijgen voor de haspel in de carport, maakt Johan alvast een buisje door de schuurwand. Voorlopig gaat er een simpele stroomdraad door. (Voorheen ging de stroomdraad door het plastic raam van de schuur.) Er wordt een buitenvensterbank gemaakt, die door Ellen voorzien wordt van een laag witte verf. Johan geeft de onderrand (waar de vensterbank later op komt) een laagje rood. Hij probeert
meteen de ‘hars lekkende plank’ onder het raam te herstellen (poging 2). De kozijn delen van het vierkante raam worden gepast, een beetje aangepast en in elkaar gezet.
17-8-2020: wit raam
Ellen begint aan de tuin met versnipperen en snoeien. Deze
actie stopt vanwege regen. Johan gaat het kozijn plaatsen. Hij moet een paar wiggetjes plaatsen om het goed op zijn plaats te krijgen. Met de vensterbank er onder, toont het al heel mooi. De vensterbank krijgt (net als alle andere vensterbanken) een metalen opstaand randje om evt. regenwater goed te geleiden. Johan maakt ook de afwerklatten voor binnen en buiten op maat. Met 4 onderbrekingen door regen (vooral ’s ochtends) is het gelukt om de achtertuin van veel onkruid te ontdoen. De afwerklatten
krijgen (dit keer van Johan) een laag wit. M.b.v. een stuk wit plastic (gekregen van Overkamp) wordt het ‘raam’ voorlopig afgedicht.
18-8-2020: paadje plukken
Johan past 2 afdeklatjes nog even aan. Daarna schildert Ellen ze. Ook het vast
zittende kozijn krijgt nog een laag. Ellen wilde gesnoeid hout dat achter de
carport lag, in kortere stukken knippen. Om er te komen moest eerst een paadje
worden geplukt. De hele berg (op de plek waar later de composthoop moet komen)
is verwerkt. Johan ze de zij-kozijnen in elkaar en zet de afdeklatjes in het
kozijn. De gaatjes worden meteen geplamuurd.
19-8-2020: vensterbankjes
Johan maakt de 2 vensterbanken voor de zijramen. Daarna schuurt en schildert
Ellen ze voor
een eerste laag. De in elkaar gezette kozijnen krijgen (in de tent) een tweede laag. Van het vierkante kozijn krijgen de afdeklatjes en de vensterbank nog een laag. Daarna gaat de focus op de camper i.v.m. onze reis. ’s Avonds krijgen de vensterbankjes nog een tweede laag en worden een paar plekjes van de kozijnen hersteld. (Ze waren vastgekleefd op de drooglatjes.)
20-8-2020: ingewikkeld profiel
Ellen richt zich vooral op het vullen van de camper met levensmiddelen. Johan
begint aan het frame van de (uitklap-)zijramen. Het profiel is toch
ingewikkelder dan gedacht.
Break vanwege onze camperreis door Denemarken
25-9-2020: ramen passen
Johan begint aan het maken van de zijramen. Ellen gaat (omdat het nog droog is)
onkruid
halen uit de tuin. Het was weer behoorlijk gegroeid. De ‘ramen’ passen keurig in de eerder gemaakte kozijnen.
28-9-2020: geklemd
Johan gaat weer verder aan de schuur. Hij gaat in de raamkozijnen sponningen aanbrengen waar het glas in komt. Ook een schuin kantje (zodat het regenwater er af kan glijden), een gleuf aan de onderkant en de uitsparing voor het scharnier. Het eerste raam wordt in elkaar gelijmd en tijdens het drogen in het vaste kozijn geklemd.
29-9-2020: lang plantvak
Het gelijmde raamkozijn wordt (bij de lijmvlakken) geschuurd en daarna
geplamuurd. Een tijdje later wordt het plamuur nog geschuurd. Het tweede kozijn
wordt ook gelijmd en geklemd. Johan begint met het neerzetten van de steiger
achter de carport. Vanwege de regen is de klus nog niet klaar. De stratemaker
bij de buren plaatst banden langs de rand, zodat de plantenstrook naast de
oprit nu een mooi lang plantvak is geworden.
30-9-2020: fundering steiger
Johan gaat verder met het plaatsen van de steiger. De ‘fundering’ maken is vanwege
de schuine helling het meeste werk. Foto’s
m.b.t. de constructie van het boeibord worden
bestudeerd. Alle korte plankjes voor achter het boeibord zijn bevestigd. De korte boeibord-plank moet precies om maat gemaakt worden (vanwege de dakgoot). Ellen gaat de tuin in om nog meer onkruid te plukken. Tegen de verwachting in was het droog met een aangename temperatuur.
1-10-2020: schoorsteen vegen
De schoorsteen van de kachel is (voor het eerst) geveegd. Dit gebeurde van
binnen uit via de kachel door een professionele schoorsteenveger.
2-10-2020: ‘verkeerd om’
Omdat het toch nog mooie weer is, nadat het vocht van de mist is opgetrokken,
gaat Johan de boeibordplanken nog een laag witte verf geven. (Omdat de steiger
een beetje wiebelt is het voor Ellen een enge klus.) Daarna wordt de steiger
ingekort voor de volgende klus. Voor de aanpak worden eerst de foto’s bekeken
m.b.t. de voorkant. De steiger bleek ‘verkeerd om’ te staan. (Dit bleek bij het
omhoog klimmen aan de binnenkant.) Johan klaart de hachelijke klus om het om te
keren in zijn eentje. Er moest daarvoor wel gesnoeid worden. Voor de zekerheid
worden er extra tegels neergelegd. De ladder wordt er naast gezet. Klaar om de
lat te bevestigen waar later de dwarsplankje op vastgezet moeten worden.
3-10-2020: droogrek anders
Johan gaat eerst (binnen) het tweede raamkozijn bewerken, zodat het
schilder-klaar is. Ellen
gaat de nog niet geschilderde delen in de primer zetten. Dit gebeurt in de tent. De droogrekken worden daarvoor anders neergezet. Johan gaat naar de Gamma om raam-uitzetters en nog een wit MDF-plaatje te halen. Daarna meet hij op hoe lang de korte plankjes moeten worden. De lange (reeds geschilderde planken) worden naar binnen gebracht, tot korte plankjes gezaagd en (op de kop) geschuurd en voorzien van een nummer.
4-10-2020: ingewikkeld klusje
Ellen begint met het primeren van de kopse kanten van de korte plankjes. Johan
meet op hoe
groot de 3 platen (die onder het polycarbonaat en boven de plankjes komen) moeten worden. Daarna worden ze op maat gemaakt. Ellen gaat de gister geprimerde kozijnen schuren en schilderen. Het plaatsen van de 3 platen was nog een ingewikkeld klusje, maar is uiteindelijk wel gelukt.
5-10-2020: genummerde stapeltjes
Nadat Ellen de kopse kanten heeft geschuurd van de 46 korte plankjes, liggen ze weer op een keurige stapel. De kozijnen worden in de tent geschuurd. Johan gaat precies opmeten hoe groot het glas moet worden. Daarna op internet kijken naar adressen en de aanpak. De ramen worden besteld bij timmerbedrijf Elsinghorst aan de Lemmenesweg. Ellen gaat de kopeinden van de plankjes wit schilderen. Daarna zijn de ramen en kozijnen aan de beurt. Omdat Johan moet wachten totdat het schilderwerk droog is, gaat hij andere klusjes doen: afvalhoutstukjes in de zwarte kliko, het snoeihout achter de tent ontdoen van de kleinere takken. Het kleinere afvalhout gaat meteen door de versnipperaar (klaar voor de toekomstige composthoop). De stammen worden later kleiner gemaakt t.b.v. de kachel. De mesjes van de versnipperaar moesten scherper gemaakt worden. Het lukt echter om maar 1 mesje los te krijgen. Die wordt bewerkt met een wetsteen.
6-10-2020: voorboren
Johan gaat gaatjes voorboren in de korte plankjes. Daarna worden de plankjes
voor onder het korte deel gemonteerd en de gaatjes geplamuurd.
7-10-2020: bestellen
Johan gaat de plankjes onder het lange deel van het boeibord vastzetten en de
gaatjes plamuren. (Gelukkig blijft de regen beperkt tot buien.) Ellen bestelt
materialen m.b.t. het elektra in de carport bij André Loman, nadat de lijst
eerst nog een keer gecheckt is.
8-10-2020: boeibord klaar
Een regenachtige ochtend! Zodra het droog is gaat Johan de plankjes (onder het
boeibord)
schuren en schilderen. Na ongeveer een uur is de klus klaar. Iets

later wordt de steiger weggehaald en in de carport gezet. De afkortzaag wordt in tent gezet en de gesnoeide stammetjes worden in de tent gehaald. Daarna zaagt Ellen ze tot stukjes van ± 21 cm (lengte voor in de kachel). In de tussentijd haalt Johan de tent leeg. Het eerste verfdroogrek wordt daartoe gedemonteerd.
9-10-2020: paadje
Het is droog, dus gaan we buiten aan de slag. Ellen maakt de zak met de rest
van het
Ardenner split leeg en verdeelt het over de randjes split rond het huis. De zak wordt in stukken gesneden. Johan gaat eerst al het materiaal m.b.t. compost op een hoop achter de carport doen. Daarna gaat de stroomvoorziening uit de tent. Tot slot maakt hij van het restant trottoirtegels een paadje achter de carport. Vandaag komt hij tot halverwege de schuur.
10-10-2020: om de bocht
Omdat het zonnig en droog is, gaat Johan verder met het paadje. Het restant puin dat we nog hadden, wordt onder het paadje verwerkt. André Loman brengt de bestelde materialen, exclusief de lampen. Die waren nog

niet geleverd. Johan haalt nog een paar tegels en trottoirbanden bij Overkamp. Daarna wordt het paadje afgemaakt. Het gaat zelfs tot om de bocht, zodat het aansluit op het grindvak dat we delen met de buren.
11-10-2020: houtbakje
Johan gaat (o.a. van het restant boeibordhout) een bakje maken waarin wat brandhout
gelegd
kan worden voor naast de kachel. Eerst natuurlijk tekenen en daarna op maat maken en in elkaar schroeven.
12-10-2020: lange plantenbak
gevuld
Ellen gaat stekjes/plantjes halen uit de voortuin en plaatsen in de lange plantenbak naast het pad. Johan schuurt het bakje voor houtopslag. Daarna rekent hij uit hoeveel trottoirbanden er nog naast het paadje moeten. (Voor de stevigheid toch maar trottoirbanden langs het hele pad.) Het waren er toch nog 11. Dus even naar Overkamp. Daarna

worden ze meteen geplaatst. Ellen geeft het houtopslagbakje nog een laag witte verf. De stapels dakpannen worden achter de schuur gelegd. Onder de stapel bleek een familie muis te wonen. Resten betonijzer worden in kleine stukken geknipt, zodat ze klaar zijn om af te voeren.
13-10-2020: start
stroomvoorziening carport
Eerst de camper uit de carport om ruimte te maken. We gaan samen materiaal
verzamelen voor grofvuil. Dat kwam vooral van de vliering van de carport. Het
grondzeil uit de tent wordt ook weggehaald. Morgen kan dan alles weggebracht
worden. Daarna beginnen we samen met de stroomvoorziening in de carport. Eerst
de stopcontacten op hun plek
(actie Ellen), daarna de klemmen en buizen (samen) en de verdeeldozen (actie Johan). Deels
vanaf de steiger en ook m.b.v. een trap. Alle buizen en klemmen zitten op hun
plek. Er is ook al een stroomkabel vanuit de schuur (bij de schakelkast) naar
de eerste verdeeldoos getrokken.
14-10-2020: stroom in de carport
Het houtopslagbakje wordt op de onderlatten voorzien van vilt en gevuld naast
de kachel
gezet. We halen de hoge kunststofkast (stond in het magazijn naast de WC) leeg en geven de inhoud een andere plek (deels in de vuilnisbak.) Daarna wordt de kast uit elkaar gehaald en bij de andere materialen voor grofvuil in de auto gelegd. De kapotte cirkelzaag gaat ook mee. Na de lunch brengt Johan alles weg. Daarna gaan we verder
met stroomkabels trekken. Johan sluit ze aan in de verdeeldozen en Ellen

de stopcontacten. Alleen de lichtbakken moeten nog opgehangen worden, maar die zijn er nog niet. De stroom wordt alvast aangesloten in de schakelkast, zodat de 2 stopcontacten het doen. De camper kan weer op zijn plek.
15-10-2020: korte stroomkabel
Johan veegt nog een keer zand in het paadjes. ’s Middags fietsen we naar Winterswijk.
Bij de
Gamma halen nog 2 raamuitzetters, vilt en een contra-buitenstekker (t.b.v. een korte stroomkabel voor de camper in de carport, die los kan gaan als het toevallig vergeten wordt om hem uit de camper te halen.) Daarnaast gaan we nog kijken in twee badkamerzaken en een meubelzaak (met Auping bedden) om ons te oriënteren voor de volgende klussen. Johan maakt thuis de stroomkabel klaar. Het werkt!
16-10-2020: camperplekbord
Johan bedenkt een constructie om ons camperplekbord op te hangen. Hij maakt het meteen en hangt hem aan een carportdeur. Ellen gaat op internet snuffelen naar materialen (en prijzen) m.b.t. de badkamer en de slaapkamer. Johan gaat de sponningen in de nieuwe kozijnen dieper maken. Dubbel glas bleek toch dikker te zijn.
17-10-2020: hangende scharnieren
Johan plaatst de scharnieren alvast op de 2 bovenramen. Op de
kozijnen zijn de scharnierplekken voorbereid. Er zijn bij de raamsponning gaatjes geboord, zodat water vanonder de ramen kan wegstromen. Daarna worden de glaslatten op maat gemaakt. Tot slot wordt er nog een rond kantje aan gefreesd.
18-10-2020: tent weg!
Ellen geeft de glaslatten een laagje primer. Johan begint met het afbreken van de tent, beginnende met de stormbanden. Michiel komt ’s middags helpen met afbreken.
Hij start met het loshalen van alle elastieken. Johan haalt al het hout (dat hij ooit voor de stevigheid had bevestigd) los. De zijwanden worden er eerst uitgehaald. Ellen wordt
ingeschakeld om de onderkanten van de zijwanden schoon te maken. Ook het dak blijkt schoner te worden met water en
bezem. De mannen halen het frame naar beneden en halen alle buizen uit elkaar. Die worden in de carport gelegd (waar de camper tijdelijk even uit is.) Het wordt
een pittige klus om de paaltjes, waarmee de stormbanden waren verankerd, los te krijgen. De hefboomconstructie werkt niet. Ze worden uitgespit. Michiel en Johan leggen alle tentdelen op de vliering van de carport. Wat
overblijft is een kale plek in de tuin. Het is toch wel een bijzonder
moment om het totale oppervlakte van de tuin te zien (na 2 jaar). De tent heeft precies 4 jaar gestaan (op 2 verschillende plekken).
19-10-2020: herorganiseren
We gaan het ‘magazijn’ leegruimen. Eerst willen we de camper weer in de
carport. Daarom moet de auto even verplaats worden. Dat lukt echter niet, omdat
de accu (tot onze verbazing) leeg is. M.b.v. de ‘jumpstarter’ uit de camper,
krijgt Johan de auto snel aan de praat. Ellen gaat een ‘oplaad-rondje’ rijden.
Materialen uit het ‘magazijn’ worden verdeeld over de sauna-ruimte (die eerst
een beetje gereorganiseerd moest worden), de
‘werkplaats’ en de schuur. Een deel van de gipsplaten die weg moeten, gaan via het raam naar de auto. Het is te veel om in 1 keer weg te brengen (de rest zal woensdag moeten). Johan gaat in de schuur bedenken hoe lange materialen opgeruimd kunnen worden. Het (oude)

ophangsysteem biedt uitkomst. Het tweede verfdroogrek kan nu ook opgeruimd worden. Ellen
schuurt en schildert de glaslatten (wit). De schuur ziet er, met de gemaakte stelling, netjes opgeruimd uit.
20-10-2020: snoeien
Ellen gaat eerst naar de garage (nadat de auto is gestart m.b.v. de
‘jumpstarter’) voor een nieuwe accu. Johan gaat bomen snoeien (o.a. met de
kettingzaag) die een negatieve invloed hebben op de opbrengst van de
zonnepanelen. Ellen gaat in de tuin een paar takken snoeien. De bomen
worden stevig gesnoeid. De gesnoeide delen komen op de voormalige plek van de tent. Johan snoeit ook nog met de handzaag. Ellen geeft de glaslatten een tweede laag wit. Het lukt Johan om beide messen van de hakselaar te slijpen. Hij probeert het meteen uit met het gesnoeide hout. Ellen start met het nadenken over de inrichting van de achtertuin. Daarvoor wordt eerst een plattegrond gemaakt van hetgeen al vast staat.
21-10-2020: versnipperen
Ondanks miezer/regen gaat Johan takken versnipperen. Voor de lunch wordt de
eerste lading gipsplaten (maandag al ingeladen in de auto) naar het
afvalbrengstation gebracht. ’s Middags wordt nog een lading weggebracht. 3 lange platen moesten daarvoor eerst nog doormidden.
Johan gaat verder met versnipperen. Ellen haalt onkruid van de schuine helling achterin de tuin. Daarna wordt m.b.v. de kruiwagen snippergroen op de helling gestrooid. We hopen dat dit de onkruidontwikkeling dempt. De hele berg takken is versnipperd. Er blijven nog aardig wat stammetjes over om te verzagen tot brandhout.
23-10-2020: bubbelbad
Tijdens een campertocht wordt het whirlpool-bad besteld in Enter.
25-10-2020: meten en tekenen
Johan gaat meten en tekenen m.b.t. de inrichting van de badkamer.
26-10-2020:
keukentafel=tekentafel
Ellen gaat buiten de exacte maten opmeten m.b.t. de zij- en achtertuin. Johan
tekent (aan de
keukentafel) verder aan de badkamer en meet veel op. Ellen gaat (aan de kop van de keukentafel) de maten verwerken in een tekening. Eerst wat er is m.b.t. huis en paden. Later (op een kopie) maten en (op een andere kopie) de planten die nu in de tuin staan. Johan tekent m.b.v. papierplakband af waar muurtjes en de wastafel in badkamer kunnen komen.
27-10-2020: lijstje
Ellen maakt een opzet voor een lijst van de materialen die bij Ikea vandaan
moeten komen. We nemen het lijstje samen door. Daarna wordt het definitief. We
kijken ook nog verder naar mogelijke wanden en deuren m.b.t. de douche. We
moeten daar nog verder over nadenken. Ellen vult het Ikea-lijstje met opties om
naar te kijken en ideeën te krijgen m.b.t. meubels in de slaapkamer.
28-10-2020: inslaan bij Ikea
Johan gaat meer ruimte maken in de schuur door o.a. de droogrekken op de
vliering van de zolder te leggen. ’s Middags gaan we naar Ikea met ons lijstje.
We zijn (met mondkapje op) goed geslaagd en hebben goede ideeën voor de
slaapkamer gekregen.
29-10-2020: ruimte scheppen
Johan gaat nog meer ruimte scheppen in de schuur. De vliering wordt nog iets
voller. Daarna is de ‘werkplaats’ aan de beurt. Aan het einde van de middag
brengt André Loman de 2 lampen voor de carport
30-10-2020: de lampen!
Johan bestudeert hoe de lampen aangesloten moeten worden. Daarna gaat hij aan
de slag in
de carport. Eefje kijkt toe hoe opa een lamp monteert. De eerste lamp

hangt.
31-10-2020: weer een mijlpaal!
De afkortzaag wordt (door Johan) in de carport gezet, zodat Ellen de stammen in
stukken kan zagen. Het was nog even een speurtocht naar stroom: bleek dat de
aardlekschakelaar in de schuur was omgeslagen. Johan gaat de tweede lamp
ophangen. Er zijn nu weer meer dan 2 bakken vol korte stammetjes bij. De tweede
lamp hangt en de kabel
naar de schakelaar is aangelegd. De lampen kunnen branden (en doen dat ook!) Hiermee is de carport afgerond en is er weer een mijlpaal bereikt. Johan gaat de 2 niveaus steiger afbreken. De stangen en een plateau
krijgen een plek achter het stootblok voor de camper. De afkortzaag gaat weer naar de werkplaats. De carport is weer klaar om de camper te ontvangen.