vrijdag 19 juni 2020

De carport


10-3-2020 uitlijnen
Johan gaat, in de miezer, de palen van de carport uitlijnen en daarna stevig vastzetten aan de steunen m.b.v. een balk overdwars en een touwtje lang de palen. Alle bouten en moeren worden nagelopen en, zo nodig, extra aangedraaid. 

11-3-2020 gordingen

Johan gaat de laatste schoren, m.b.v. houtdraadbouten, vastzetten aan de bovenbalk. Daarna wordt al het gereedschap netjes opgeruimd. Zelfs de werkplaats wordt opgeruimd. De afkortzaag verhuist naar de tent. Alle balken die verzaagd moeten worden tot tussenbalkjes (oftewel de ‘gordingen’) worden naar de tent gebracht. Het droogrek in de schuur is nu nagenoeg leeg. (De bovenste liggers moeten nog wel even hersteld worden.) M.b.v. 2 latjes neemt Johan de maat op van de gordingen. Ze worden op maat gezaagd en voorzien van een schuin boorgat. Daarna worden ze op hun plek ‘getimmerd’ en vastgezet met houtschroeven.
Johan staat hiervoor bovenop de ladder. Na 10 minuten zitten er 5 gordingen op zijn plek (= de eerste rij).



12-3-2020 de eerste 30

Johan gaat eerst de ladder rechter maken. Die was toch wel wat verbogen na de valpartij (op 8-3-2020). Daarna gaat hij weer verder met de gordingen. Ellen gaat planken voor de carport schuren en in de  primer zetten. Dat gaat per 2 stuks op de schragen. Johan moet tussendoor nog een ‘raam’ in de tent repareren. Er was een grote scheur in gesprongen. De eerste 30 van heel veel (170 volgens de bestel/paklijst) zijn geprimerd. De 5 achterste vakken zijn nu voorzien van gordingen.

13-3-2020 regenbuien
Johan gaat weer verder met de gordingen. Na overleg geeft Ellen voorrang aan de korte planken voor de carport. Ze worden eerst alle 45 geschuurd (gelukkig gisteren extra schuurpapier 150 meegenomen). 24 zijn er in de primer gezet. Ondanks alle regenbuien gaat Johan gewoon door. Net voordat het donker werd, zaten de laatste 5 gordingen in het 10e vak.


14-3-2020 glijbaan



De stellage met gedroogde planken wordt afgebroken en daarna weer, laag voor laag, opgebouwd om de laatste 21 planken te laten drogen van de primer. Johan bouwt een ‘glijbaan’ om de OSB-platen boven op de carport-constructie te krijgen. Met de ‘plaatdrager’ + touw worden de platen naar boven getrokken. Ellen gaat met Eefje en Willem (die vandaag bij ons waren) een stuk wandelen. Buurman Anton hielp spontaan met de laatste 4 OSB-platen, waardoor het lekker vlot ging. Ze liggen eerst allemaal vooraan. Voor de zekerheid haalt Johan bij Overkamp nog een doos schroeven om alle platen vast te kunnen zetten. De platen worden op hun plek gelegd en vastgeschroefd. De ‘glijbaan’ is al weer gesloopt.

15-3-2020 wie wat bewaard…
Johan gaat uitzoeken welke van de buiten bewaarde OSB-platen nog geschikt zijn om het

plafond van de carport aan te vullen. (In eerste instantie was bedacht om de vloer niet tot de rand te laten gaan.) Daarna gaat hij de geschikte delen op maat zagen. Ellen schuurt alle geprimerde korte planken met 180. Daarna wordt van de helft 1 kant rood geschilderd. De plafondplaten (soms samengesteld) en nog wat balkjes zijn op maat gemaakt. Johan berekent en tekent hoe hij een ‘freesmal’ moet maken om nog wat gleuven in de balken van de carport te maken.

16-3-2020 Corona-effect
Ellen gaat (lekker op de fiets) naar de Gamma om extra schuurpapier te halen. (De

verwachting is dat we er extra snel doorheen gaan, omdat we meer thuis zijn door alle ‘Corona-afzeggingen’.)  Johan gaat, bovenop de carport, gleufjes uitfrezen. De gisteren geprimerde platen en balkjes worden geschuurd en voorzien van een laag witte verf. Alle gleufjes boven de 
carport zitten er in. 24 plankjes zijn nu aan 2 kanten rood geschilderd (inclusief de

zijkanten). Johan gaat rekenen aan de dak-nok-constructie.

17-3-2020 zakrekenmachine
Nadat hij aanmaakhoutjes voor de kachel heeft gemaakt, gaat Johan weer verder met rekenen. (Lang leve de oude zakrekenmachine!) Ellen geeft de balkjes een 2e  witte laag. De 2e lichting korte planken zijn nu aan 1 kant rood. Daarna gaat Ellen nog even de tuin in. Johan is vandaag de hele dag ‘constructeur’.

18-3-2020 checken
Johan gaat de berekeningen van gisteren toepassen op de balken en checken of het ook echt klopt. Er blijkt toch een zeer kleine onnauwkeurigheid te zijn. Nog een keer rekenen en op de balk tekenen resulteerde in een goed resultaat. Het voorbeeld van de staande zolderbalk is klaar. Ellen heeft de 2e kant van lichting kort een rode laag. 30 lange (reeds geprimerde) planken zijn helemaal geschuurd. Johan maakt een misser m.b.v. een boorgat en herstelt het m.b.v. een duvel.

19-3-2020 digitale schuifmaat
Ellen heeft bij de Gamma een nieuwe schuifmaat gehaald voor Johan. (Hij wilde nu een

digitale!) Johan zaagt de afgeschreven OSB-platen in kleine stukjes. Daarna gaat hij verder met het frezen uit de staande zolderbalken (zodat ze aan de onderliggende balk vastgemaakt kunnen worden.) Ellen geeft de 1e lichting planken een 2e laag rood aan 1 kant. Daarna lukt het om nog 15 lange planken een 1e laag rood te geven. Tot slot wordt het kale, afgezaagde en gefreesde hout van de zolderbalkjes voor zien van primer. (Nog even een snelle actie van Ellen.)

20-3-2020 kleine stukjes OSB

Johan gaat de nieuwe balkjes voor de ondersteuning van het laatste stukje OSB precies op maat maken en plaatsen. Ellen schildert de gisteren geprimerde stukjes wit. Van de 1e lichting korte planken krijgt nu ook de andere kant een 2e laag rood. De 2e lichting korte planken wordt alvast geschuurd (met 240). Johan staart met het plaatsen van de laatste rand OSB.  Hij heeft vandaag 7 vakjes gedaan. Het is vandaag een stuk frisser (zeg maar koud) dan de afgelopen dagen. Zelfs af en toe regen. De bus verf wordt maar binnen gezet i.v.m. mogelijk nachtvorst.




21-3-2020 minder wiebel
De tentrits wil niet meer goed open. M.b.v. een puntbektang lukt het Johan toch. We moeten een andere toegang bedenken! Johan bedenkt hoe hij het carportframe iets minder wiebelig kan krijgen. (Het wiebelen merk je als je boven op de platen loopt.) Hij gaat meteen naar Overkamp voor materiaal en neemt meteen ook de nodige bouten en schroeven mee. De koppen van de zolderbalkjes krijgen van Ellen een 2e laag wit. Daarna

krijgen 15 lange planken een 1e laag rood op de kant die nog niet rood was. Johan koppelt m.b.v. een stuk draadstaal het carportframe aan de schuur. (Binnen zit aan het einde van het draadstaal een moer en een plaatje.) Op de paal zit het nog even met een stalen hoekje vast. Het scheelt al een heel stuk met het gewiebel! Als vervanger voor het stalen hoekje wordt een mooi blokje gemaakt. Ellen zet het meteen in de primer. De eerste lichting korte planken wordt naar de tent gebracht om daar verder uit te harden. Johan maakt snel latjes die tussen de planken komen zodat ze op afstand van elkaar komen .Nu kan ook de 2e lichting aan 1 kant een 2e laag rood krijgen. Johan gaat de
laatste OSB plaatsen.

 De tentflap krijgt 2 latten die opzij kunnen en ook met een haakje onderaan vastgezet kan worden. Johan ruimt de tent op voor de volgende klus.

22-3-2020 balkjes op maat
Johan gaat (in de tent waar het gelukkig warm is door het zonnetje) de balkjes voor het schuine dak (deel waar het polycarbonaat komt) op maat maken: 

hoekjes er uit, schuine boorgaten. Het is best intensief werk. Vandaag zijn er 4 op maat gemaakt. Ellen schildert de kleine balkjes al 1x wit. Daarna worden de lange planken geschuurd (met 240) die al 1x rood waren geschilderd.

23-3-2020 seriewerk
Johan gaat in de tent (met de kachel even aan) verder met de balkjes. Eerst de rest aftekenen en daarna (als seriewerk) zagen en boren. Ellen schildert, in de schuur, de 15 lange planken aan 1 kant (de ‘mindere’ kant) voor de 2e keer rood. Daarna krijgen de laatste 21 korte planken een laatste kant rood. Ook 2 op maat gemaakte buisjes (voor om het draadstaal) worden rood gemaakt. De bestelde 4 blikken verf worden geleverd. Alle balkjes zijn klaar. De eerste lange balk (voor de kant waar de zonnepanelen komen) wordt alvast voorzien van strepen m.b.t. zaagwerk. De hoekjes worden er al uitgezaagd.

24-3-2020 kwast op stok
Johan start met het aftekenen op de resterende  10 balken. Ellen zet de af- en ingezaagde

stukjes van de gister bewerkte balkjes in de primer. Dit lukt zonder ze apart van de stapel te halen, al gaat het soms wel onder een moeilijke hoek! Johan plaatst een rood buisje om
het draadstaal en zet het geheel nu vast met het nieuwe, geschilderde blokje. In de schuur zijn de 15 lange planken aan de beurt voor de ‘mooie’ bovenkant voor een 2e laag rood. Liggend (op haar buik) op de zolder van de carport, schildert Ellen de randen van de OSB-platen wit. 
Meteen worden wat beschadigde plekjes op balken hersteld. Daarna worden de plekken op het plafond en op sommige
balken hersteld m.b.v. een kwast op een lange stok. (Dat is best zwaar werk, omdat je steeds omhoog moet kijken.) Johan heeft de 3 lange balken op maat gemaakt.

25-3-2020 witte inhammetjes
Johan gaat weer verder met de lange balken (nadat hij eerst 2 hulpstukjes heeft gemaakt om de hoekjes sneller af te kunnen tekenen.) Ellen schuurt 15 lange, reeds geprimerde, planken. We besluiten (buiten thee drinkend in het zonnetje) om de vierkantjes in de schoren niet te voorzien van stukjes hout, maar de inhammetjes wit te schilderen. Omdat het mooi weer is, gaat Ellen het meteen doen (op de ladder). 

Ruim de helft is gedaan. Er zijn meteen wat lelijke plekken weggewerkt. Johan was ook bij de actie betrokken. Hij moest iedere keer de ladder verzetten. Johan begint aan het bewerken van de laatste 2 balken.

26-3-2020 polycarbonaatplaten
Johan maakt de laatste 2 balken af en ruimt de tent (weer) op. Hij maakt een boormal om goed te bepalen waar de moer komt die de schroef van de rechtop staande balk straks invalt. Het wordt meteen toegepast. Ellen gaat alle uitgezaagde stukjes in de balken primeren. De balken blijven hierbij op het ‘droogrek’ en worden 1x gekeerde om het hoekje aan de andere kant te kunnen schilderen. De middellange balken (voor aan de zonnepaneelkant) worden geschuurd (met 180) en voorzien van een eerste laat wit.. Een vergeten stukje OSB-plaat wordt nog even hersteld. Daarna worden verdiepte gaten voorzien van primer. Bij het zoeken naar polycarbonaatplaten, ziet Johan dat ze bij de Gamma in de aanbieding zijn. Hij gaat er meteen op af. Wat nog op voorraad is neemt hij mee, de rest wordt besteld. Daarna gaat hij naar Overkamp om hout te halen waar het polycarbonaat op komt. Het hout was op voorraad en paste net in de auto. De vers geprimerde stukjes zijn (tegen het advies van 24 uur drogen in) voorzien van een laag wit.

We leggen het nieuw gehaalde hout samen op het ‘droogrek’ in de tent, waar nog net plek is. Door de nieuwe deurconstructie van de tent was het fijn om samen te doen.  Johan start met het plaatsen van de midden-balkjes voor
het dak van de carport. Het lukt nog om ze vandaag alle 11 te plaatsen.

27-3-2020 dakspant
Toch een kleine vergissing in het rekenwerk: de 2 voorste en achterste staanders zijn iet te lang en steken een stukje onder de dwarsbalk uit. Johan haalt ze er af en zaagt er een stukje af. Dat moet dan weer (3x) geschilderd worden. Daarna maakt hij een hulpconstructie om de dakspantbalken op de juiste plek aan de middenbalk te bevestigen. Vervolgens gaat hij met 2 spantbalken checken of de berekeningen kloppen. Ellen geeft de andere spantbalken op de kop nog een 2e laag wit. De lange spantbalk is goed! Bij de kortere is toch ergens een rekenfout gemaakt . (Na een lange speurtocht van Johan bleek 2010 mm omgezet te zijn in 2m10cm.) Gelukkig is het te corrigeren door er een stukje af te zagen (na heel veel meten.) Ellen gaat de 13 nieuwe

latten in de primer zetten (in de tent, waar het nu aangenaam warm is.) Tussendoor worden de afgezaagde balkkoppen voorzien van primer. (De balken liggen tijdelijk op de tuintafel ) Johan gaat met de balken een dakspant maken. Dat gaat (nu het past) redelijk vlot. De eerste 2 staan vandaag!

28-3-2020 fietstochtje
Johan schoort, voor de stevigheid, eerst de achterste 2 vakken van de carport met een kruislat. Daarna gaat hij verder met de spanten. Hij doet dat nu per 3. Ellen geeft de 13 latten een 1e laag wit. Halverwege de klus is er weer een 9 liter blik wit leeg. Gelukkig hadden we vorige week nieuwe verf besteld. We gaan samen naar Overkamp voor carrosserieringen M10 en koppelen er gelijk een fietstocht aan vast (nu het zonnetje nog schijnt.) De gedemonteerde en herstelde kopbalkjes zitten weer op hun

plek. De resterende spantbalken worden op de zoldervloer gelegd. De 7 spanten die bereikbaar zijn vanaf het schuurdak, zijn u op hun plek. Nu de uitdaging van de laatste 4, omdat daarvoor de ladder steeds verzet moet worden. De eerste is vandaag gelukt. Nog 3 te gaan.



29-3-2020  weersverandering
Heel ander weer vandaag:  wind, koud en zelfs wat sneeuw. Zo begint de ‘zomertijd’.  In de tent moesten de kranten (onder de schilderplek) met latten op hun plek gehouden worden. Johan gaat het volgende spant in elkaar zetten. We hebben last van koude vingers en gaan doorwarmen met een kop thee. Johan houdt het bij 1 spant en ruimt het gereedschap op. Ellen gaat nog even verder met schilderen (in de tent). Het lukt om alle 13 latten een 2e laag wit te geven. Johan verwijdert 3 losgeraakte flappen aan de rechterkant van de tent. (Ellen had daarvoor het gevoel dat er steeds iemand langs de tent liep. Het was echter de wind die de beweging veroorzaakte!) Met 1 flap herstelt hij een scheur in de tent. Ook 2 scheuren in ‘ramen’ worden hersteld. Op internet zoekt (en vindt) hij meer informatie m.b.t. het bevestigen van zonnepanelen.

30-3-2020 nieuwe cirkelzaag
Het is zonnig maar koud (-4 °C). Te koud om te schilderen. Johan gaat in de tent (met de kachel aan) 3 balken door midden zagen, zodat ze geschikt zijn ter ondersteuning van het polycarbonaat. Tevens wordt de nokbalk in profiel gezaagd. Ellen gaat in huis aan de slag.

De cirkelzaag heeft de geest gegeven. Johan rijdt meteen naar de Gamma voor een nieuwe. Nu een Makita. Hij haalt meteen het doosje schroeven op dat hij vorige week was verloren en waarover een Gamma-medewerker had gebeld. 15 rode planken worden (samen) naar de tent gebracht. In de schuur begint Ellen aan de volgende lading, reeds geprimerde, planken die rood moeten worden. Het waren er 15. Johan is voor de lunch klaar met activiteiten in de tent. Na het opruimen kan Ellen de bewerkte latten meteen bewerken (eerst schuren en daarna in de primer.) Johan plaatst de laatste 2 dakspanten. Daarna gaat hij aan
de slag voor 2 schoren die de middenbalk op de kopeinden moeten ondersteunen. Dat is heel veel passen en meten. Uiteindelijk is de eerste op maat.

31-3-2020 middenbalk geschoord
De gisteren gemaakte schoor wordt vastgezet. Daarna worden de maten van de achterste schoor opgenomen. Eerst moest er een stuk vloer ontdooid worden (lang leven Ellens föhn!), omdat het een ijsbaan was geworden. Ellen gaat, in de tent, de gisteren geprimerde balken een laag wit geven. Toen 2 (jam)potjes verf leeg waren, moesten eerst vingers worden ontdooid. We gaan eerder koffie drinken. De zonneschijn komt langzaam op de tent: we kunnen weer aan de slag. Alle balken hebben de eerste laag wit. De achterste

middenbalk is ook goed geschoord. Op de computer zoekt Johan uit wat de totale werkende breedte wordt voor de zonnepanelen. Zo kan hij berekenen hoe lang de liggers voor onder de zonnepanelen (en dus het hele dak) moeten worden. ’s Middags gaan we, op de fiets, naar de notaris in Winterswijk om de lagere hypotheekrente te bevestigen. Johan wordt gebeld door de Gamma: de bestelling is binnen. Hij gaat het meteen ophalen, omdat de Gamma al om 18.00 uur dichtgaat vanwege het corona-virus.

1-4-2020 nokbalk
Johan bevrijdt eerst een vogeltje uit de tent. (Die had vast geschuild vanwege de nachtkou.)

Johan is de hele dag bezig geweest om de nokbalk-constructie te maken, waardoor alle spanten nu verbonden zijn.

2-4-2020 nameten
Johan blijft nadenken over het ‘dak’ van de carport. Hij gaat nog even wat maten nameten. Daarna gaan we samen naar Groenlo om Michiel en Lieneke te helpen met klussen in hun nieuwe huis (dat sinds gistermiddag hun eigendom is.)

3-4-2020 + 4-4-2020 Groenlo
Klussen in Groenlo. Dat was vooral samen tegelen.

5-4-2020 balken
Weer even een dag thuis klussen. Johan herstelt de steun van de droogmolen, zodat de was lekker in de zon kan drogen. De tent wordt een beetje gereorganiseerd, omdat lange witte balken van onder de stapel rode planken gehaald moesten worden. Ellen gaat de witte latten schuren en voorzien van nog een laag wit. Johan plaatst aan beide kanten van het dak een balk aan de onderkant. De totale lengte bestaat steeds uit 2 balken die op maat zijn gemaakt.

6-4-2020 tegels voegen in Groenlo
Naar Groenlo om de tegelvloer te voegen. Michiel, Lieneke en Eefje zijn nu echt verhuisd.

7-4-2020 lastige etiketjes
Johan gaat eerst, lekker in het zonnetje, de banden verwisselen van de personenauto. Ellen geeft de 15 planken, die al enige tijd op het rek in de schuur liggen, ook aan de onderkant een eerste laag rood. 25 planken worden geschuurd, nadat eerst een lastig etiketje op de kop van iedere plank verwijderd is. Johan moet van 2 planken een slecht stukje weghalen met een beitel. We gaan lekker een stuk fietsen en combineren dat met een boodschap in Winterswijk.

8-4-2020 ondersteuning
Johan gaat ‘latten’ plaatsen ter ondersteuning van de polycarbonaatplaten, startend met de

voorkant. Natuurlijk heeft hij weer een hulpmiddel gemaakt. Ellen gaat rode planken schuren in de schuur. Daarna krijgen ze aan 1 kant een tweede laag rood. Johan gaat met een ijzerzaag de draadeinden (die nog uitsteken bij het dak) afzagen. Alle ondersteunende latten voor het polycarbonaat zijn geplaatst. Ellen heeft alle 25 (gisteren geschuurde) planken in de primer gezet.

9-4-2020 polycarbonaat op het dak
Ellen haalt extra schuurpapier bij de Gamma. (Het gaat er best wel vlot doorheen). Johan meet alles nog een keer na en maakt weer hulpmiddelen. Daarna boort hij gaatjes in de eerste polycarbonaatplaten. Omdat er minder schroeven, dan gedacht, in een doosje zitten, rijdt Johan nog even snel naar de Gamma. Tijdens de koffiepauze stuur hij nog een mail naar Pascal Michorius  m.b.t. de bevestigingsconstructie van de zonnepanelen. De door Pascal gestuurde handleiding week iets af van de versie die Johan vond op internet. Ellen schildert 15 planken aan de ‘mooie’ kant voor de tweede keer rood. Daarbij is er weer een 9 literblik


rode verf leeg. De eerste 2 polycarbonaatplaten (in het midden van het
dak) zitten op hun plek.  De 25 geprimerde planken zijn aan 2 kanten geschuurd: klaar voor

de volgende schilderklus. De achterste helft van het dak (rechts) is voorzien van de polycarbonaatplaten . D.w.z. 6 van de 10 platen zitten er op.


10-4-2020 iets langer doorgaan

We gaan eerst naar Groenlo om de hoge trap op te halen (en te kijken hoe o.a. de betegelde vloer er nu uitziet.) Johan gaat verder met het dak. Een grote uitdaging, omdat hij er niet meer bij kan vanaf het dak van de schuur. Hij werkt vanaf de zolder van de carport en gebruikt daarbij ook de ladder en de hoge trap. Ellen gaat planken een 1 kant de eerste laag rood geven.  We zijn iets langer dan normaal doorgegaan, maar daardoor zijn alle 25 planken geschilderd en zitten de laatst 4 polycarbonaatplaten op het dak. 

11-4-2020 schuren op de grond
Johan heeft even contact met Pascal Michorius. Er is nog geen duidelijkheid m.b.t. het aantal bevestigingslatten voor de zonnepanelen. Johan gaat op zoek naar latten die geschikt zijn als afdeklat op de dak-nok. Hij vindt, in de schuur, restlatten van onder het boeibord van het huis. Die blijken perfect geschikt. Ze moeten wel even schoongemaakt worden. Ze waren nogal stoffig. Ze worden op maat gemaakt. 3 balken worden door midden gezaagd, zodat ze als steunlatten voor de zonnepanelen kunnen dienen. Ze krijgen meteen een streek primer. Ellen brengt kortere planken die helemaal klaar zijn naar de tent en start daarna met  de tweede kant rood op de planken die gisteren geschilderd zijn. Het lukt om ze

alle 25 te doen. Ellen schuurt alle (door)gezaagde planken  en balken. (De balken liggen op de grond in de carport) . Daarna krijgen ze nog een likje wit. De balkjes worden toch maar op schragen gelegd (handiger om staand te schilderen!). De planken gaan op het droogrek in de tent. Johan maakt de koplatten van het zonnepaneel-dak op maat en bevestigt ze.

12-4-2020 noklatten
Johan rekent (nog een keer) alles door m.b.t. het hout voor de panelen en onder de zonnepanelen. Ellen schuurt en schildert planken en balkjes voor een tweede keer wit. Dit lukt voor de lunch. ’s Middag worden de rode planken geschuurd (en gecontroleerd m.b.t. de ‘mooie’ kant). Johan gaat de uitstekende draadeinden links van het dak doorslijpen. (Dat is makkelijker dan met een ijzerzaag én er is nu geen gevaar voor vonken op het

schuurdak.) De witte verf was, door het mooie warme  weer snel gedroogd. (Net als de was. Die was in een uur droog!) Johan zet meteen de noklatten vast op het dak en kit ze in de naad. Er is weer een klusje klaar. De schroeven krijgen meteen een likje witte verf.

13-4-2020 steunlatten

Een rustige start op tweede Paasdag. Johan helpt Michiel om de laatste spullen (die weg moeten) uit hun vorige huis te halen. Ellen dweilt thuis de beneden-vloer. ’s Middags schildert Ellen de planken aan 1 kant voor de tweede keer rood. Johan tekent af waar de steunlatten voor de zonnepanelen moeten komen. Hij herstelt (op verzoek van
Ellen) het plastic raam van de schuur die door de wind behoorlijk flappert. Het werkt wel. De 25 planken zijn weer klaar. Om de steunlatten goed bevestigd te krijgen, moeten er een paar klosjes  gemaakt worden. De eerste 2 latten, oftewel de eerste rij, zitten er op. 

14-4-2020 dekzeil

Geen NKC-evenement (afgelast vanwege corona). Dan maar door met klussen. Tijdens zijn ochtendwandeling heeft Johan een mooi zicht op ons bouwwerk. Ellen (met een licht voetblessure, dus maar niet wandelen) geeft de 25 planken de laatste laag rood. Johan plaatst de overige 4 latten op het dak. Er zijn er nog 2 nodig. Daarvoor moet eerst hout gekocht worden. Het is de bedoeling om het zonnepaneel-dak voorlopig af te dekken met zeil (ter bescherming van de ‘zoldervloer’.) We gaan in de voorraad op zoek en vinden een groot en heel stuk zeil dat geschikt is. Nadat het doormidden geknipt is, rollen we de 2 stukken samen op. Ellen schuurt nog 15 planken en verwijdert het stickertje met nietje. Meer planken passen er niet
op het droogrek. Ze worden meteen in de primer gezet. Johan plaatst stevige latten (voor ondersteuning van de zonnepanelen) op het dak, zodat het zeil stevig (genoeg) bevestigd kan worden. Het zeil wordt bij de nok vastgezet  met een lat. Om te checken of het zeil lang genoeg is
wordt Ellen geroepen. Gelukkig is de maat goed. Ellen
assisteert met het weer oprollen van het zeil. ’s Avonds gaat Johan nog even door om het zeil goed vast te zetten.

15-4-2020 dwarslatten

Ellen schuurt (buiten) en schildert (in de tent) de 3 nieuwe latten voor de eerste keer wit. Johan gaat meten, m.b.v. 2 dunne latten en een klem, en
rekenen m.b.t. de achterste panelen van de carport. Ellen gaat tussendoor de tuin in om paardenbloemen en nog wat ander onkruid te verwijderen. Er gaan nog 7 volle emmers in de kliko (die al aan de weg stond.) Daarna verder met het wit maken van bouten in de carport en ook lelijke plekjes weg werken. (Er is nu nog geen risico om op rood hout te morsen.) Johan helpt weer om steeds de ladder te verzetten. Zelf gaat hij dwarslatten van

het eerste paneel op de uitgerekende plek zetten. Er moet nog een truc uitgehaald worden, omdat de achter-panelen net iets breder moeten worden dan de zijpanelen. Dit lukt m.b.v. een ‘verlengings-plankje’. ’s Avonds zitten de 4 dwarslatten er op.






16-4-2020 buitenlatten

Johan gaat verder met de achter-panelen. Er moeten kleine klosjes tussen gelijmd worden. 25 rode planken die klaar waren, worden ‘startklaar’ buiten gelegd. Ellen gaat eerst 3 latten (in de tent) een tweede laag wit geven. Johan bevestigt eerst de buitenlatten met een schuin gemaakt kantje (dat eerst weer even rood geverfd wordt na het zagen). Bovenaan moet een beetje lijm t.h.v. een ‘dwarse’ plank.  De
buitenlatten schermen het aangepaste deel van de dwarslatten af. Daarna ‘kopieert’ hij de constructie van de dwarslatten op het linker achter-paneel .Ellen schuurt 15 geprimerde planken met 180. Daarna wordt 1 kant rood geschilderd. De lijm van de dwarslatten gaat een dag drogen. Johan gaat verder met het plaatsen van verticale planken op het rechter paneel. Eerst
de ene kant (de ‘binnenkant’)  Het ziet er meteen anders uit.

17-4-2020 eerste paneel
De dwarslatten krijgen, waar nodig, nog een streekje rood van Johan. Daarna is het rechter vak achter aan de achterkant aan de beurt. Van 2 planken gaat nog een schuin stukje af. Het eerste paneel is klaar. Verder met paneel 2 (links achter). Ellen geeft 15 planken een eerste laag rood aan de nog blanke kant. Daarna verder met het schuren van planken uit de voorraad. Het zijn er 21 geworden. Meer passen er niet op het droogrek. Ze zijn aansluitend in de primer gezet. Dit zorgde voor een

spontane loopneus en tranende ogen. Johan maakt het tweede paneel aan de binnenkant af. 

18-4-2020 Lek dekzeil
Ellen schuurt eerst de 15 rode planken en voorziet daarna 1 kant met nog een laag rood. Daarna zijn de 21 geprimerde planken aan de beurt. Eerst schuren en daarna aan 1 kant rood. Johan gaat verder met het tweede paneel en rondt

deze af. Paneel 3 (de eerste achteraan aan de linkerkant) is aan de beurt. Tussendoor ontvangen we Whatsapp-berichten dat het slecht gaat met de zieke buurman Gerrit. Niet veel later komt het bericht van zijn overbuurvrouw Ilse dan hij rond 10.30 uur is overleden. ’s Middags nemen we afscheid van Gerrit door aan de weg te staan als de rouwwagen voorbij rijdt. We gaan, na de thee, op de fiets naar de Gamma voor nog meer ‘vlechtschermsteunen’ . Die zijn bedoeld om de panelen/dwarslatten te verbinden met de palen.. Meteen een bus houtlijm gekocht. Kleine kwasten waren uitverkocht, maar gelukkig wel te verkrijgen bij Action. Op de terugweg krijgen we een bui op ons kop. ’s Avonds ontdekt Johan dat het oranje dekzeil toch niet waterdicht is. Er liggen natte plekken in de carport en plassen op de zolder/vliering. Met een wisser worden de plassen weggedaan. ’s Avonds meteen gezocht waar steviger dekzeil te koop is. Dat is bij de Gamma (die morgen, op zondag momenteel dicht is.)

19-4-2020 hulpstukken aanpassen
Johan gaat verder met paneel 3. Sommige ‘hulpstukken’ moesten aangepast worden aan de nieuwe maten. (De zijpanelen zijn iets smaller dan de achter-panelen.) Het aanpassen ging moeizamer dan verwacht. Ellen schildert eerst 15 planken aan de laatste kant rood. Daarna zijn de 21 planken aan de beurt voor de eerste laag rood op de nog blanke kant. (Tussendoor wassen en lekker buiten drogen in de wind.) De schilderklus voor vandaag. Er is weer een 9 literblik rood geopend. Het derde paneel is bijna klaar. Nog 4 planken te gaan.

20-4-2020 Nieuw dekzeil
We brengen eerste 15 rode planken naar het droogrek in de tent. Ze kunnen daar verder uitharden en er is weer ruimte in de schuur. Daarna gaan we naar de Gamma voor nieuwe dekzeilen en combineren het met een fietstocht. Johan gaat bij terugkomst meteen het oranje zeil verwijderen. Dat was toch nog wel een klus, omdat hij het goed had vastgezet. Ellen gaat 21 rode planken aan 2 kanten schuren (met 240) en daarna aan 1 kant nog een laag rood geven. Johan verbetert de constructie t.b.v. het dekzeil, zodat evt. regenwater beter kan wegstromen. Omdat het behoorlijk waait, wordt het dekzeil nog niet geplaatst. Hij gaat verder met paneel 3. Ellen gaat nog een paar kale planken schuren. Daardoor zijn er weer 13 minder op de voorraadstapel. Ze zijn meteen in de primer gezet. Paneel 3 is klaar.

21-4-2020 wind
Ellen gaat in de schuur, met de deur lekker open, starten met de 21 planken voor een

laatste laag rood. Omdat het stevig waait worden er plankjes op de kranten gelegd, zodat ze nog een beetje op hun plek blijven onder de schilder-schragen. Vanwege de wind gaat Johan niet aan de slag met het dekzeil maar met paneel 4. Het afmeten van de dwarslatten is veel en precies werk. Er blijkt geen paal 100 procent kaarsrecht te staan (verschilt van onder tot boven enkele millimeters), dus moet het voor alle vier dwarsplanken per plank opgemeten worden. Tussendoor moet het plastic voorraam van de schuur hersteld worden. Door al het flapper van de wind is er een grote scheur in gekomen. De 13 geschuurde planken zijn voorzien van een eerste laag rood. Van paneel 4 zitten de planken aan de binnenkant op hun plek.

22-4-2020 paneel 4

We starten met het verplaatsen van 21 rode planken naar het droogrek in de tent. Daarvoor moesten eerst nog wet eerdere planken verplaatst worden. Er gaan er 8 naar buiten. De rest wordt opzij gelegd. In de schuur krijgen 13 planken hun

eerste laag rood op de blanke kant. Johan maakt paneel 4 af. 

23-4-2020 woonkamer ‘verbouwd’
De wind is gaan liggen, dus begint Johan aan de dekzeilen.

Daarvoor wordt eerst de woonkamer ‘verbouwd’, zodat de zeilen uitgelegd kunnen worden. Hij maakt alvast de bovenlatten vast op het zeil en rolt ze daarna netjes op. Daarna gaan ze richting dak. Ellen begint met het schuren van de 13 rode planken. Voor de lunch zijn ze ook aan 1 kant geschilderd. Nu de voorraad stapel weer verlagen.
Het dak bedekken gaat voorspoedig. (Hij had al geoefend!) ’s Middags is het klaar. Het is zelfs gelukt zonder hulp. Daarna gaat Johan starten met paneel 5. De
dwarslatten zijn op maat gemaakt, een beetje geschilderd en klaar voor montage (morgen!) Ellen heeft 25 planken geschuurd en geprimerd.

24-4-2020 oranje vlaggetjes
We hebben oranje vlaggetjes gekregen van ‘Vereeniging Volksfeest Winterswijk’ met het verzoek om ze op te hangen op Koningsdagen en ook de vlag uit te steken. Johan gaat bedenken hoe wij een vlaggenstokhouder kunnen krijgen/maken en waar die dan moet komen. Liefst demontabel. Eerst gaat hij verder met paneel 5. Ellen gaat de laatste kant van de 13 rode planken schilderen. Daarna worden de 25  geprimerde planken aan 2 kanten geschuurd. Door iets later te koken (en dus te eten) lukt het ook nog om ze aan 1 kant te schilderen. Johan rondt paneel 5 af en gaat verder met de dwarslatten voor paneel 6.

25-4-2020 vlaggenstokhouder
Om ruimte te creëren worden eerst (weer) 13 planken naar de tent gebracht om daar verder

uit te harden. Daarna krijgen de 25 planken een eerste rode laag aan de blanke kant. Er is precies (weer) een 9 liter blik rode verf leeg. Johan gaat aan de knutsel voor de vlaggenstokhouder. Daarna nog even aan de dwarslatten van paneel 6 verder. We gaan samen, op de fiets, naar de Gamma om nog wat materiaal voor de vlaggenstokhouder (en wat schuurpapier en spijkers) te halen. Ellen verwerkt
weer 13 planken van de voorraad-stapel. Eerst schuren en dan in de primer. Door de ventilator was het tranen tijdens het primeren iets minder. De vlaggenstokhouder krijgt een likje witte verf. 
Johan repareert de vlaggenstok en een wasmand (oftewel: Marijkes oude babybadje).

26-4-2020 rode handschoenen

Johan gaat verder met paneel 6. Ellen geeft de nieuwe vlaggenstokhouder nog een tweede laag wit. Daarna krijgen de 25
planken aan de ‘achterkant’ een laag rood. De verfhandschoenen zijn al behoorlijk rood  (terwijl er dagelijks laagjes afgepeld worden. Johan rondt
paneel 6 af. 

27-4-2020 Koningsdag

We hangen eerst de zelfgemaakte vlaggenstokhouder op en kunnen dan vlaggen. Daarna weer klussen. Johan begint met het paneel aan de schuurkant (= nr 7). In de schuur komt de zon binnen tot ongeveer halverwege de plank. 
Dat wordt even goed opletten met schilderen. Ogen moeten zich steeds weer instellen m.b.t. de lichthoeveelheid. De 25 planken zijn nu aan beide kanten voorzien van 2 lagen rood. De 13 geprimerde planken kunnen geschuurd worden. Ook worden ze aan 1 kant rood gemaakt. We kunnen de camper (na bijna 3 maanden) weer ophalen. Bij thuiskomst wordt
meteen uitgeprobeerd hoe hij in de carport past. 

28-4-2020 voorraadstapel weg
We brengen eerst de 25 planken naar de tent om verder uit te harden. De 13 planken krijgen nu ook aan de blanke kant rode verf. (Op het perceel naast ons starten bouwactiviteiten. We hebben kennisgemaakt met de nieuwe buurvrouw.) Johan gaat verder met paneel 7, nadat hij de camper uit de carport heeft gereden. Ellen gaat planken schuren. De laatste van de voorraadstapel komt in zicht. 

Het lukt om alle 28 planken te schuren en in de primer te zetten. Gelukkig was er nog genoeg primer. Dat was best even spannend. Tijdens een regenbui rondt Johan paneel 7 af.

29-4-2020 hergebruik flappen

Het dak van de carport bleek bij de nok toch wat water door te laten. Johan bevestigt daar voorlopig een strook op. Daarvoor worden de verwijderde flappen van de tent hergebruikt. Ellen gaat de 13 rode planken schuren en aan 1 kant voorzien van de tweede laag. Johan gaat schroeven halen bij Overkamp (en een nieuwe bodywarmer bij Welkoop). Ellen schuurt de 28 planken aan beide kanten (voorlopig de laatste grote schuurklus) en maakt er 12 aan 1 kant rood.  Johan gaat aan de slag met paneel 8 (links vooraan.)


30-4-2020 Geen radio
Johan gaat verder met paneel 8. 

Hij heeft ook even contact gehad met Pascal Michorius m.b.t. het systeem van de zonnepanelen. Nu maar hopen dat het snel geleverd kan worden (in deze corona-tijd). Ellen gaat rood schilderen. Eerst 13 aan de laatste kant rood. Vandaag klinkt er geen radio in de schuur. Er is teveel geluid van de graafmachine op de kavel naast ons. 12 planken krijgen een laag rood op de blanke kant en 16 planken krijgen een eerste laag rood. We willen in het laatste vak een paneel doen met een deur. Dan hoeft straks niet steeds de grote poort aan de voorkant open om in de carport te komen. Johan gaat naar Karwei in Eibergen om scharnieren en een sluiting voor de te
maken zijpoort te halen (de Gamma had niet alles op voorraad.) Voordat hij gaat maakt hij eerst paneel 8 af.  Nu moet er goed nagedacht worden hoe de constructie van paneel 9 (met deur/poort) moet worden.




1-5-2020 duimhengen
Eerst brengen we 13 planken naar de tent. Johan heeft dan net genoeg voorraad planken in de tent. Johan gaat eerst de 3 ‘duimhengen’ (soort scharnier voor de poortdeur) aanpassen. Er moeten 3 ronde gaatjes vierkant worden, zodat daar ook een slotbout inpast. Dat wordt dus even vijlen. Ellen gaat 12 rode planken aan beide kanten schuren (met 240) en aan 1 kant een tweede laag rood geven. Daarna krijgen 16 planken een laag rood op de blanke kant. Er is weer een 9 liter blik rode verf leeg. Ellen bestelt meteen nieuwe verf (van alle soorten 1 blik). Johan gaat starten met passen en meten van het speciale paneel (nr 9). Daarna wordt het eerst als een vast paneel gemaakt.

2-5-2020 plaatduimen
Ellen gaat de laatste 16 planken rood aan beide kanten schuren. Dit is echt voorlopig de

laatste grotere schuurklus. Johan maakt een deel van paneel 9 dicht. We bekijken samen hoe breed de deuropening zal moeten worden en beslissen voor een brede opening. Er zijn wat stevige regenbuien met klappen onweer. Gelukkig kan Johan (droog) vanaf de binnenkant van de carport werken aan het deel wat deur moet worden. 12 rode planken hebben een tweede laag rood gekregen op de laatste kant. 16 planken een tweede laag rood op 1 kant. De balkjes van de grote stapel kunnen opzij. (Ellen gaat zich op huishoudelijke klussen storten.) Om de ‘plaatduimen’ (waar de ‘duimhengen’ op scharnieren) te bevestigen
moeten er stukjes uit de eerste plank gehaald worden. Daarvoor moet de plank even los gemaakt worden. De eerste ‘duimheng’ zit er op. 





3-5-2020 rode verfafdeling opgeruimd
De laatste 16 planken krijgen, van Ellen, de laatste tweede laag rood. Daarna worden alle kranten van de grond gehaald en alles netjes

opgeruimd. De rode verfhandschoenen mogen bij het vuilnis. Johan gaat verder met het poortdeel van paneel 9. Alle 3 duimhengen zitten er nu op. Om extra stevigheid aan de onderkant te krijgen, komt er een paal in. Daarvoor moet
eerst het padvast tot op de betonbalk worden weggegraven. Als het paaltje vastzit, wordt het meteen door Johan rood geschilderd. De klink van de poort wordt bevestigd (maar kan nog niet echt gebruikt worden, omdat de poort nog onderdeel is van het vaste paneel.
Johan moet wel veel kleine aanpassingen doen om het passend te krijgen.

4-5-2020 poortdeur

Johan gaat aftekenen welke planken doorgezaagd moeten worden om de poort echt poort te laten worden. Er wordt eerst een stukje ingezaagd met de kapzaag. M.b.v. de multitool wordt de plank verder doorgezaagd. 
Ellen heeft een ‘blog-tekst-dag’). Als de deur open is, wordt de sluiting goed passend gemaakt en worden stukjes blank hout (door Johan) rood geschilderd. Johan vindt in een metalen ketting. Samen beslissen we hoe ver de ‘uitzwaai’ van de poortdeur mag worden. Daarna knipt Johan de ketting op maat. 
Ellen ziet in de Praxis folder een actie voor Altrex-steigers. Johan reserveert meteen een bouwsteiger. We kunnen die morgen ophalen in Ulft. (We hadden al eerder bedacht dat het toch wel handig is om een echte steiger te hebben. Bij de Gamma hadden we bekeken hoe een Altrex steiger er uitziet. Toen hebben we besloten om een actie af te wachten. Dat scheelt toch wel behoorlijk in de prijs!) Johan gaat opmeten waar de dwarslatten van de korte panelen boven de schuur moeten komen. De vlechtschermsteunen worden op hun plek geschroefd.

5-5-2020 een steiger
Johan gaat opmeten hoe breed/lang de ‘dwarsliggers’ moeten worden. Ze worden alle 3 gemaakt en, zo nodig, voorzien van een streekje verf. (Ellen heeft weer een blog-tekst-dag en gaat ook nog even de tuin in.) De voorraad geschilderde planken wordt bekeken door Johan. De ‘mindere’ planken worden er uit gehaald. Zij kunnen

gebruikt worden om kortere planken voor de panelen boven de schuur. Ook de rest stukken worden gecheckt. Er worden in totaal, met de afkortzaag, 45 plankjes van gemaakt. We gaan samen naar Praxis Ulft om de steiger op te halen Daar bleek dat de gereserveerde module C maar een onderdeel was voor een steiger. Je moet dan ook module A en B hebben. Gezien de kosten laten we module C voorlopig vervallen en gaan we voor A en B. Die zijn echter niet beiden op voorraad in Ulft. Er wordt gebeld naar Praxis Lichtenvoorde. Daar zijn ze wel allebei. Ze worden voor ons apart gezet. We gaan ze meteen ophalen. Het past net in de auto als Ellen achter Johan gaat zitten.



6-5-2020 Een hogere steiger
We gaan eerst aan de slag met de 45 plankjes. Johan schuurt de kopkanten, Ellen veegt ze schoon en schildert (met nieuwe handschoenen!) de randjes. 

Goed nieuws uit Haaksbergen: de zonnepanelen met toebehoren kunnen volgende week dinsdag geleverd worden. Johan gaat de steiger bestuderen en in elkaar zetten. Hij blijkt (met module A en B) toch lager dan we dachten. Johan gaat toch maar weer naar Ulft, in de hoop dat module C daar nog is. (Ze nemen geen telefoon op, dus duimen.) Gelukkig


was hij er nog. Thuis gaat Johan module  C toevoegen. Het geheel is behoorlijk hoog. Hij klimt (via luiken in de tussenvloeren) naar boven. 

7-5-2020 vanaf de steiger
Johan gaat eerst de poortdeur aanpassen. Die blijkt toch nog een beetje aan te lopen bij het

scharnier. Daarna gaat hij , m.b.v. de nieuwe steiger, verder met de korte panelen boven de schuur. De korte plankjes worden, m.b.v. een boormal, voorzien van 2 gaatjes. Daarna worden ze verdiept.  (Dat heeft officieel een soeverein.)  Het eerste schot wordt op de grond klaargemaakt.
Voor de zekerheid (en tegen mogelijk verdraaien) worden er onderaan, tegen de  paal, kleine klosjes gemaakt. Het geheel wordt op zijn plek geschroefd. Vanaf de steiger

gaat dat toch een stuk makkelijker. Met een zelfgemaakt hulpmiddel schroeft Johan de plankjes allemaal op dezelfde hoogt op de dwarsplank. Ook het tweede paneel hangt op zijn plek.



8-5-2020 de korte panelen

Het derde korte paneel wordt gemaakt en ook op zijn plek gehangen.  Johan gaat daarna de banden van de camper verwisselen. Hij kan er weer bij de banden nu de voorraadstapel hout weg is. Ellen heeft vandaag de strook tuin rechts ontdaan van onkruid.



9-5-2020 schroefgaatjes camoufleren

Ellen gaat de schroefgaatjes van de carport met rood aantippen. Eerst de bovenste rij, staand boven op de steiger. De tweede rij wordt op de knieën geschilderd vanaf de steiger. Johan houdt een ‘klusjes-dag’. Het verschil tussen wel en niet geschilderde schroefgaatjes is goed te zijn.
 Ellen gaat ook op het schuurdak (daarop gekomen via de steiger) de gaatjes van de korte panelen schilderen. Johan zorgt ervoor dat de steiger stabiel staat aan de tuinkant
m.b.v. de stelpoten. Aan de achterkant zou geschilderd moeten worden vanaf de trap of ladder. Ellen durft dat niet aan. Het wordt dus een actie voor Johan. Die probeert of de
steiger er toch kan staan en dat lukt. Hij moet wel via de zijkant omhoog. De onderste rijen schroefgaatjes worden (door Ellen) vanaf de grond gedaan. De laatste 6 panelen aan de binnenkant zijn later aan de beurt. Johan heeft de stapel banden van de camper gezekerd met banden in de hoek (die weer met zelfgemaakte klosjes aan de wand vast zitten.) De kapotte plank aan de achterkant van de schuur
wordt er voorzichtig tussenuit gehaald.  Daarna, in de werkplaats, gelijmd en in de klemmen gezet.






10-5-2020 Moederdag
Van de laatste 6 panelen worden de schroefgaatjes van de onderste rijen aangetipt. Tussendoor wordt Ellen blij verrast met een mooi boeket van Marijke en Hendrik. (Het werd gebracht door Jan Fleur.) Johan gaat de gelijmde plank bewerken. Eerst wordt het achterste

stuk van de groef weggezaagd. Daarna moet Johan een paar keer heen en weer lopen om uit te proberen of de plank al weer past in de opening. Als het passend is, wordt de voorkant geschuurd en weer in de verf gezet. We inventariseren samen wat voor materiaal we nog hebben om een houtopslag en plantenbak te maken (dit moet een project van Ellen worden). Bij voorkeur gemaakt van materiaal dat we nog hebben.

11-5-2020 plank weer op zijn plek
Johan plaatst de plank achter de schuur weer terug en geeft het nog een laag verf. Ellen gaat tekenen (en rekenen) m.b.t. de plantenbak. Omdat er materiaal nodig is dat nog verwerkt zit in het achterste opslaghoek, wordt nog even gewacht met de uitvoering. Op het perceel naast ons wordt vandaag zeer actief gewerkt. Toen er een hoge huiskraan kwam (en omdat er behoorlijk wat wind staat) heeft Johan de camper in de carport gezet. (Jammer genoeg vergeten om de stroomkabel en de haspel van te voren weg te halen.) Johan geniet van het bouwproces naast ons. Hij gaat weer ‘constructeur spelen’ m.b.t. de carport-poort. Pascal Michorius bericht dat de levering rond 9 uur zal zijn.

12-5-2020 Levering zonnepanelen
Op weg naar haar sportactiviteit (in de buitenlucht vanwege corona) vroeg Ellen aan de bouwvakkers (actief op het perceel naast ons) om hun auto te verplaatsen die voor ons huis (en deels het pad) staat te verplaatsen i.v.m. de levering. Om 8.45 uur werd het gebracht. De ‘pallet-lifter’ liep vast in het padvast. Johan moest hem m.b.v. onze auto lostrekken. Het

pakket werd daarom maar op de weg gezet. We mogen (weer)  een paar keer op en neer lopen naar de schuur (waar ruimte is gemaakt.) Daarna ligt alles in de schuur. We
starten het project ‘plantenbak’. Johan zaagt eerst een lange brede plank in 2 stukken van een meter en 2 stukken van 30 centimeter, waarbij lelijke stukken vermeden worden. 

Ellen gaat de platen en 10 dunne latten schuren. Johan rijdt even naar Overkamp voor 2 balkjes en een doosje schroeven die nodig zijn voor dit project. De balkjes worden in de lengte doormidden gezaagd, zodat ze mooi vierkant worden. Ellen start met het aftekenen en inzagen van een balkje. Johan maakt het af (Ellen had toch te weinig kracht in haar arm.) Na het aftekenen door Ellen, doet Johan het handzaag-werk. Johan bekijkt wat er allemaal bij de zonnepanelen geleverd is aan de hand van de pakbon. Daarbij probeert hij te snappen hoe alles in elkaar moet. Ellen heeft alle gezaagde onderdelen en latjes voor de plantenbak voorzien van primer. (In de tent, waardoor er iets minder last was van tranende ogen.)

13-5-2020 nog meer hout
Johan rekent uit hoeveel hout er nog nodig is voor de grote poort en de panelen boven de poort. Daarna worden de reeds geschilderde planken geteld en wordt een bestellijst gemaakt. We gaan samen op de fiets naar Winterswijk o.a. om het hout te bestellen bij Overkamp houthandel en nog even naar de Gamma. Johan studeert verder op het materiaal van de zonnepanelen. Ellen schuurt en schildert de eerst de eerste laag rood aan

beide kanten van het materiaal van de plantenbak.

14-5-2020 de plantenbak
Ellen gaat tijdens het boodschappenrondje nog even naar de Gamma. Johan ontdekte gisteren dat hij toch nog wat gereedschap miste (en zocht het op op internet, zodat Ellen wist hoe het er uit ziet en of het nog voorradig was.) Johan

zet de steiger in de hoogste stand met de hoge trap naast de carport en zet ze stevig vast. Hij gaat voorbereidingen treffen m.b.t. de zonnepanelen.  Ook de ladder wordt er bij gezet. Het dekzeil wordt los gehaald. Ellen gaat de vlakken en palen van de plantenbak in elkaar zetten. Daarna worden steunlatten voor de bodem op maat gemaakt
(actie Ellen). Johan zaagt de 2 grote dwarslatten iets in m.b.t. de trellis. Ook de bodem wordt op maat gemaakt. Daarna gaatjes voorboren in de bak t.b.v. de steunlatten. Eerst was er een verkeerde rekengedachte, hetgeen leidde tot 10 verkeerde gaatjes. Nieuwe gaatjes gemaakt en de foute met houtvuller opgevuld. Johan heeft het dekzeil weer ‘oprolbaar’ gemaakt.

15-5-2020 materiaal controle
Pascal Michorius belt, tijdens ons ontbijt, dat hij richting Meddo gaat. Bij het controleren van de geleverde materialen voor de zonnepanelen, blijken er toch 2 dingen niet geleverd te zijn. We bespreken ook de optie om de warmtepomp als airco te laten werken. Pascal zoekt uit wat de mogelijkheden (en kosten) zijn. Ellen slaat aan het rekenen m.b.t. de ‘trellis’: hoeveel latjes, hoe lang moeten ze worden, en wat moet de afstand tussen de latjes worden (wordt ongeveer 9,5 cm.) Na een rondje lopen en na de lunch zaagt Ellen 10 latten van 92 cm en 6 van 141,5 cm op maat. Daarna nog even schuren en een laag rood geven. Johan is bezig op het dak van de carport. Hij heeft 2 frames (waar de zonnepanelen op komen) meegenomen op het dak en checkt de latten van het dak. Hij moest nog 2 latten bij Overkamp halen. Hij maakt die latten + nog 1 die er nog was, op maat en zet ze in de primer.

16-5-2020 NKC-vrienden
Ellen gaat eerst de 3 latten wit schilderen. Daarna is het tijd voor huishoudelijke klussen. Johan rolt het dekzeil op en gaat daar weer aan de slag. Na een paar uur worden ook de nieuwe latten vastgeschroefd. De bevestiging van het dekzeil wordt aangepast. ’s Middags krijgen we bezoek van onze NKC-vrienden Elly en Ben. We gaan lekker een stuk fietsen. Elly en Ben overnachten in hun camper op ons pad.

17-5-2020 10 frames
’s Middags fietsen we met z’n vieren rond Zwillbrock Ven waar er weer flamingo’s waren.

Daarna gaat Johan nog heel even het dak op om 10 frames neer te leggen. Elly helpt hem met takelen. Ellen en Ben gaan inkopen doen voor de maaltijd die Ben gaat bereiden.

18-5-2020 metalen onderrand
Johan past hoe de 10 frames over de lengte passen. Daarna

komt een aangepaste metalen rand onderaan. Eerst moeten er (weer) schroeven gehaald worden, zowel voor de carport als voor de plantenbak.
Johan rijdt weer even naar Overkamp. Hij neemt meteen ‘duimhengen’ mee voor de poortdeuren. Ellen schroeft de steunbalkjes onder de plantenbak. Na het voorboren van de bodemplaat wordt die ook vast gezet. Daarna zetten we (samen) de balkjes onder de bak en de onder- en bovenbalk van de trellis vast. Ellen gaat de latten op de hoek
voorboren en daarna met veel moeite en hulp van lijmklemmen vastzetten.

Vandaag tot de helft van  de horizontale  latten gekomen. Johan heeft de hele metalen onderrand aan het dak, met hulp van lijmklemmen,
vastgeschroefd.  Ook de tussenstukjes zitten op hun plek.

19-5-2020 platen op maat
Johan bestudeerd weer even de handleiding. Hij start met het vastzetten

van de ‘platen’/frames vanaf de voorkant. In eerste instantie met 2 schroeven. Ellen gaat verder met de trellis van de plantenbak. Nu iets handiger door de bak op zijn kant te leggen. Eerst worden de laatste
horizontale latten uitgemeten en vastgezet.  Op een paar kruispunten

worden latjes vastgeschroefd. Tot slot worden de schroefgaten in de bak geplamuurd. De onderste rij ‘platen’ voor de zonnepanelen zitten definitief op hun plek. De bovenste rij wordt afgemeten. Er moet een randje van af (het deel dat normaal onder de volgende rij komt.) Deze actie vindt plaats in de tuin.



20-5-2020 platen vast

Johan gaat verder met het bewerken van de frames m.b.v. zaag en de multitool. Het verschil is zichtbaar. Daarna worden de platen op het dak vastgezet. Ellen gaat de plantenbak schuren. We besluiten om toch maar alle trellis-
latjes aan elkaar vast te maken.  (We hebben toch genoeg kleine schroefjes.) Daarna wordt alles nog een keer geschilderd.  Dit moest
in 1x gebeuren. Johan heeft alle 10 aangepaste platen op de bovenste rij gelegd. Ze zijn

met de 6 schroeven per plaat vastgezet, vanuit de opening in de plaat. 

21-5-2020 gaten boren
’s Morgens gaat Johan zich voorbereiden voor de volgende actie: gaten boren op de plekken (= de latten eronder) waar de klemmen van de zonnepanelen mee vastgezet moeten worden. ’s Middags gaat hij het uitvoeren. Ellen heeft een ‘klusjes-dag’(o.a. achter de naaimachine) en gaat ook even de tuin in. Johan maakt de zij-goot voor aan de achterkant op maat en bevestigt die.

22-5-2020 rubberslab

Johan maakt de zij-goot aan de voorkant op maat en bevestigt die. Daarna gaat hij de rubber ‘loodslab’ (zonder lood) over de nokbalk bevestigen. Dat is best wel spannend, omdat het zelfklevend is. Ellen
gaat de plantenbak voorzien van rubber.  Het wordt eerst vastgezet met een nietje en daarna met een latje. Het was een heel geknutsel, maar vandaag wel afgerond met nog een

extra streepje verf op de latjes en op enkele plekken op het rubber. De nok is mooi afgedekt met de rubberslab. De bevestiging van het dekzeil moest nog wel even aangepast worden, zodat alles droog blijft totdat installateur Dennis komt. Johan stuurt een foto naar Pascal Michorius om
te laten zien dat het dak gereed is voor de zonnepanelen. We bedenken dat het wel leuk en verstandig is om nog een afdeklat op de rand van de plantenbak te maken, zodat evt. regenwater niet tussen het rubber en hout kan doorlekken. Het dekzeil aanpassen ging moeizamer dan verwacht.



23-5-2020 afdeklatten en afvoer-roostertjes

We bekijken samen hoe het randje van de plantenbak kan worden. Johan gaat plankjes op maat maken. In de bodem maakt hij 2 openingen (om overtollig water af te voeren) m.b.v. 2 afvoer-roostertjes. Ellen geeft de latjes een laag primer. Johan gaat aan de slag om de 2e verbinding tussen de carport en de schuur te maken. (Het witte blokje en het
rode buisje lagen al een tijdje klaar. Het draadeind moest nog wel op maat gemaakt worden.)  Hij was snel klaar.


24-5-2020 slopen met douche

Johan start met het leeg halen van het tijdelijke hok achter de tent om het daarna te slopen. (Het materiaal is nl. goed bruikbaar voor, de nog te maken, houtopslag.) Ellen gaat de latjes van de plantenbak schuren en nog een laagje rood geven. Daarna helpen om het hok leeg te maken. De meeste spullen worden voorlopig achterin de carport gezet. 
Tijdens het slopen kreeg Johan nog een onverwachte douche. (Water vanaf het dak van het hok.) Ellen gaat achterin de tuin aan de slag om ongewenste planten te verwijderen.

Het past niet allemaal in de kliko. De latjes worden op de plantenbak vastgezet (actie Johan, omdat hij de slagboor-schroevendraaier in gebruik had) en de gaatjes worden geplamuurd (actie Ellen). Ondanks dat het af en toe een beetje regende, konden we toch lekker buiten klussen.  Het is gelukt om het hele bouwsel weg te halen.




25-5-2020 tijdelijke opslagplaats

Johan start met het opruimen en uitsorteren (en zo nodig weggooien) van het materiaal uit het hok. Ellen geeft de plantenbak nog een laag rood. Daarna brengt ze 1 lading brandhout vanuit de tent naar de kast in huis. Vervolgens verder met de achtertuin. Johan verzaagt kort, schoon hout tot kachelhout. De carport fungeert tijdelijk als opslagplaats. 


26-5-2020 de plantenbak

Johan gaat (toch maar) eerst een tekening maken van de houtopslag. Ellen gaat aan de slag in het stuk tuin tussen de carport en de tent, vooral het achterste deel en achter de schuur. Er was weer een hele berg ‘onkruid’. Johan gaat inventariseren welke materialen (die we hebben) geschikt zijn voor het maken van de houtopslag. Overkamp belde dat het bestelde hout (planken voor de voorkant van de carport) morgen geleverd worden. Samen brengen we de plantenbak naar buiten, op zijn plek, naast de warmtepomp. Johan gaat de nieuwste pallet (overgehouden van de levering van de zonnepanelen) deels slopen en geschikt maken als bodem voor de houtopslag.


27-5-2020 bodem

Johan bedenkt hoe hij de gesloopte pallet zo handig mogelijk kan gebruiken als bodem. Tijden de lunch brengt Overkamp het bestelde hout. Johan verplaatst zijn werkplek naar (voorin) de carport. Samen brengen we (in 12 ritjes) het hout naar de tent. Ellen haalt de stickertjes en nietjes van alle 40 planken en de 3 balken en schuurt alles. Johan heeft de
‘bodem’ van de houtopslag klaar. 

28-5-2020 doorwaaien
Johan heeft het hout uitgezocht voor de ‘profiellijsten’ van de zijkanten en ze daarna netjes gemaakt (= geschuurd/) Daarna gaat hij starten met  het maken van de ‘profiellijsten’. Ze worden gemaakt van samengestelde latten i.p.v. uit 1 stuk. Ellen gaat het gisteren geschuurde hout in de primer zette. Omdat het ‘hok’ weg is, lukt het Johan om de achterflap

van de tent open te zetten. Zo kan het een beetje doorwaaien. Dat scheelt toch weer in het tranen. Johan schuurt de ‘bodem’ nog een keer en gaat op zoek naar geschikte OSB-platen voor de achterwand. Als hij ze gevonden heeft, schuurt hij ze. De plantenbak wordt gevuld met de nieuw gekochte potgrond.


29-5-2020 achterwand
Bericht van Pascal dat de materialen voor de regengoot dinsdag geleverd kunnen worden. Ellen gaat al het geprimerde hout schuren. Johan maakt balkjes op maat voor de achterwand van de houtopslag en schuurt ze meteen. Ze lijken weer als nieuw. Als er nog een randje van de OSB-plaat af moet, wordt de stroom vanaf de aansluiting op de camper gehaald. Ellen schildert planken aan beide kanten rood. Het is vandaag gelukt om er 14 (van de 40) te doen. De achterwand van de houtopslag is klaar.

30-5-2020 warm weer

Johan maakt een foto van de bloemenpracht in de voortuin. Daarna gaat hij rekenen, passen en meten hoe groot/hoog de dakpannen voor op de houtopslag werken. Ellen proeft
de eerste aardbei (van dit seizoen) van eigen bodem. Hij is heerlijk! Johan gaat de zijframes maken. De verbindingsstukjes worden meteen in de primer gezet. Ellen gaat verder met het schilderen van de planken. Het lukt om er 11 te doen. Het is goed opletten, omdat de verf

snel droogt bij dit warme weer. De zijkanten worden, m.b.v. lijmklemmen, even op de bodem gepast. Daarna worden de onderdelen in de primer gezet. We gaan genieten van een BBQ.

31-5-2020 bijwerken
Eefje komt ’s middags (zodat haar ouders een klus bij huis kunnen doen) . Ellen gaat een lekker stuk met haar 
wandelen. Johan gaat verder met de houtopslag. Hij zet de onderdelen in elkaar om te kijken of het past.  Er moesten kleine plekjes bijgewerkt worden. Daarna zoekt hij materiaal dat geschikt is voor het tussenschot.

1-6-2020 extra stevigheid
Ellen gaat de laatste 15 planken aan twee kanten rood schilderen. De verf in het blik is dikker geworden en wordt aangelengd met een beetje water. Na 10 planken wordt de

laatste verf uit het blik gehaald. Johan is bezig met het middenschot van de houtopslag. Ondanks steeds goed opletten, was er toch iets verkeerd gegaan. Dat betekende: los halen en aanpassen. Er zijn, voor de stevigheid, ook extra
verstevigingslatten voor het dak bevestigd. Ellen heeft 12 latten, na het schuren, een tweede laag rood gegeven met de verf uit het nieuwe blik. Vanwege het mooie weer gaan we na de thee een flink stuk wandelen.

2-6-2020 tussenschot

Johan maakt het tussenschot op maat en plaatst die. De goten (met bijbehorend materiaal) worden geleverd en daarna meteen door ons naar de schuur gebracht. Ellen gaat het restant planken (=28) aan twee kanten schuren met 240. Soms met er iets weggekrabd worden. (Op sommige plekken waren de planken stevig gekleefd aan het droogrek.) Daarna worden ze aan 1 kant voorzien van de tweede laag rood. De tent voelt aan als een sauna. (De verf droogt bijna onder de kwast vandaan.) Johan bevestigt tijdelijke latjes voor de dakpannen en meet uit hoe het komt. Het wordt toch net weer even anders dan bedacht. 12 planken hebben aan de ‘mooie’ kant een tweede laag rood gekregen. Johan maakt de panlatten op maat.

3-6-2020 dakpannen
De panlatten worden bevestigd. Nu gaat Johan opmeten hoeveel er van de bovenste

dakpan af moet om het dakje goed op maat te krijgen. Daarna worden de nodige latten geschuurd en de delen die nog niet  voorzien waren in de primer gezet door Johan. Ellen geeft de laatste 28 planken een tweede laag rood aan de ‘mooie’ kant. Het rek ligt vol. Johan gaat de dakpannen voor
de bovenste rij aftekenen en doorslijpen.  Ook wordt gecontroleerd hoeveel dakpannen er naast elkaar op een rij passen. Het zijn er 10 en
het past precies.  Ellen heeft onkruid verwijderd rond het aardbeienbed en naast de tent.



4-6-2020 houtopslag schilderen
Johan gaat op zoek naar restanten rode plank die geschikt zijn voor de zijkant van de houtopslag. Ze worden meteen op maat gemaakt. Ook restanten van planken uit de hal (met white wash) zijn nodig. Ellen gaat de houtopslag schuren en daarna rood schilderen.

Het geheel wordt daarvoor ook op de achterwand neergelegd, zodat de onderkant een laagje rood kan krijgen. Omdat de onderkant moet drogen, worden de latten van het dak ook in deze positie geschilderd. Dat is wel zo handig, omdat het dan niet zo hoog is. Ook de binnenkant wordt zo geschilderd. Ellen knielt daarbij op de achterwand (binnen). Om de voorkant en de achterwand te schilderen
moet het geheel toch weer rechtop. Johan gaat naar Overkamp voor schroeven. (Hij levert meteen een doosje in die toch over was.) Hij bestudeert ook de dakgoot en concludeert dan hij niet zoveel zelf kan doen. (Alleen de beugels ophangen.) Aan het einde van de middag kwam er een stevige regenbui. (Goed voor de tuin!) Gelukkig was het schilderwerk in de carport. Het ging toch wel hard met de rode verf, daarom toch maar weer een groot blik besteld.

5-6-2020 gaatjes
Gisteren bleek dat er gaatjes zaten in het dekzeil. Johan had daar emmers onder neergezet. Daar zat nu een laagje water in. Hij gaat de gaatjes afdichten met tape. Johan gaat meten waar steuntegels moeten komen t.b.v. de houtopslag en met een stukje padvast weghalen. (’s middags hadden we een NKC-overleg bij ons.) ’s Avonds ontdekt dat het dekzeil toch nog op een paar plekken lekt.

6-6-2020 gevulde plantenbak
Johan helpt Michiel om grind te halen uit Dinxperlo. Ellen gaat de gezaagde plankjes

schuren. Daarna krijgen de kopse kanten van de rode planken een likje verf. De witte plankjes worden helemaal geschilderd (actie in de werkplaats). Daarna de achterwand van de houtopslag gecontroleerd en krijgen ‘kale’ plekjes een tipje rood. Daarna wordt de plantenbak gevuld met stekjes klimop en geraniums en witgoed uit de tuin. (Die waren ook
ooit als stekjes meegekomen naar Meddo.) Johan gaat de steuntegels in
het padvast plaatsen. Zo komt de houtopslag straks mooi waterpas te staan op 4 tegels.

Johan gaat de steiger aanpassen (verlagen), zodat hij later de beugels van de goot handig kan bevestigen.


7-6-2020 ‘wandelende’ houtopslag

Johan gaat de houtopslag op zijn plek zetten. M.b.v. stukken OSB-plaat ‘wandelt’ hij met de houtopslag vanuit de carport
naar de plek naast de kliko’s.  ’s Middags gaan we naar Eefje om haar eerste verjaardag te vieren.







8-6-2020
zijwanden
Johan is niet tevreden over de opening tussen houtopslag en het huis. Die is nl. niet ‘waterpas’. Hij haalt de houtopslag van zijn plek en plaatst dunne 

stukjes tussen de bodem en de steunbalken. Daarna staat hij ‘spatrecht’. Ondanks dat het miezert, gaat Ellen de OSB-platen aan de binnen kant controleren en, zo nodig,  met rood. Om het advies van de fysio op te volgen ( knieën momenteel niet belasten), wordt het onderste deel zittend op een leeg verfblik gedaan. Johan begint met het plaatsen van de plankjes van de zijwanden. Het is wel even opletten: de plankbreedtes van huis en schuur verschillen 
een klein beetje. Na een keer alles opgestapeld te hebben en weer los gemaakt, komt het in elkaar in de lijn met de planken
van het huis.
 Daarna gaat hij hout voor het boeibord zoeken en op maat maken. Ze worden zodanig gemaakt, dat ze eerst nog een keer wit geschilderd kunnen worden. De steunpunten, waar ze straks op
vastgeschroefd worden, worden alvast voorgeboord.
 Voor de zekerheid wordt nog even gecheckt of het allemaal past.

9-6-2020 gootsteunen

De eerste klus is het afdrogen van de houtopslag (na de regen van de nacht.) Johan gaat de goot-beugels monteren. Ellen schuurt eerst de 4 delen van het boeibord en voorziet ze, in de werkplaats, van een laag wit. Er worden toch maar nieuwe schilderhandschoenen gepakt. De oude stonden, letterlijk, stijf van de verf. Daarna wordt de houtopslag, voor
zover nodig, geschuurd. Daarna volgt het schilderen. Om bovenop te
kunnen schilderen wordt een kruk gepakt en op de tenen gestaan. Het linker vak, op de bodem na, is klaar. Het is Johan gelukt om alle
gootsteunen te monteren. Hij heeft rekening gehouden met de waterafloop richting de afvoer.

10-6-2020 ‘lekkende’ plank hersteld
Johan gaat zich voorbereiden op het aansluiten van de regenpijp. Daartoe bestudeert hij foto’s op de blog m.b.t. afvoer rond de schuur. Daarna wordt het spitten tot de aansluiting. Bij Overkamp worden nog wat aansluit-bochten gekocht. Ellen gaat het rechtervlak van de

houtopslag schilderen. Daarbij wordt, voor het onderste deel binnen (en voor de kleine, witte naadjes aan de achterkant van planken), weer gezeten. Gelukkig hadden een paar regendruppels geen effect op het schilderwerk. De houtopslag is klaar m.b.t. de rode verf. Met het allerlaatste beetje rode verf uit het blik wordt de ‘lekkende’ plank van de
schuur hersteld (nadat eerst het hars was weggeschrapt en geschuurd. De laatste klimop-stekjes worden geplant bij het kaalste deel van de schutting. Het aansluiten van de regenpijp is nog een hele puzzel met allerlei bochten. Als het allemaal klaar is, stuurt Johan de foto’s naar
Pascal Michorius.  We krijgen bericht dat Dennis volgende week weer gaat beginnen en dat we nog wel van hem horen.

11-6-2020 dakpannen
Johan gaat (nadat hij eerst een tijdje heeft gekeken naar het  boren voor de

aardwarmtepomp bij de buren) de houtopslag afwerken, startend met de ‘zij-boeiborden’. Daarna de dakpannen precies passen. Er moet aan de zijkant toch nog een stuk af, dus Johan gaat (buiten) weer slijpen. Voordat ze geplaatst worden, worden de dakpannen schoongespoten. De
houtopslag wordt toch maar verder van het huis gehaald (m.b.v. ‘wrikken’ en ‘wandelen’.) Nu kan de rubberslab handiger geplaatst worden. Bericht ontvangen van Michorius dat Dennis dinsdag komt, samen met een hulpje. Hij gaat dan starten met de zonnepanelen. De
rubberslab wordt vastgeplakt. Een paar plekjes aan de achterkant krijgen nog een tipje rood. De witte bovenlatten worden vastgeschroefd en de schroefgaatjes geplamuurd.
Daarna wordt het geheel weer m.b.v. balken op zijn plek ‘gewandeld’. 

12-6-2020 graven
Johan gaat een gat graven in het padvast (en het puin eronder) op de plek waar de ‘aanslag’ van de grote poorten moet komen. Hij graaft door tot de betonrand. Ellen herstelt een scheurtje in het plastic raam van de schuur. (Daarna gaat ze met een zachte bezem langs de boeiborden van het huis om spinnenwebben te verwijderen.) Het onderste deel van de onderste doorgeslepen dakpan wordt voorzien van een paar streken zwarte viltstift.

Het effect is netjes grijs, dus onopvallend. De geplamuurde boeiborden worden geschuurd en voorzien van nog een laag witte verf. Het is tijd voor de vervolgactie: ongewenste planten uit de tuin tussen de carport en de tent. Johan moet vanwege zijn mobiel naar Winterswijk. Op de terugweg bedacht hij dat hij nog iets moest halen (voor zijn huidige klus) bij de Gamma. De tuin was meer, en zwaarder, werk dan verwacht. Een volgende keer maar weer verder. Johan boort gaten in de betonbalk om
de houten paal aan vast te kunnen zetten. Deze wordt vastgezet met 2 ‘hoekankers’. Daarna gaat er alvast een laagje puin op.

13-6-2020 boter-kaas-en-eieren

Johan maakt van een restant hardhout een ‘boter-kaas-en-eieren’-vorm ter verankering van de balk. Daarna bekleedt hij de balk voor een deel met rubber.  Ellen gaat, zo lang het droog blijft verder met de tuin. (voorspelling was om 11.00 uur regen. Dit werd later bijgesteld tot 15.00 uur.) Omdat het droog bleef, is de het hele deel van de tuin gelukt. Er zijn
zelfs ‘gevonden voorwerpen’(schroef, nietjes, boortje, hoekje van lijmklem). Van de paal in het padvast steekt er nu nog een klein stukje
bovenuit. Johan gaat, in de tent, de balken bewerken die in het midden van de poortdeuren moeten komen. De balk in het padvast wordt ingekort
en voor een groot deel voorzien van rubber. De grote midden-balk wordt gecheckt m.b.v. lijmklemmen. Daarna zet Johan hem in de primer. 

14-6-2020 10 cm regen
Ellen schuurt en schildert de grote balk in de tent. Johan creëert een werkplek in de carport, zodat het net geschilderde hout niet stoffig wordt. Ellen plakt zwarte tape op de koperen leidingen achter de kachel. (Dit was al langere tijd een klein ‘stoor-object’. Dacht dat het met een speciaal buisje moest, maar Duct-tape werkt ook goed.). Johan rekent uit en tekent af op de dunnere balken waar inhammen en sleuven moeten komen waar de dwarslatten van de poortdeuren in eindigen. Natuurlijk maakt hij eerst

een hulpmiddel: een freesmal. De eerste sleuf wordt gemaakt. Rond 15.00 uur begint het heftig te regenen en onweren. Dit was goed voor de tuin (in deze droge periode). Het dekzeil is niet goed bestand tegen zoveel regen. Er was de nodige lekkage. Er zijn 6 emmers neergezet op strategische plekken op zolder. Er is ongeveer 10 centimeter regen gevallen!


15-6-2020 frezen



De vliering in de carport ziet er redelijk droog uit. Ellen schuurt (in de tent) de grote balk en schildert hem voor de tweede keer wit. Johan freest de overige 7 gleuven in de 2 kleinere balken. Dat frezen gaat vanaf 2 kanten (oftewel: heel goed mikken!) Er is nog een doosje gebracht m.b.t. de zonnepanelen. Ook 8 inkepingen worden gemaakt m.b.v. frees en beitel.
Dit gebeurt met 2 balkjes tegelijk. Ellen gaat daarna de balkjes schuren, inclusief 
de gemaakte sleuf, en in de primer zetten.  Johan gaat een beetje opruimen en de carport voorbereiden op de werkzaamheden van morgen. Daarvoor wordt ook de steiger weer in de hoogste stand gezet. De aardbeienoogst was vandaag groot. (Gisteren niet geplukt vanwege de harde regen.)





16-6-2020
zonnepanelen

Om 7.50 uur (eerder dan verwacht) komen Dennis en hulp Tijmen van de firma Michorius. Eerst wordt het dekzeil op gerold.  Binnen een uur ligt de
bovenste rij zonnepanelen op het dak. Een goede samenwerking tussen 3 heren: Johan (op de vliering) steunt de onderkant, Dennis (op het dak)
legt ze op hun plek, Tijmen (op de grond en op de ladder)
geeft ze aan. Daarna volgt ook de onderste laag. Voor de lunch waren ze alle 20 op hun plek en 
onderling verbonden. Dennis soldeert de linker (op maat

gemaakte) gootdelen aan elkaar en sluit het, o.a. met
een bocht, aan op de regenpijp.  Hij gaat donderdag verder. Ellen schildert nog
even de 2 dunne balken. (Bijna vergeten door een klus achter 
de computer.)


17-6-2020 monnikenwerk
Johan houdt zich bezig met monnikenwerk: 16 ronde gaatjes

in de poorthengen vierkant maken. (Ellen is de hele ochtend en halve middag in Borculo met de camper.) Ellen schuurt nog even de 2 dunne balken en voorziet ze van een tweede laag wit.






18-6-2020 houtopslag gevuld
Dennis is er om 7.50 uur. Hij begint met de rechter regengoot. Het

solderen lukt nog net tijdens een beetje regen. Daarna gaat hij verder met het aansluiten van de zonnepanelen. De vliering is helemaal droog na de regenbui van vannacht! (Dus de frames met zonnepanelen zijn waterdicht.) Johan gaat zich bezig houden met de deurhengsels van de grote poorten. Hij maakt weer een mal  (hetgeen eerst een beetje tegen zat) en gaat weer even naar Overkamp voor bouten en
schroeven. Ellen gaat (in etappes, vanwege regen) de houtopslag vullen met het hout uit de tent. Tot onze verbazing past alles er in, zelfs de zelf
gezaagde stammetjes. Dennis legt een kabel aan vanaf de zonnepanelen, via een balk, richting de schuur. Er wordt een gaatje
geboord, zodat de kabel uitkomt bij de schakelkast. Daarna gaat
Dennis uitzoeken of er een mogelijkheid is om met onze warmtepomp op hete zomerdagen te laten koelen. Het is mogelijk, maar er moet dan nog een extra thermostaat aangelegd worden. Pascal zoekt uit wat daar de kosten van zijn. Hij stuurde al snel een appje en we zijn akkoord gegaan.
Tevens bericht dat morgen om 10 uur Chiel komt voor het elektrisch
aansluiten van de zonnepanelen op het stroomnetwerk. Johan zet de grote witte balk tijdelijk op zijn plek. De eerste dwarsplank wordt
(tijdelijk) vastgezet op een deurhengsel (met een bout) en aan de witte balk (met een lijmklem). Door een opmerking van Ellen, bedenkt Johan een andere aanpak en sloopt de eerdere constructie. Hij begint met de linker verticale plank. Bovenaan komt een schuin
kantje (t.h.v. de schoor). Ter hoogte van de hengsels worden inkepingen gemaakt (= les van de kleine poort).
De plank wordt nog even aangepast en het kale hout wordt voorzien van een likje rode verf.







19-6-2020 eigen stroom!
Johan gaat eerst de tekening aanpassen en berekenen hoe de schuine steunlatten precies moeten komen. Daarna maakt hij de eerste verticale plank vast aan de deurhengsels. Vervolgens worden de dwarslatten geplaatst, nadat ze op maat zijn gemaakt. Om ± 10.45 uur komt Chiel. Hij plaatst een soort routerkastje en een stopcontact. De stroomkabel van de zonnepanelen wordt aangesloten op de schakelkast. Hij verbindt ook de datakabel aan onze router en het kastje. Daarna laat hij ons zien op de meterkast dat de zonnepanelen al stroom terug leveren. We gaan het melden bij leverancier Vattenfall en worden doorverwezen naar energieleveren.nl. De
registratie is (na even uitzoeken) gelukt. De 4 dwarslatten en 2 staanders van de linker poortdeur zitten vast.