zondag 21 oktober 2018

Op naar het bijgebouw


24-8-2018 stoffig klusje
Johan gaat de lange platen voor rond de schoorsteenpijp op maat zagen. Een stoffig klusje. Hij heeft er eerst de gewone stofzuiger bij (om de hoeveelheid stof te beperken), maar pakt later toch de professionele stofzuiger.

De tuindeur aan de binnenkant heeft nog een 2e laag nodig. Die lijkt eerst niet goed te dekken. Door er een paar keer extra over te kwasten, lijkt het toch te dekken. Ellen bedenkt later dat de grijze grondverf mogelijk op terpentine basis is. De verf die ze nu gebruikt is op waterbasis. Ondanks de dreiging van een regenbui is het toch droog gebleven. Johan gaat uiteindelijk kleinere stukken in de werkplaats met de zaagmachine bewerken. De klus is zo stoffig, dat een mondkapje nodig is.De delen worden even neergezet rond de kachelpijp om te kijken of ze kloppen. De steunbalkjes op de wand worden ook voorzien van het brandwerende materiaal.

27-8-2018 puzzelen
Johan plaatst het ‘beslag ’van de tuin- en zijdeur terug en haalt het van de logeer- en badkamer af. Hij probeert (op verzoek van Ellen) de WC-kraan iets soepeler te krijgen. Dat lukt een klein beetje. Daarna gaat hij verder met de kachelpijp. Ellen verwijdert eerst alle fabrieksstickers van de

deuren boven (m.b.v. terpentine). Daarna worden de logeerkamer- en badkamerdeuren geschuurd en afgeplakt. Er worden kranten op de grond geplakt bij de logeerkamer. Na de koffie wordt de deur geschilderd. Rond de kachelpijp plaatst Johan, m.b.v. lijm en schroeven, hulplatten. Het geheel wordt een puzzelstuk.
In de ‘voorkant’ worden vierkantjes gemaakt t.b.v. warmte in de relaxkamer. Vanwege brandwerendheid wordt het een aparte constructie (er zit ook weer een plaatje achter het vierkantje). De roostertjes worden later geplaatst.

31-8-2018 voordeur
Na een uitgebreide zoektocht vindt Johan de oorzaak van het ‘niet branden’ van de linkerkant van de badkamerspiegel: een blauwe draad in de centraaldoos was los gesprongen. De deur van de logeerkamer blijkt  na 1 laag verf goed te zijn. Het beslag wordt weer gemonteerd. Ellen schuurt de buitenkant van de voordeur

en schildert die daarna met  kwasten een professionele roller. Het resultaat ziet er redelijk glad uit. Johan gaat (ondanks een protesterende rug) verder met de ombouw van de kachelpijp.
Ook het laatste stukje achterwand krijgt brandwerend materiaal, net als de onderkant. De badkamerdeur wordt geschilderd, nadat er kranten op de vloer waren gelegd en vastgeplakt. (De deur was al geschuurd.)

1-9-2018 omtimmering klaar
Johan probeert de kachelpijp-omtimmering af te ronden 

De deur van de badkamer is prima na 1 keer: kranten en afplaktape kunnen worden weg en het beslag kan er weer op. Ellen gaat zich bezig houden met de tuin. Voor naast de warmtepomp wordt een mooie plant gekocht bij Wenninkhof (deels van een bon die we kregen op ons feest). Rianne zet hem mooi in de meegenomen sierpot. Daarna worden verschillende planten ontdaan van bruine delen. Uit de achterrand van de tuin wordt nog veel onkruid gehaald. De omtimmering van de kachelpijp is klaar!
Johan zuigt de meeste witte stof op, zodat de sporen vanuit de relaxkamer niet meer door het huis gaan. (Dat gebeurde als we vergaten de schoenzolen schoon te maken of geen ander schoeisel aan te trekken.) Al het gereedschap en de workmates gaan weer naar beneden.

2-9-2018 ontkalken
Ellen begint met het ‘ontkalken’ van de relaxkamer. Het beslag van de voordeur en de badkamerdeur worden weer teruggeplaatst.

3-9-2018 Buitengebied
Ellen maakt het laatste stuk van de relaxkamer schoon. Daarna worden dozen met spelletjes uitgepakt. De spelletjes krijgen een plek op de rekken. Ook het nodige speelgoed krijgt een plekje.

 ’s Middags fietsen we ongeveer 2 uur (ruim 25 km) door het buitengebied, o.a. het Korenburgerveen. Dit gaf een mooi vakantiegevoel.
(Johan doet nog een klusje voor de camper: het verbouwen van de elektra-haspel. Dit was nog een ingewikkeld klusje.)

4-9-2018 ventilatiekier badkamer
Johan maakt een aanpassing waardoor het badkamerraam op een kiertje kan. (Er is nl. geen ventilatierooster.)

Ellen pakt dozen (die in de saunaruimte stonden) uit en geeft de inhoud, indien mogelijk, een plekje. Ellens pasteltekeningen (al ongeveer 25 jaar oud) krijgen een plekje op diverse muren.

5-9-2018 ‘wegzet’-plank
Johan maakt een wegzet’-plank voor op zijn bureau (van een restdeel.) Er is geen ruimte genoeg om planken aan de muur te hangen (het raam zou dan niet meer open kunnen.) Om een wandlamp op te hangen in de relaxkamer, worden foto’s van de bouw opgezocht, zodat de schroef in een stijl kan. Johan gaat nog even beginnen met de plinten, (dit kan nu alles schoon is) startend met de hele kleine stukjes.


6-9-2018 rookmelders
Johan pakt de klus ‘plinten’ op. In de logeerkamer moest nog een stukje. De overloop wordt ook afgerond, inclusief de platte plint voor de trap. Ellen bestudeert de rookmelders en maakt ze ‘montage-klaar’.

 Daarna plaatst Johan ze op de betreffende plafonds.
(Dat was net iets te hoog voor Ellen). Ze worden meteen getest.

10-9-2018 6x opnieuw
Na het NKC-evenement in Borculo gaan we weer aan de slag in huis. Na het schuren schildert Ellen eerst het onbeschilderde hout van de dakraamomlijsting.

Johan maakt afwerklatjes voor de bovenrand van de kachelpijp-omtimmering. Een ingewikkelde klus! Na meten, passen en 6x opnieuw make
zitten de latjes op hun plek. De gaatjes worden meteen geplamuurd. Ellen voorziet de WC-deur (boven) van een 1e verflaag. Dit keer zonder het raampje af te plakken. 



11-9-2018 relaxkamerdeur geschuurd
Ellen gaat de dakraamomlijsting schuren en nog een beetje plamuren. De laatste plekjes kunnen na een uur weer geschuurd worden. De badkamerdeur is goed gekeurd.  Het beslag kan er weer op. Nadat er krachten op de grond geplakt zijn, wordt de deur van de relaxkamer geschuurd. De latjes bovenaan de schoorsteen worden ook geschuurd. Johan plaatst nog een paar kleine stukjes plint. Vandaag worden de dakraamomlijsting en de hoge latjes geschilderd.


Van de WC-deur en de omlijsting krijgen een paar plekjes nog een tipje verf.

12-9-2018 relaxkamerdeur geschilderd
Ellen schildert, zo goed mogelijk, het houten blokje voor de kierstand van het badkamerraam. De dakraamomlijsting krijgt een schuur- en schilderbeurt. Daarna wordt de deur van de relaxkamer geschilderd. Johan maakt latjes voor bovenaan de zijkant van de trap op maat, zodat Ellen ze later grijs kan schilderen.

13-9-2018 koordjes vast
De relaxkamerdeur en het blokje in de badkamer zien er prima uit. Kranten en afplaktape worden verwijderd en het beslag gaat op de deur. Johan maakt een ‘passtukje’ naast de trap,

zodat het laatste stukje van de tussenvloer afgedekt kan worden. De haakjes t.b.v. de koordjes van de jaloezieën in de relaxkamer worden geplaatst.

24-9-2018 meterkast bedompt
Omdat de meterkast bedompt ruikt, koopt Ellen een bus purschuim. Johan vult daar kieren mee. Johan gaat de spullen die zeker droog moeten blijven, een plekje in huis geven.

27-9-2018 tent uitruimen
Johan ruimt de tent uit (t.b.v. de verplaatsing) en brengt een deel naar de vuilstort.

29-9-2018 tent verplaatsen
We gaan de tent (onze tijdelijke schuur) verzetten! Ellen maait, met de draadmaaier en hulp van de heggenschaar, het hoge gras van het deel waar de carport komt. 

Johan zet een ‘droogrek’ weer in elkaar en plaatst die op het pad. (Nu is het handig dat de camper weg is.) Daarna dragen
we samen al het hout, stapeltje voor stapeltje, naar het rek buiten. Daarna wordt de tent afgebroken en, ter hoogte van
het terras, weer in elkaar gezet. Op de vloer ligt nu een groot stuk zeil. Het andere ‘droogrek’ (die nu leeg was) wordt in de tent gezet. Daarna gaat het hout van buiten naar binnen (weer stapeltje voor stapeltje). We zijn doorgegaan tot 19.45 uur (het werd al donker), maar toen stond alles op een
nieuwe plek in de tent. 

30-9-2018 heel veel keien en keitjes
We gaan verder met het project ‘tent’. Ellen maait nog een stuk onkruid. Johan haalt de palen (waarmee de houten vloer van de tent verankerd was) m.b.v. een hefboomconstructie uit de grond. 
Ellen verplaatst alle verzamelde keien en keitjes van naast de tent naar het beeld (vrouw

van Zeus, een kunstwerk van Ellens hand). Steeds met een half gevulde emmer. Er was toch wel veel verzameld (en verstopt onder het onkruid.) Tot slot kon ook het laatste gras gemaaid worden. Johan schroeft de platen plywood los. 
M.b.v. de (vorig jaar gemaakte) gipsplaatdragers brengen we de vloerdelen in de tent.

1-10-2018 kachelhoutjes
Johan zaagt de vrijkomende pallets (die onder de tentvloer lagen) in stukjes, 

zodat ze in de kachel kunnen. Ellen voorziet de tent van lusjes, zodat de
voorflap weer makkelijk opgerold kan worden. Omdat de kettingzaag bot was geworden, gaat Johan verder met de cirkelzaag. De buien zorgen er voor dat er ook af en toe een extra pauze is voor Johan. Ellen schuurt de wand rond de schoorsteen m.b.v. de surfrasp en een grof schuurblokje. Daarna wordt er geplamuurd met gipsvuller en worden op de naden verstevigingsband verwerkt. 
De schroefgaten van de wandjes boven de  WC en de meterkast krijgen ook een beetje gips. Van de tentvloer zijn 4 rijen pallets verwerkt tot kachelhoutjes.

2-10-2018 tent iets steviger
Johan gaat (in de miezer) de tegels van onder de tentvloer rondom de tent (en op de onderflappen) leggen. De stapel dakpannen (die achter de tent lagen) krijgt weer een plek achter de huidige locatie van de tent. Ellen gaat de kachelpijpomtimmering schuren en behandelen met voegenfinisher. Omdat het stopt met regenen, gaat Johan weer pallets tot brandhout verwerken.

3-10-2018 voorstrijken
Johan gaat (nu bij droog weer) verder met het verzagen van de pallets. Ook de dwarsbalkjes worden op een maat voor in de kachel gezaagd. Ellen schuurt de kachelpijpomtimmering mooi glad. Daarna wordt oude (dun geworden) behanglijm als voorstrijkmiddel gebruikt. De lengtes en breedtes (t.b.v. het behangen) worden op de omtimmering geschreven. 


4-10-2018 schoorsteen behangen

Johan werkt het laatste stapeltje pallets weg.Ellen zet alles klaar m.b.t. behangen. Eerst worden de stukjes behang boven de WC en de meterkast gedaan. 
Daarna de schoorsteen. Heel veel passen en meten (en weer herstellen). Eerst zijn de
zijkanten gedaan. Daarna lukt het om met het laatste beetje lijm ook de voorkant te doen. 
 Dit was voorlopig de laatste behangklus! Het lukt Johan, met heel veel moeite, om de laatste paal van de tentbodem uit de grond te trekken. De roostertjes worden op de schoorsteen geplaatst. Zo kan er warme lucht in de relaxkamer komen. De (jeugd)tekeningen van de kinderen worden weer opgehangen. De plintjes zorgen voor de ‘finishing touch’. Nu kan alles goed schoongemaakt worden. De resten behang gaan weer achter het schot van de logeerkamer, zodat het bed weer op zijn plek kan.

5-10-2018 afgevlakte grond
Johan gaat de grond van het carport-deel bewerken met de drietand-hark en hoopt zo nog meer onkruid weg te halen. De zak met het restant split moet ook verplaatst worden. Vanwege het gewicht gaat dat in etappes. Tussendoor wordt de grond zo goed mogelijk

afgevlakt. Johan bekijkt en meet (m.b.v. stappen) de vlakte en denkt na over de mogelijke plattegrond van de carport en de schuur.

6-10-2018 verfkrabben
Ellen gaat verf van de ramen krabben. Vooral van het laatste schilderwerk zoals voordeur. 

Ook de voorramen krijgen een behandeling. Johan spant een touw op de waarschijnlijke erfgrens achter, zodat hij de 2 ½ meter groenstrook (waarop niet gebouwd mag worden) kan afmeten. Vandaar af gaat hij het
bijgebouw afmeten. 

7-10-2018 oppervlakte bijgebouw
Johan heeft naast touwtjes ook buizen neergelegd en een fiets geplaatst

om een beter beeld te krijgen van de oppervlakte van het bijgebouw. We lopen er doorheen en bespreken de mogelijkheden. Ook de basis van de veranda wordt bepaald. Johan kan gaan tekenen!

8-10-2018 stormbanden
Johan zet alle ‘poten’ van de tent op een tegel. Daarna worden 3 spanbanden (die, tijdens een mooie fietstocht vanmorgen, gekocht zijn bij Obelink) over de tent gespannen. Eerst maakt Johan plankjes

op maat voor de zijkanten aan de voorkant.  De buis kan er dan uit, zodat we er niet meer over struikelen. Een tegenvaller: in de tent valt de stapel ‘plywood-platen’ om tegen de geparkeerde fietsen. Er moet een betere oplossing bedacht worden om ze vast te zetten. Ellen maakt de verfrand op het raam van de zijdeur iets strakker m.b.v. een mesje en een speciale verfkrabber.

9-10-2018 tent goed vast
Johan boort gaten in de grond rond de tent, zodat daar paaltjes in kunnen waaraan de

stormbanden stevig kunnen worden vastgezet. M.b.v. een stuk (groen)
band aan het paaltje wordt het vast gezet.  Daarna gaat hij beginnen met het tekenen van het bijgebouw. Ellen probeert de verfrandjes op de raampjes van de voordeur  zo strak
mogelijk te krijgen.

10-10-2018 hoogtes bepalen
Johan gaat de hoogtes (van de ‘vloeren’) van het bijgebouw
bepalen en zichtbaar maken m.b.v. latten en waterpas. Daarna graaft hij een deel van het carport-deel weg en vult daarmee het schuurdeel. 
Ellen gaat (weer) onkruid te lijf in de voortuin.

11-10-2018 knielen

Johan gaat verder met het ‘afspitten’ van het carportgedeelte. Geulen en 30x30 tegels zijn daarbij richtlijnen. Ellen gaat op onkruidjacht in de zij- en achtertuin. Johan gaat zelfs op zijn
knieën om te spitten. ’s Avonds is het hele stuk (van de carport) vlak.

12-10-2018 logés
De jongens (Rowan en Jesse, onze kleinkinderen) zijn te logeren! Terwijl

Jesse even een middagdutje doet, gaan Johan en Rowan tekenen: Johan aan het ontwerp van het bijgebouw en Rowan in een kleurboek. ’s Middags gaan we naar de speeltuin van Sevink Mölle. 

13-10-2018 keitjes
Johan vlakt (en stampt) de opgegooide grond van het schuurdeel. De jongens brengen keitjes, die Johan heeft

gevonden tijdens het spitwerk, naar het beeld in de tuin. 

14-10-2018 iets naar voren
Johan gaat de rand spitten waar de fundering van de carport moet komen. Hij komt er achter dat het geheel nog iets naar voren moet komen om genoeg afstand te hebben tot de erfgrens van de achterbuurman. Dat betekent dat er aan de voorkant nog een stuk weggespit moet worden,

inclusief een stukje van het (veel eerder gestorte) puingranulaat. Ellen haalt onkruid uit de zij-rand van het pad. Dat zijn vooral het pad.

15-10-2018 tekeningen
Johan vervolmaakt de 2 tekeningen van het bijgebouw. Daarna maakt hij nog een vooraanzicht. We willen de tekeningen vanavond aan de

buren laten zien. Ellen zet nog een paar stekken in de zij-rand van het pad. Door de droogte in de zomer hadden verschillende stekkies het niet overleefd. Ze krijgen meteen water. De planten in de potten krijgen ook een stevige slok. Dat hebben ze wel nodig na de
afgelopen warme oktoberdagen. Johan gaat ook nog even buiten bezig: het eerste stuk voor de fundering  op juiste diepte: dat wordt 1 steek diep.
Het is vandaag gelukt om de hele linkerkant te spitten. ’s Avonds laten we de tekeningen aan de buren zien (met uitleg). We krijgen ook nog een paar tips.

16-10-2018 einde trappetje
Na (weer) een ochtend leren voor het C1-rijbewijs (nodig om met de nieuwe camper te mogen rijden) gaat Ellen verfresten e.d. (proberen te) verwijderen rond de trap. Johan assisteert heel even. Daarna zijn de

verfresten op het raam van de tuindeur aan de beurt. Johan gaat verder met het spitten aan de funderingsrand van de carport, nu de rechterkant.  Na 2 jaar trouwe dienst moet daarom het ‘trappetje’ (dat voor de tent was gemaakt) gesloopt worden. Omdat het buiten erg lekker weer is, stopt Ellen met de binnen-klus en gaat nog wat onkruid plukken en (nog meer gevonden) keitjes bij het beeld leggen. De graspollen worden ook gemaaid. Het is Johan gelukt om ook nog een stuk van de voorkant van de carport te spitten. De funderingsrand wordt nu al goed zichtbaar.
Ook de rioleringsbuis wordt zichtbaar.

17-10-2018 nog meer spitten
(We zijn medisch goedgekeurd voor ons C1-rijbewijs. Nu de rest nog!) Johan maakt de spitronde van de carport af en

gaat verder met een rand voor de schuur.  Er is een afspraak gemaakt met Michorius m.b.t. de zonnepanelen, die straks het dak van de carport moeten vormen. We denken dat het drie rijen van tien panelen zullen worden: 30 stuks dus!

18-10-2018 snoeien
Johan gaat eerst nog iets tekenen. Dat kwam goed uit, omdat het buiten regende. Daarna ging hij weer verder spitten aan

m.b.t. de schuurfundering. Nadat er eerst wat meidoorn gesnoeid is, wordt een zijlijn rechts gespannen. De voorrand van de schuur is al gespit.

19-10-2018 bruggetje
Johan gaat weer even tekenen. Het wordt een versie waarop ook de

perceel-randen staan. Daarna gaat hij weer verder spitten aan de schuurfundering. De rechterkant moet veel dieper worden dan de rest, omdat de grond rechts naast de schuur afloopt naar het niveau van de buren. (ongeveer 40 cm meer, dus 100 cm diep) Om de gespitte grond af te kunnen voren, wordt m.b.v. planken een tijdelijk ‘bruggetje’ gemaakt. De zijkant is nog niet helemaal klaar.


20-10-2018 diep in de geul
Johan tekent het zijaanzicht van de carport m.b.t. de mogelijke indeling en ondersteuning van de zonnepanelen. ’s Middags gaan we naar Michorius in Haaksbergen om de mogelijkheden te bespreken. We kregen ook weer een paar tips. Johan gaat nog even spitten als we terugkomen. (Het zonnetje schijnt!) Hij komt al lekker diep in de rechtergeul.

Hij kan al beginnen aan het verdiepen van de achtergeul.