maandag 24 oktober 2016

Wij zijn begonnen!




15-10-2016 plek vrij maken voor de partytent
We blijven een hele week in Meddo en vertoeven in de camper op ons eigen terrein.

 
Buurman Frits brengt de pallets. ’s Middags gaan we eerst, met een boodschappenbriefje, naar bouwbedrijf Overkamp. We komen terug met een kruiwagen, spijkers, schroeven, dekzeil, paaltjes, trottoirtegels, werkhandschoenen en een grashark. Vanwege het gewicht van de trottoirtegels, werd het 2x rijden. Gelukkig was het niet zo ver. De OSB-platen (voor de vloer in de partytent) worden na het weekend gebracht. Er is voor ons een rekening geopend, zodat we steeds een mooie factuur krijgen.
Op de plek starten we met het ‘maaien’ van het gras m.b.v. aangepaste heggenschaar, die weer aangesloten is op ons aggregaat (die bij de camper hoort.) Het werkt! Johan maait het gras en Ellen harkt het opzij. De kruiwagen met gras heeft aardig wat ritjes gemaakt naar de ‘grasstortplaats’. Na 3 uur actieve dienst begaf de heggenschaar het. We gaan nu toch maar kijken naar een grastrimmer.
De dichtstbijzijnde bouwmarkt die morgen, op zondag open is, is de Karwei in Eibergen.








16-10-2016 gras maaien met de trimmer





Met de kruiwagen worden de trottoirtegels naar achteren gereden. Bij Karwei in Eibergen wordt een Bosch grastrimmer aangeschaft. (Door de alertheid van Ellen was dat met korting!)
M.b.v. de grastrimmer maaide Johan de laatste strook van de plek voor de partytent.
Ellen ging daarna een breed pad maaien richting de weg. Dat was een behoorlijk zware klus! Johan gaat zich storten op de basis van de vloer. Eerst uitvlakken. De grond is vlakker dan verwacht, zodat alleen voor de achterste tegels de grond moest worden afgegraven.

Als een heuse stratenmaker legde Johan de trottoirtegels, die straks de hoeken van de pallets moeten ondersteunen, waterpas. ’s Avonds berekent Johan hoe de verdeling moet worden van de OSB-platen. Omdat de partytent net iets groter is dan verwacht, bestellen we, m.b.v. een contactformulier op de website, nog een extra OSB-plaat.
17-10-2016 Een palletvloer

De OSB-platen werden ’s morgens gebracht. Inclusief de extra plaat. Johan ging verder met palletvloer. Ellen ging verder met het maaien van het gras. Ze kreeg daarbij goede ondersteuning van de buurjongens Stijn en Daan.
Zij gingen het gras harken en brachten het gras met de kruiwagen naar achter. Grote pret! ’s Avonds was al een breed pad tot bijna aan de weg gemaaid en een stukje voor de camper (en het eerste rolletje  ‘draad’ van de trimmer helemaal versleten).
De palletvloer is klaar.














18-10-2016 De OSB-vloer
We gaan samen aan de slag om de palletvloer te beleggen met plastic. De trottoirtegels hielden het even op hun plek. Het plastic bleek net te weinig te zijn.
Gelukkig kregen we nog een stuk van Overkamp, toen we daar ook nog extra houtdraadbouten kochten. Met z’n tweeën de OSB-platen naar achteren gedragen. Dat was nog best een zware klus.


Daarna kon Johan ze op maat zagen met de cirkelzaag. We mochten gebruik maken van stroom van de buren! Daar waren we heel blij mee.  De OSB platen werden geboord door Johan en vastgeschroefd door Ellen. Lang leve onze 2 accuboren! Net voordat we klaar waren, begon het te regenen. Het dak van de partytent werd snel uitgepakt en gelegd over het deel wat klaar was. De laatste strook werd geplaatst in de regen. Dat betekende wel dat onze laarzen smerig werden en, omdat we toch ook op de platen moesten lopen, de platen ook vies werden. Dat werd dus schoonvegen! Maar het is wel gelukt om de hele vloer af te krijgen, ondanks de regen.

19-10-2016
voorbereiding voor de verstevigingpaaltjes
Vanwege de heftige regen niet meteen gestart met activiteiten op de bouwplaats.
’s Middags werd de regen minder. Johan gaat aan de slag om voorbereidingen te treffen voor de verstevigingpaaltjes (van 1.25 m!) die rond de vloer geplaatst moeten worden. Hij maakte eerst een ‘slaai’ van het zelfgemaakte handvat bij de gesneuvelde heggenschaar en een trottoirtegel. Tevens maakt hij verstevigingsblokjes voor in de pallets op de plek waar de paaltjes moeten komen. Van de buren mogen we een palenboor lenen.
Ellen maakt, nadat het is schoongemaakt, het plastic omgeslagen vast op de OSB-vloer m.b.v. een speciale nietmachine. Als verrassing kwamen de overburen uit Bergschenhoek even langs om te kijken naar ons nieuwe stuk grond.






20-10-2016
palen en vleugelmoertjes
Getooid in een regenjack en waterdichte hoed gaat Johan de paaltjes plaatsen.
De zelfgemaakte afstandhouder deed goed dienst.
Ellen draait (droog in de camper) de vleugelmoertjes alvast in de




betreffende onderdelen (buizen) van de partytent. Johan zet de paaltjes met houtdraadbouten, nadat ze op de juiste hoogte zijn, vast aan de blokjes in de pallets. M.b.v. het gevallen regenwater kan het dakzeil en de rand OSB schoongemaakt worden door Ellen. Om 15.03 uur ligt de vloer vast!


21-10-2016 de partytent
Het is droog!!! Samen zetten we het 1e deel van het frame van de partytent op. Daarna het dakzeil er overheen (en even uitrusten bij een bak koffie. Het is toch wel een zware klus!) Daarna gaan de ‘poten’ er in en kunnen de zijflappen vastgezet worden.
Dat moest m.b.v. elastieken met een balletje. De knoop bleek echter te klein te zijn, zodat het los schoot.
Ellen heeft alle elastieken verstevigd door er een extra knoop in te leggen.






We krijgen ook weer mail (op de i-pad). Pascal Michorius heeft een opzet gemaakt voor de offerte van het huisdeel. Dat gaan we komend weekend bekijken. Jan van Finnhouse bericht dat de binnendeuren toch anders (met een facetrand) zijn dan hij dacht. We gaan er mee akkoord en vragen of er al iets bekend is over de planning.
’s Middags moest de tent goed neergezet worden. Dat was nog een zware klus. De ritsen gingen moeizaam dicht omdat er veel spanning op zat. Dat komt waarschijnlijk door de lage temperatuur. Met wat trekken en timmeren lukt het uiteindelijk. Johan kan de paalhouders met schroeven vastzetten op de vloer.

De flapjes aan de buitenkant worden ‘vastgezet’ met de geleverde haringen (door Ellen) en met stoeptegels (door Johan). Om 16.30 uur staat de partytent vast. Johan maakt nog even een pleintje voor de tent m.b.v. het restant stoeptegels.



We krijgen een mailbericht van Arjan Walraven m.b.t. de planning. We lezen dat aannemersbedrijf Koenen het huis gaat bouwen. De huidige planning gaat er vanuit dat het huis in week 6 casco opgeleverd kan worden. (Dat is eerste helft van februari).
Het schilderwerk dat als eerste uitgevoerd moet worden zijn de STS delen (ca de helft) die als dakbeschot voor de aanbouw worden gebruikt. Dan de schijnlogs voor buiten. De houtskeletbouw delen gaan er ca week 45 in (afhankelijk van levering pakket), dus in week 45 / 46 zijn de eerste planken nodig. Dat wordt dus meteen schilderen in het weekend na de levering van het houtwerk. Misschien zelfs al starten op de dag van levering. In ieder geval kunnen we dan advies vragen.
Arjan adviseert om het af te stemmen met aannemer Koenen. Omdat we niet alles snapten, heeft Johan maar gebeld. Arjan dacht zelfs dat er misschien vandaag al ingemeten zou worden. Wij hebben echter niemand gezien. Na het telefoongesprek met Arjan krijgen we de digitale gegevens van de aannemer en uitleg. STS delen zijn de delen die bij de aanbouw komen voor het dak. STS delen hebben rechte uiteindes, terwijl de schijnlogs in elkaar vallen en een V naad. Hij noemt ook op hoe bepaalde delen geschilderd moeten worden. Gelukkig hoeft niet alles meteen klaar te zijn.
’s Avonds gaan we nog even naar Karwei in Eibergen (en brengen meteen een bezoekje aan Michiel en Lieneke.)
22-10-2016 nog meer gras trimmen
We nemen eerst de offerte van Pascal Michorius door en besluiten de tekstuele aanvullingen morgen te versturen vanaf de computer. Johan belt naar aannemer Rob Koenen. Hij  probeert vanmiddag nog langs te komen om ons te ontmoeten en onze wensen door te nemen. Wij gaan nog meer gras trimmen (vooral Johan) en harken (vooral Ellen), zodat het contour van het huis (de lintjes en paaltjes) weer zichtbaar wordt. Rob Koenen komt om 15.00 uur langs. We hebben een goed gesprek en ze gaan er rekening mee houden dat we tijdens de bouwperiode met de camper op ons erf kunnen staan. Komende week gaan ze starten met ‘inmeten’ en misschien zelfs als met de fundering. Zodra ze alles uitgezet hebben, moeten ze contact opnemen met de gemeente Winterswijk, die dan komt controleren. Het gaat helemaal goed komen!

Na de laatste pollen gras, zodat de ‘oprit’ recht is, gaan we alles opruimen. Wat hebben we veel gedaan deze week én wat is er veel gebeurd. We zijn er helemaal klaar voor!


23-10-2016
Na een reis van 2 uur, met de nodige mist, zijn we weer in Bergschenhoek. Johan stuurt de offerte met tekstaanvullingen naar Pascal Michorius, die ook ons huidige adres wilde weten. Ook maar gemeld dat de aannemer bekend is en volgende week gaat ‘inmeten’ en misschien zelfs al starten met de fundering.

24-10-2016 verfvragen
Johan stuurt een mail naar verfleverancier Peck de Jong (Finnpaints) m.b.t. de hoeveelheden die we nodig hebben gezien de melding van Arjan Walraven. We moeten even wachten op een reactie, omdat hij met klein verlof is.
























vrijdag 14 oktober 2016

Nog meer voorbereidingen



19 september 2016 start droogrekken
Na een week van ontwerpen en de inkoop van lange latten (gisteren), is Johan begonnen met het maken van de droogrekken voor de planken die wij gaan schilderen. Hij kon weer lekker ouderwets klussen!

20 september 2016 bevestiging benedenverdieping
Pascal Michorius heeft de tekening van de benedenverdieping van Finnhouse ontvangen en vraagt of de indeling nog klopt. Vooral m.b.t. de waterleidingen en riolering, dus badkamer en keuken. Johan heeft de tekening iets aangepast, met nadere invulling die we bedacht hebben, zoals de gootsteen en aansluitingen voor de wasmachine en droger in de bijkeuken, de buitenkraan en nog wat verduidelijking voor afvoeren.
Johan hobbyt lekker met de latjes van het droogrek (een profiel maken om de kans op druppels, na het verven, te verminderen)
23 september 2016 geen kruipruimte
Bericht van Louis van Finnhouse. Hij heeft contact gehad met constructeur Joep Tiebasch van ingenieursbureau Goudstikker-de Vries. Hij wijst op de strookfundering (met vrij dragende vloer voor de technische ruimte) op zand. Het funderingsadvies adviseert in dat geval palen toe te passen (het heiwerk neemt extra kosten met zich mee). Er zal dan wel een aangepast advies moeten komen. Wanneer we geen palen willen zal er ook een aangepast advies zijn, nl. een vloer met vorstrand (dan zal er geen kruipruimte zijn, maar is wel de voordeligste oplossing). Louis wil graag dat wijzelf contact opnemen met de constructeur om te overleggen en de keus te maken.
Johan heeft Louis gebeld en gemeld dat we voor een vloer met vorstrand gaan. Dit is ook doorgegeven aan Pascal Michorius via de voicemail.

24 september 2016 de droogrekken
Johan heeft een mooie constructie bedacht en gemaakt voor het drogen van geschilderde planken.


24 september 2016 leidingen in de vloer
Mailbericht van Pascal: Hij heeft ons bericht gehoord. De tekenaar gaat leidingen intekenen.
We hebben gevraagd om overleg te hebben met Finnhouse. Tevens bevestigd dat de buitenunit van de warmtepomp direct naast de technische ruimte komt. Pascal vraagt Finnhouse om een tekening van de opbouw van de begane vloer én of er al een planning is van de werkzaamheden. We horen het wel.

27 september 2016 partytent en pallets
Vandaag hebben we een grote partytent van 8x4m besteld, zodat we straks de planken op een droge plek kunnen schilderen. Tevens de ‘vloerbedekking’: pallets besteld. Johan vond ze via Marktplaats bij Frits die op Grevekamp (ook in Roetendael) woont. Hij komt ze in de herfstvakantie brengen. We gaan dan de tent ook opzetten.
27 september 2016 elektrische installatie
De nieuwe offerte met tekeningen gekregen van André Loman. Al onze opmerkingen waren goed verwerkt. Natuurlijk toch nog een paar verhelderingvragen gesteld.
29 september 2016 vervolg elektrische installatie
André heeft al weer geantwoord. Hij zal de tekening aanpassen. Wij hebben nog een paar minivragen.
30 september 2016 droogrekken klaar
Vandaag heeft Johan de laatste hand gelegd aan de ‘droogrekken’. De partytent zou vandaag geleverd worden, maar is niet gekomen (volgens de ‘track en trace’ zijn de pakketten in Rotterdam. Misschien morgen.
André Loman heeft de laatste minivragen beantwoord. We gaan akkoord met zijn offerte.
Pascal Michorius stuurde tekeningen met daarin de diverse leidingen. Slechts 2 kleine opmerkingen en 2 vragen teruggestuurd.
1 oktober 2016
Reactie van Pascal. Hij gaat de tekening aanpassen. Hij vroeg nog, voor de zekerheid, of er een warmwaterleiding naar het bijgebouw moest. We hebben meteen geantwoord dat dat niet nodig is.

3 oktober 2016 partytent en contact Finnhouse
De partytent is binnen. De dozen waren behoorlijk beschadigd, vooral die van de kleine materialen. Een paar schroefjes, de elastieken en de scheerlijnen ontbraken. Johan heeft meteen gebeld. Het wordt nageleverd.
Bij Finnhouse hebben we gemeld dat we in de herfstvakantie de partytent achter in de tuin gaan zetten. Dat is geen probleem. Het houtpakket wordt nu klaar gemaakt in Finland. De planning van levering is nog steeds week 43. Het is echter wachten op de fundering. Doordat er een nieuwe berekening gemaakt moest worden, kan er nog geen offerte gevraagd worden aan aannemers. We wachten af!


4 oktober 2016 nog niet alles nageleverd
Er kwam een pakketje van de partytent leverancier: genoeg schroefjes en haringen. De elastieken ontbraken echter (stonden wel op het lijstje van de envelop.) Johan heeft weer gebeld. Benieuwd of de volgende nalevering wel correct is.
5 oktober 2016 funderingsadvies
Finnhouse heeft het nieuwe funderingsadvies ontvangen van de firma Hoogveld. Louis van Finnhouse heeft het doorgestuurd naar de constructeur, Joep Tiebosch, met het verzoek om het met spoed te verwerken, zoals ze hadden afgesproken.

5 oktober 2016 elastieken en plankendragers

De elastieken van de partytent zijn goed aangekomen. Johan was vergeten om de scheerlijnen op te noemen, dus die ontbraken. We laten het maar zo. Wij, kampeerders, hebben zelf genoeg van dit spul.
Johan bedacht dat de ‘droogrekken’ misschien toch te weinig planken konden hebben. Hij kreeg inspiratie en ontwierp stapelbare plankendragers. Na de eerste exemplaren worden ze in ruime productie gemaakt. Voor ruim 40 planken moeten er ruim 80 houders komen. Dat betekende heel veel gaatjes boren!
7 oktober 2016 verfkleur kiezen
Brochure ontvangen van Finnpaint (dat is de verfleverancier) met het verzoek om de kleur precies uit te zoeken en contact met hen op te nemen. We zien 2 kleuren die geschikt lijken. We zoeken ‘Achterhoeks rood’ oftewel ‘ossenbloed rood’ oftewel ‘oxy rood’. We weten nog steeds niet of het RAL nummer 3009 of 3011 is. Voor de verf die wij moeten hebben: Valtti Opaque van het merk Tikkurila (uit Finland! Het blijft in stijl.) zijn geen RAL nummers maar hebben de kleuren een naam. Dat wordt dus bellen.
8 oktober 2016 aangepaste specificatielijst
Contact gehad met de verfleverancier. Hij maakt een voorstel n.a.v. onze vragen. We kunnen het maandag tegemoet zien op de mail.
Van Finnhouse een aangepaste specificatielijst ontvangen. Daarin waren de opmerkingen van ons laatste gesprek in verwerkt én er waren nog een paar foutjes van hun kant gecorrigeerd. We hebben toch nog een paar vragen, vanwege onduidelijkheid door de symbolen * en o voor de opsommingen. Er was ook nog sprake van 1 WC-deur met glas. Johan maakt weer een mail met onze opmerkingen. We tekenen voor akkoord als er geen onduidelijkheden meer zijn.
10-10-2016 akkoord
De antwoorden van Finnhouse op onze vragen zijn duidelijk. Voor de dakpannen is een andere versie gekozen (die zelfs voordeliger is). Op de bijgeleverde foto ziet het er netjes uit. We moeten zelf noteren dat er 2 toiletdeuren zijn. Daarna onze parafen zetten, zodat het retour kan.
De verfleverancier komt met een voorstel. We kiezen de bekende kleur wit RAL 9010. Voor oxyrood kiezen we de kleur 2670 uit de folder. Hij biedt aan om een tester te sturen, waar we graag gebruik van maken. Toch wel spannend om straks de kleur in het echt te zien.
11-10-2016 houtpakket later
Verzoek van Oscar of het houtpakket een week later dan afgesproken geleverd mag worden. Vanuit Finland kwam het bericht dat er vuren delen niet op tijd geleverd kunnen worden. Het zal dan week 44 worden. Hij meldt tevens dat hij de volgende dag de tekening van de fundering krijgt en dat er daarna, op donderdag, een overzicht van de cascobouwkosten zal sturen, waarna een aannemersovereenkomst (AO) gemaakt en ondertekend kan worden. Tevens meldt hij dat met het maken van de fundering op zijn vroegst gestart kan worden in week 43 als we de AO zijn overeengekomen.
11-10-2016 glaslatjes
Jan van Finnhouse kwam met een tekening waarop stond aan welke kant de glaslatjes komen van de deuren waar glas in komt.  We zijn het eens met zijn voorstel, met dien verstande dat de WC-deur boven glas krijgt i.p.v. de badkamer. (Dat was een vergissing meldde Jan later. Hij gaat de deuren bestellen.)
12-10-2016 heggenschaar met steel
Johan heeft lekker gefröbeld: hij heeft een steel met stevig handvat (geïnspireerd op een fietsstuur) gemaakt die aan de elektrische heggenschaar kan. Hopelijk kunnen we hiermee het hoge gras goed maaien. Het aggregaat moet voor de stroomvoorziening gaan zorgen.
Jan van Finnhouse vroeg naar de contactgegevens van installateur Pascal Michorius. We hebben daarna ook de gegevens van elektricien André Loman gestuurd. Het is toch wel goed als de samenwerking goed verloopt en de leidingen op het goede moment op de juiste plek in de vloer komen te liggen.
13-10-2016 toch andere deuren
Jan kreeg bericht van Bruynzeel dat de gekozen deuren niet voorzien kunnen worden van slechts het bovenste paneel in glas (voor de wc-deuren). Gelukkig is er een alternatief die er heel veel op lijkt en waar wel enkele glasdelen in kunnen. Die hebben we nu gekozen.
Tevens contact gehad met Frits uit Meddo. Aan hem gevraagd of hij, naast de pallets, ook kan zorgen voor trottoirtegels, zodat de vloer van de partytent goed stabiel komt te liggen. Hij gaat het voor ons uitzoeken.
13-10-2016 overzicht van de cascobouwkosten
De kosten zijn wat hoger dan de eerste begroting. Grote ‘boosdoener’ is de aangepaste fundering. Daarnaast waren de regenpijpen en zinken dakgoten in de eerste berekening niet meegenomen. Finnhouse ging er eerst vanuit dat Michorius dat zou regelen, maar die heeft gemeld dat hij dit aan Finnhouse overlaat. We gaan akkoord.
14-10-2016 aannemersovereenkomst
Johan heeft nog een mailwisseling gehad m.b.t. het glas in de deuren. Er was wat verwarring, maar we blijven bij onze eerste keuze. Aan het begin van de avond kregen we de aannemersovereenkomst via de mail. Alles goed bestudeerd en daarna ondertekend.
De bouw kan nu echt van start gaan!